Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κάτοικος της Λιθουανίας έχει μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τα 74,1 έτη, δηλαδή οκτώ χρόνια λιγότερα σε σχέση με τον Ισπανό. Στη Σουηδία η πιθανότητα για κάποιον να εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα είναι μικρή, αφού μόλις το 13% του πληθυσμού καπνίζει. Αντίθετα στην Ελλάδα τέσσερις στους δέκα καπνίζουν συστηματικά. Ο Αυστριακός καταναλώνει διπλάσια ποσότητα αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια ενός έτους σε σχέση με τον Ιταλό. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας παχύσαρκος είναι πιθανόν να αισθάνεται πιο άνετα με τον εαυτό του αφού ανήκει στο ένα τέταρτο του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία, σε σχέση με τον Ρουμάνο παχύσαρκο που είναι «σαν τη μύγα μες στο γάλα».
Τις μεγάλες ανισότητες στις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, την κατάσταση της υγείας τους αλλά και τις παροχές υγείας μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. καταδεικνύει η έκθεση του ΟΟΣΑ «Η Υγεία με μία ματιά: Eυρώπη 2014» (Health at a glance-Europe 2014). Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της, σήμερα οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από την προηγούμενη γενιά, ωστόσο μεγάλες ανισότητες παραμένουν μεταξύ των χωρών-μελών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκε περισσότερο από πέντε χρόνια κατά μέσο όρο από το 1990 έως το 2012, ωστόσο η διαφορά μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο και το χαμηλότερο παραμένει σταθερά στα 8 έτη. Στην «πρώτη θέση» είναι η Ισπανία, με 82,5 έτη προσδόκιμο ζωής, ενώ ακολουθούν η Ιταλία (82,4) και η Γαλλία (82,1). Στον αντίποδα είναι η Λιθουανία και η Λεττονία (74,1 έτη) και η Βουλγαρία (74,4). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση με προσδόκιμο επιβίωσης τα 80,7 έτη, ωστόσο την τελευταία 20ετία την έχουν ξεπεράσει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Αυστρία.
Το ένα πέμπτο των ενηλίκων Ευρωπαίων (22,8%) συνεχίζει να καπνίζει συστηματικά. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα, καθώς το 38,9% των κατοίκων της καπνίζει. Από κοντά είναι οι Κροάτες και οι Βούλγαροι. Στον αντίποδα είναι οι Σουηδοί, καθώς μόλις το 13,1% καπνίζει, οι Δανοί και οι Φινλανδοί (17%). Μάλιστα οι Δανοί κατάφεραν σε 12 χρόνια (από το 2000 έως το 2012) να περιορίσουν το κάπνισμα κατά 39%! Η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει υψηλή σε όλη την Ευρώπη (μ.ό. 10,1 λίτρα ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση) αλλά με μεγάλες αποκλίσεις: oι Ιταλοί καταναλώνουν μόλις 6,1 λίτρα ετησίως έκαστος κατά μέσο όρο, οι Ελληνες επίσης είναι στις τελευταίες θέσεις (7,9 λίτρα), ενώ αντίθετα, στη Λιθουανία, την Εσθονία και την Αυστρία, η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση είναι 12 λίτρα. Το 2012 σχεδόν ένας στους έξι ενηλίκους στην Ευρώπη ήταν παχύσαρκος. Οι πιο αδύνατοι είναι οι Ρουμάνοι, Ιταλοί και Βούλγαροι, έναντι των Ούγγρων, Αγγλων και Ιρλανδών. Οι Ελληνες είναι 7οι στη λίστα με ποσοστό παχυσαρκίας στους ενηλίκους 19,6%.
«Ανάκαμψη»
Oι δαπάνες υγείας μειώθηκαν ή επιβραδύνθηκαν μετά την οικονομική κρίση. Κατά μέσο όρο το διάστημα 2009-2011 η μείωση ήταν 0,6% ετησίως. Το 2012 σε αρκετές χώρες υπήρξε μία «ανάκαμψη» σε αυτόν τον τομέα (π.χ. σε Αυστρία, Γερμανία και Πολωνία αυξήθηκαν λίγο), ωστόσο συνέχισαν να μειώνονται οι δαπάνες υγείας σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν διατηρήσει την καθολική (ή σχεδόν καθολική) κάλυψη για ένα πακέτο βασικών παροχών υγείας, με εξαίρεση όμως την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν είναι ασφαλισμένο.
Καθημερινή