Ειδήσεις

Eρχονται 1.000 ανακριτές της Frontex στις πύλες εισόδου μεταναστών-Κίνδυνος εγκλωβισμού

Λίγες ημέρες μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη Frontex και τις απειλές περί αποπομπής της Ελλάδος από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, η Ευρώπη σχεδιάζει την αποστολή πλέον των 1.000 ανακριτών της Europol για έλεγχο των διερχομένων από τα σύνορά μας.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές της Ευρώπης αποκαλύπτουν στο «ΘΕΜΑ» ότι ήδη ετοιμάζεται η προώθηση σχεδίου αποστολής ανακριτικών δυνάμεων σε χώρες εισόδου μεταναστευτικών ροών με στόχο τον αρτιότερο έλεγχο των εισερχομένων και την αποτροπή στη «βάση» πιθανών τρομοκρατών και τζιχαντιστών. Το σοκ από το χτύπημα στη Γαλλία και η απειλή διαρκείας οδηγούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες-στόχους να απαιτούν ακόμα πιο ασφυκτικούς ελέγχους, ιδιαίτερα από τη χώρα μας, η οποία δίνει την εικόνα ξέφραγου αμπελιού. Και όλα αυτά με σκοπό να μην έχουν τη δυνατότητα εύκολης προώθησης στην Ευρώπη παράνομοι και ύποπτοι μουσουλμάνοι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι το εν λόγω πανευρωπαϊκό ανακριτικό σώμα, που ήδη μελετάται και σχεδιάζεται και πολύ σύντομα θα το δούμε στη χώρα μας, θα αποτελείται από περίπου 1.000 άτομα (ίσως και περισσότερα), τα οποία, εν είδει μιας διεθνούς υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών υπό τη σκέπη της Europol, θα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα (δηλαδή κυρίως στη χώρα μας, που αποτελεί βασική πύλη εισόδου) αλλά και σε τρίτες χώρες εάν καταστεί αναγκαίο.

Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν μάλιστα οι διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα από την πλευρά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, ότι οι έλεγχοι των μεταναστών ενδέχεται να διαρκούν έως και 18 μήνες προτού τους δοθούν άδειες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει να κάνει με ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο πιέζουν κυρίως χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης ώστε οι ανακρίσεις που θα διεξάγονται σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία να είναι ενδελεχείς, αδιάκοπες και με μέριμνα της Ε.Ε.

Αποθήκη προσφύγων

Εδώ όμως είναι που ξεκινά και το πρόβλημα. Μακρύς χρονικά έλεγχος εντός της χώρας μας και πολύμηνες διαδικασίες διασταυρώσεων στοιχείων, ανακρίσεων και εξονυχιστικών ελέγχων θα σημάνουν την ταυτόχρονη παραμονή για μεγαλύτερα διαστήματα των μεταναστών, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν τα πραγματικά τους στοιχεία και οι σκοποί για τους οποίους θέλουν να μεταβούν στις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποθήκη μεταναστών, οι οποίοι μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι επικίνδυνοι και δεν έχουν διασυνδέσεις με τζιχαντιστές και ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες στην Ευρώπη θα μένουν εντός των συνόρων μας. Και σε περιπτώσεις, όμως, όπου θα προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος προσφύγων, η χώρα μας θα βρεθεί σε θέση εμπλοκής μαζί τους, καθώς θα υποχρεώνεται να προβαίνει σε συλλήψεις, ακόμα και φυλακίσεις αυτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή της θέση και τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισλαμικό Κράτος που ήδη μας έχει θέσει στο στόχαστρό του. Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την πόρτα γι’ αυτές τις ανακριτικές δράσεις στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει η ίδια η Συνθήκη Σένγκεν. Σύμφωνα μάλιστα με όσα γράφαμε προ δύο εβδομάδων, με τρόπο ξεκάθαρο, κορυφαίες διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών υπογράμμιζαν πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να συνηθίσουν πως «Σένγκεν δεν σημαίνει μόνο δικαιώματα και ελεύθερη μετακίνηση χωρίς ελέγχους, αλλά και σειρά άλλων κανόνων και υποχρεώσεων που μέχρι στιγμής ήταν σε ύπνωση και πλέον ενεργοποιούνται».

Το παιχνίδι, εξάλλου, των διαρροών όλη την προηγούμενη εβδομάδα περί δήθεν αποβολής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, εκτός του προφανούς στόχου τον οποίο επιτέλεσε ώστε η κυβέρνηση να «σοβαρευτεί» και να ζητήσει επιτέλους την αρωγή της Frontex για την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στη μεθόριο με τα Σκόπια, ως δεύτερο στόχο έχει να υπάρξει συμφωνία και για άλλες παραχωρήσεις στο ανακριτικό και αστυνομικό σκέλος. Κατανοητό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι νέες παραχωρήσεις σε επίπεδα ανακριτικού ελέγχου από τη χώρα μας, άρα και μέρους εθνικής κυριαρχίας, φέρνουν σε άβολη θέση μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία με τέτοια ακριβώς προτάγματα αντιπολιτεύτηκε την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη η χώρα μας έχει κάνει αποδεκτές τις θέσεις της Ε.Ε. για κοινή αστυνόμευση των συνόρων, καθώς και για υπερεξουσίες που προβλέπεται να αναλάβει η Europol. Μάλιστα ήδη έχει υπάρξει συναπόφαση στενότερης διασύνδεσης των μυστικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να τεθεί υπό την καθοδήγηση άλλων, πιο προηγμένων τεχνολογικά, μυστικών υπηρεσιών της Ευρώπης. Αν και όλες οι παραπάνω δράσεις βαπτίζονται «τεχνική βοήθεια», είναι ξεκάθαρο πως οι εταίροι μας δεν διανοούνται να αφήσουν την ασφάλειά τους στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και μιας χώρας με «μακρές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο», όπως τονίζει η ίδια έγκυρη πηγή.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι καταγγελίες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση περί θυλάκων τρομοκρατίας εντός του κρατικού μηχανισμού της χώρας έχουν κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές αρχές που ανησυχούν για την εικόνα ασυδοσίας που επικρατεί ως προς τα θέματα ασφαλείας στην Ελλάδα.

Την ανησυχία των Ευρωπαίων επιτείνουν πληροφορίες που αναφέρονται όχι απλώς σε μια ή δύο περιπτώσεις εισόδου τρομοκρατών στη Γαλλία και το Βέλγιο από τα ελληνικά σύνορα αλλά και σε έναν αρκετά μεγαλύτερο αριθμό. Πηγή των Βρυξελλών προσδιορίζει μάλιστα πως από την Ελλάδα πρέπει να έχουν περάσει πολύ περισσότεροι ύποπτοι για συμμετοχή σε κυκλώματα τζιχαντιστών ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να φτάσει το μέγεθος μιας «μικρής στρατιάς» που ήδη έχει διασκορπιστεί σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Η κληρονομιά του 2004, αποθήκες χιλιάδων ψυχών επί ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρώτοι μετανάστες από τους χιλιάδες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εγκαθίστανται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, όπου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η αξιοποίηση της έκτασης μέσω της αποκρατικοποίησής της, αλλά και στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ που περιλαμβάνει χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, δύο κέντρα παραμονής 30.000 θέσεων σε Ελληνικό και Ελαιώνα, 20.000 επιδοτήσεις ενοικίων σε διαμερίσματα της Αθήνας και τη Frontex να σφραγίζει τα σύνορα προς τα Σκόπια απειλεί να τινάξει στον αέρα τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Στελέχη της Αστυνομίας που έχουν άριστη γνώση της κατάστασης αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να εγκαταλειφθεί η λογική ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα και υπό τις πιέσεις των Ευρωπαίων να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Η ίδια πηγή αναφέρει, μάλιστα, ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα περιμένουν να λάβουν το μήνυμα ότι πλέον οι παράνομοι μετανάστες δεν θα περνούν μέσω της χώρας μας στην Ευρώπη ώστε να κόψουν τις ροές, προκειμένου σιγά-σιγά να εφαρμόσουν το ίδιο δόγμα και για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεννόηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ετοιμάζουν το σχέδιο για το άδειασμα της Ειδομένης και το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς το αρχικό πλάνο για την οικειοθελή επιστροφή στην Αθήνα των μεταναστών από τα σύνορα απέτυχε παταγωδώς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, και συγκεκριμένα στο γήπεδο του χόκεϊ, έφτασαν πέντε λεωφορεία με συνολικά 250 μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν και το Μαρόκο, ενώ τη δεύτερη μέρα ναυλώθηκε ολόκληρο τρένο, στο οποίο επιβιβάστηκαν μόλις 20 παράτυποι μετανάστες. Και όλα αυτά ενώ καθημερινά ναυλώνονται πούλμαν από την Αθήνα μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες στην Ειδομένη αντί του ποσού των 50 ευρώ. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων ξεπερνά τα 7.000 άτομα στην Ειδομένη, όπου Ιρανοί, Πακιστανοί και Μαροκινοί δημιουργούν θερμά επεισόδια με πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα δύο κέντρα της Αθήνας

Μπορεί να πέρασε ενάμισης μήνας από τη δέσμευση της κυβέρνησης στους Ευρωπαίους εταίρους να δημιουργήσει βάση 50.000 «μόνιμων» μεταναστών στην Ελλάδα, όμως μέχρι στιγμής οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Επισήμως, δεν έχουν βρεθεί τα σημεία σε Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα υποδοχής, όμως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται στη λύση του Ελληνικού και του Ελαιώνα για τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας περισσοτέρων των 20.000 θέσεων. Αρχικά υπήρξε και η πρόταση για να κατασκευαστεί το ένα κέντρο στον χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι, όμως η ιδέα δεν προχώρησε μετά τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της περιοχής.

Το υπηρεσιακό σημείωμα που χορηγεί η Ελληνική Αστυνομία στους μετανάστες. Σύμφωνα με αυτό, πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να εγκαταλείψουν τη χώρα, δεν επιτρέπεται η διαμονή τους στην Αθήνα και οφείλουν να κινούνται μόνο στους Νομούς Κιλκίς, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Αχαΐας, όπου υπάρχουν έξοδοι από την Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή μεταφέρονται μετανάστες από την Ειδομένη στον χώρο του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό, όμως η κατάσταση μοιάζει απογοητευτική. Ενας φύλακας προσπαθεί να ελέγξει μετανάστες και πρόσφυγες την ίδια στιγμή που εθελοντές, επισκέπτες, βαν της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εκκλησίας και ΜΚΟ μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ στους χώρους όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες άνθρωποι η κατάσταση είναι αποπνικτική. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν μεταδοτικές ασθένειες, με τους Γιατρούς του Κόσμου να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσουν την κατάσταση. Είναι απορίας άξιον, πάντως, πώς είναι δυνατόν ο χώρος του Ελληνικού αλλά και αυτός του Ελαιώνα να μετατραπούν μέχρι τα Χριστούγεννα στα δύο ανοιχτά κέντρα που δεσμεύτηκε η Αθήνα να δημιουργήσει για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

