Το σύστημα εκλογής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Το σκάουτινγκ, όμως, έχει αρχίσει. Ανεξαρτήτως αν η μάχη των ευρωεκλογών δοθεί τελικά στην επικράτεια ή σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, η Ν.Δ. αναζητεί τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τον σταυρό. Στόχος είναι η λίστα των 48 να σχηματιστεί από πρόσωπα που θα μπορούν να στελεχώσουν μια δυνατή ευρωομάδα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Την επόμενη πενταετία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες προκλήσεις: την οικονομική, την ενεργειακή και τη μεταναστευτική. Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει πως σε αυτά τα ζητήματα μπορούν να ανταποκριθούν «σελέμπριτις» και πρόσωπα που το μόνο τους πλεονέκτημα είναι η πανελλαδική «αναγνωρισιμότητα», όπως τραγουδιστές και ηθοποιοί. Αντίθετα οι επιλογές που θα κάνει θέλει να έχουν πολιτική επάρκεια. Από την άλλη, χρειάζεται πρόσωπα που είναι (και) ευρέως γνωστά για να αποδώσουν στον εκλογικό ανταγωνισμό. Ο Πύρρος Δήμας, που έχει διατελέσει βουλευτής, ή η Βούλα Πατουλίδου, που έχει ασκήσει επί σειράν ετών διοίκηση ως αντιπεριφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία, αποτελούν δύο τέτοιες περιπτώσεις, που μπορούν να διεκδικήσουν την ψήφο είτε πανελλαδικά είτε στην Κεντρική Μακεδονία.
Παράλληλα, υπάρχουν τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι με εμπειρία στο πολιτικό και οικονομικό ρεπορτάζ που πιστεύεται ότι μπορούν να επιτελέσουν τον ίδιο ρόλο. Βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει και πρόσωπα που έχουν να στείλουν κάποιο κοινωνικό μήνυμα. Τέτοια περίπτωση είναι ο παραολυμπιονίκης Αντώνιος Τσαπατάκης, που είναι πιθανόν να είναι υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία.
Η αναγνωρισιμότητα, παρότι εκλογικά είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί βασικό κριτήριο για τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο πως στην επόμενη ευρωομάδα θα θέλει ευρωβουλευτές της απολύτου εμπιστοσύνης του, τους οποίους γνωρίζει και με τους οποίους έχει ήδη συνεργαστεί. Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο πως στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου που ήταν στην ένατη, μη εκλόγιμη, θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. είναι ένα τέτοιο στέλεχος, όπως και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, όπου κατέγραψε θετική παρουσία.
Το άνοιγμα
Την ίδια ώρα, το περίφημο «άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ» που κυριάρχησε την περασμένη τετραετία θα συνεχιστεί, όχι ως αυτοσκοπός, αλλά μόνο εάν υπάρχουν περιπτώσεις που πληρούν τις προδιαγραφές του Μητσοτάκη. Ο Πύρρος Δήμας που προαναφέρθηκε είναι και άνοιγμα στο κέντρο, καθώς θήτευσε ως βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επί Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ κατά αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» στο Μαξίμου σκέπτονται και την περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη δηλώσει πως μια επιλογή του είναι η μεταπήδηση στη Ν.Δ. και η άλλη η δημιουργία… νέου κόμματος. Πιθανόν να αποτελέσει μία επιλογή του κ. Μητσοτάκη χωρίς όμως να είναι τίποτα βέβαιο ακόμα.
Οι βουλευτές
Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι οι βουλευτές του κόμματος. Θεωρείται πιο πιθανό να έχουμε υποψήφιους βουλευτές για την Ευρωβουλή, εάν έχουμε κατάτμηση περιφερειών, χωρίς να σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν υποψηφιότητες εκλεγμένων στο εθνικό Κοινοβούλιο εάν η σταυροδοσία είναι πανελλαδική. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα ονόματα που θα μπορούσαν για διαφορετικούς λόγους να μεταπηδήσουν από τη Βουλή στην Ευρωβουλή. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ένας νέος βουλευτής που γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο που έχει τα προσόντα να μεταπηδήσει στις Βρυξέλλες. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης είναι τρεις βουλευτές ακόμα που θα μπορούσαν να συζητηθούν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο πρώτος λόγω εμπειρίας και εντοπιότητας καθώς η Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, ο δεύτερος λόγω της συσπείρωσης που μπορεί να φέρει στο δεξιό ακροατήριο και ο τρίτος λόγω της πρότερης εμπειρίας του ως υφ. Εξωτερικών και της «έδρας» του, καθώς η Ν.Δ. έχει πάντα ανάγκη από ενίσχυση στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μία επιλογή για το ευρωψηφοδέλτιο είναι και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, o οποίος συνδέεται με φιλία με τον πρωθυπουργό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Εκείνο που αποτελεί «αγκάθι» για τους εν ενεργεία βουλευτές είναι εάν θα υπάρξει πρόβλεψη παραίτησης από το αξίωμα του βουλευτή για να διεκδικήσουν το αξίωμα του ευρωβουλευτή. Εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει κάτι τέτοιο, δύσκολα θα αφήσει κάποιος τη σιγουριά που έχει από τη θέση του βουλευτή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη έχουν αρχίσει να κοιτάνε εκτός Ελλάδος κάνοντας αναγνωριστικές κινήσεις για υποψηφιότητες Ελλήνων του εξωτερικού. Κατά πληροφορίες μάλιστα υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις. Μία από αυτές είναι ο Αθανάσιος Τσουχαντάρης, επιχειρηματίας real estate στην Αυστραλία. Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον υπάρξει κατάτμηση σε 5 ή 7 περιφέρειες τότε θα προστεθεί μία έξτρα που θα είναι η περιφέρεια ομογενών. Τέλος, υπάρχουν οι «παλιοί» – δηλαδή οι νυν ευρωβουλευτές. Είναι βέβαιο πως θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Στην περίπτωση της κατάτμησης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. θα είναι υποψήφιος στην Αθήνα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της Κρήτης. Η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι βέβαιο πως θα επιστρέψει στην κοιτίδα της, την Ηπειρο, στην οποία ήδη περιοδεύει, ενώ πιθανόν στην Αττική να είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Πηγή kathimerini.gr