Τοπικές Ειδήσεις

Περιφράξεις για τις γεωργικές καλλιέργειες από την Περιφέρεια για την προστασία των ζημιών από τα ελάφια

Πυρ και μανία με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, για το θέμα των ελαφιών της Ρόδου, αφού όπως δήλωσε στη «δ», δυστυχώς είμαστε στο πουθενά.

«Πνίγεται το θέμα. Έχω βαρεθεί να συντάσσω και να στέλνω επιστολές στο υπουργείο. Δεν ξέρω ειλικρινά για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Φοβούνται τις αντιδράσεις; Στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με το υπουργείο, παίρνω την απάντηση ότι μελετούν το θέμα ως προς τις συνέπειες του υπερπληθυσμού των ελαφιών στον πρωτογενή τομέα, αν υπάρχουν…», όπως είπε, με παράπονο, αλλά και αγανάκτηση.
«Είναι μία εικόνα που μας θλίβει βαθύτατα, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα από την αρμόδια αρχή λόγω της ανικανότητας του υπουργείου, έχοντας καταφέρει να διχάσουν μία περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, τα ελάφια συνεχίζουν τις καταστροφές στις καλλιέργειες και βέβαια μπαίνουν ανενόχλητα μέσα στις αυλές των σπιτιών, ενώ δεν έγινε καμία μέριμνα παρά τις όποιες ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο, αν κι έχουν περάσει τόσοι μήνες. “Αν το αρμόδιο υπουργείο που έχει την ευθύνη είναι ανίκανο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ας αφήσει εμάς να το κάνουμε. Να προστατεύσουμε το ελάφι αλλά και τους καλλιεργητές μας” δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
Επιπλέον ο κ. Ζαννετίδης πρόσθεσε ότι οι περιφράξεις που θα ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου αφορούν τις γεωργικές καλλιέργειες μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το μέτρο έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια και περιμένουμε πλέον την πρόσκληση να βγει και τον προϋπολογισμό βεβαίως», όπως είπε.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα των ελαφιών υπήρξε και αντικείμενο συνάντησης του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνο Κόνσολα, καθώς η ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των ελαφιών προκαλεί ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο κ. Κόνσολας υποστήριξε ότι έχει διαταραχτεί η περιβαλλοντική ισορροπία στη Ρόδο, λόγω των πυρκαγιών, της οικολογικής καταστροφής αλλά και της αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών, θέτοντας το ζήτημα δημιουργίας Τοπικού Φορέα Διαχείρισης για το ελάφι της Ρόδου που θα αναλαμβάνει δράσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού και την προστασία του.

Επανέφερε, επίσης, προτάσεις που είχε καταθέσει και στην προηγούμενη ηγεσία για την δημιουργία δεξαμενών με νερό και χώρων τροφής, μακριά από αγροτικές καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, με τη χρηματοδότηση και μέριμνα του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιώνονται οι αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται από τα ελάφια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου