Την έντονη δυσαρέσκειά τους για «τραγικές ελλείψεις» και «τριτοκοσμικές συνθήκες» στη Δικαιοσύνη, αλλά και για επερχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της Βουλής, εξέφρασαν χθες οι δικαστικοί λειτουργοί κατά την ετήσια γενική συνέλευσή τους.
Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρέθηκαν οι γνωστές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για «σκιές στη Δικαιοσύνη» και «δικαστικά πραξικοπήματα», ενώ την «παράσταση έκλεψε» έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου.
Απαντώντας στα υπονοούμενα του Δ. Παπαγγελόπουλου, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εφέτης Μ. Στενιώτη, τόνισε ότι η αναφορά σε δικαστικά πραξικοπήματα, δίχως διευκρινίσεις και στοιχεία, χωρίς να κατονομάζονται οι πραξικοπηματίες και χωρίς προσφυγή για έλεγχό τους, «προσβάλλει το σύνολο των δικαστών και αποδομεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης».
Παράλληλα αποκρούστηκαν ως ατόπημα οι δηλώσεις του Ν. Βούτση για την ανάγκη δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» των δικαστών και τη διευκρίνιση ότι πρέπει να γίνει κυρίως για τους ανώτερους – ανώτατους βαθμούς, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει εκεί κάποιο πρόβλημα, ότι οι δικαστικοί αρνούνται να δημοσιοποιηθούν τα περιουσιακά τους, για να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού.
Εκδηλώνοντας την αντίθεσή της σε μια τέτοια ρύθμιση, η Μ. Στενιώτη ανέλυσε τους κινδύνους εγκληματικών ή άλλων πράξεων που σημαίνει η δημοσιοποίηση, ενώ η πρόεδρος των διοικητικών δικαστών Ειρ. Γιανναδάκη χαρακτήρισε βαθύτατα υποκριτική τη λογική ότι η δημοσιοποίηση θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς, υπογραμμίζοντας ότι δεν εφαρμόζεται πουθενά σε όλη την Ευρώπη, παρά μόνο στη Ρουμανία.
Τις ελλείψεις υποδομών και τις καθυστερήσεις σχολίασε η εισαγγελέας ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη ζητώντας επέκταση του ωραρίου (2-3 ώρες) και περιορισμό των αναβολών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι λόγω της κρίσης πλήττεται και η Δικαιοσύνη με πολλαπλά προβλήματα που αντανακλούν στη λειτουργία της, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ο τρόπος και η ταχύτητα παραγωγής της νομοθεσίας δημιουργούν επιπλέον προβλήματα. Παραδέχθηκε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε ταχύτατα ως προαπαιτούμενο, εμφανίζει λειτουργικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν πειστεί πως πρέπει να επαναξιολογηθούν κάποιες ρυθμίσεις. Για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου εξήγησε ότι περισσότερο εξέφραζαν μία ευχή για να διαφυλαχθεί η Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία της.
Κόντρα Αθανασίου-Θάνου
Μεγάλη ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στον Χ. Αθανασίου και στη Β. Θάνου.
Ο τ. υπουργός εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις παραλείψεις 47 ανώτατων δικαστών στις πρόσφατες προαγωγές, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου προσβάλλουν βάναυσα το δικαστικό σώμα, ενώ επέκρινε το ότι η κυβέρνηση δεν μιλά τώρα για αναδρομικά δικαστών, όπως μιλούσε ως αντιπολίτευση, αφήνοντας αιχμές και για την ΕΔΕ ότι δεν σχολιάζει τώρα τα των αποδοχών, ούτε στέλνει επιστολές στους εκπροσώπους των θεσμών με αιχμές κατά της κυβέρνησης, όπως έκανε παλαιότερα.
Η πρόεδρος ΑΠ, αφού διαβεβαίωσε ότι οι δικαστές θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του λαού για πάταξη της διαφθοράς, επέκρινε τον Χ. Αθανασίου, για τις αναδρομικές αποδοχές, και για τη δισταυρία στις δικαστικές εκλογές, υπεραμύνθηκε των επιστολών που στάλθηκαν επί των ημερών της στους θεσμούς, ενώ σχολίασε αρνητικά κάποιες μεμονωμένες παραλείψεις δικαστών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ορθιος ο Χ. Αθανασίου φώναξε «υπάρχει παραπληροφόρηση», ενώ αναλόγως αντέδρασε η πρόεδρος ΑΠ επιμένοντας στην κριτική της. Η πρόεδρος της ΕΔΕ παρενέβη, διακόπτοντας την αψιμαχία.
Αποχή δικηγόρων
Σε πανελλαδική αποχή κατεβαίνουν από μεθαύριο μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου οι δικηγόροι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα προβλήματα που θα προκαλέσει από 1-1-16.
ΕΘΝΟΣ