«Η Αμυγδαλέζα και τα άλλα κέντρα κράτησης δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μετανάστες γιατί -πολύ απλά- δεν υπάρχουν κονδύλια για να σιτιστούν. Αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα κέντρα έχουν πληρότητα κάτω του 10% και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη τους», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει: «Ολοι όσοι από τους παράτυπους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν από την Ειδομένη είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Οσοι από αυτούς έχουν προσφυγικό προφίλ, θα εξετάζονται, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Η πραγματικότητα τόσο στο Ελληνικό όσο και στον Ελαιώνα απέχει πολύ από όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με Μαροκινούς μετανάστες που δεν διαθέτουν ούτε διαβατήρια, ούτε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο και με μοναδικό εφόδιο το υπηρεσιακό σημείωμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο μάλιστα είναι γραμμένο στα ελληνικά, προσπαθούν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Το χαρτί που φέρει τα στοιχεία που έχουν δηλώσει (όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, χώρα προέλευσης) αναφέρει ότι το άτομο στερείται διαβατηρίου και του χορηγείται προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει σε χώρα της αρεσκείας του, με τον περιοριστικό όρο της μη διαμονής του στην Αθήνα και της μετάβασής του πέραν των Νομών Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Κιλκίς.

Με απλά λόγια, από τη μία η Αστυνομία στέλνει τους παράτυπους μετανάστες υποχρεωτικά στα σύνορα και από την άλλη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ναυλώνει τρένα και λεωφορεία για να τους μεταφέρει στην Αθήνα, μέρος όμως που απαγορεύεται να μείνουν. Η όλη κατάσταση θυμίζει θέατρο του παραλόγου. Οι μετανάστες δεν γνωρίζουν τι λέει το έγγραφο που είναι γραμμένο στα ελληνικά και το μόνο που κάνουν είναι να περιφέρονται στην παραλιακή και στο Ελληνικό ψάχνοντας το τουριστικό λεωφορείο που θα τους πάει στην Ειδομένη αντί 50 ευρώ. Εκεί, μετά την απόφαση των Σκοπίων να μην επιτρέψει τη διέλευση σε όσους δεν είναι πρόσφυγες και ουσιαστικά δεν διαθέτουν διαβατήριο Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν, εγκλωβίζονται.

Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, οικογένειες με μικρά παιδιά, προσπαθούν να βρουν διέξοδο αρνούμενοι κατηγορηματικά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Κάποιοι μάλιστα που έχουν μεταφράσει το έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρουν ότι είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν σε αυτούς τους ακριτικούς νομούς και δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην Αθήνα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή και μάλιστα έκαναν αρκετές φορές χρήση δακρυγόνων και χημικών για να διαλύσουν το αγριεμένο πλήθος και να ανοίξουν τη σιδηροδρομική γραμμή. Από την άλλη, όμως, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βάζουν ως ασπίδα τα μικρά παιδιά, απενεργοποιώντας ουσιαστικά το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας.

Η δεύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση αφορά την επιδότηση 20.000 ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας. Υποτίθεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η Ελλάδα θα έβρισκε διαμερίσματα προκειμένου να φιλοξενηθούν τουλάχιστον 20.000 άτομα είτε με επιδότηση ενοικίου είτε μέσω προγραμμάτων υποδοχής σε οικογένειες. Μέχρι στιγμής, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, στοιχεία για το αν έχουν επιδοτηθεί οικογένειες, τον αριθμό αυτών και σε ποιες περιοχές είναι εγκατεστημένες δεν υπάρχουν και ενώ ο χρόνος τρέχει και οι Ευρωπαίοι πιέζουν και απειλούν, η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να υλοποιήσει αυτά που έχει υπογράψει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε η επιτροπή για την είσπραξη των κοινοτικών κονδυλίων δεν έχει ακόμη συσταθεί. Να όμως που ακόμη και στο θέμα των hot spots παρατηρείται τρομερή καθυστέρηση. Ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε ήδη να λειτουργούν, βάσει της συμφωνίας, αυτό στη Λέσβο αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, στη Σάμο δεν έχει βρεθεί ακόμα ούτε ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί το κέντρο καταγραφής προσφύγων, στη Λέρο και στην Κω αναμένεται να αναλάβει ο στρατός να τα οικοδομήσει, ενώ στη Χίο λειτουργεί υποτυπωδώς ένα προσωρινό και έχει εντοπιστεί ο χώρος όπου θα δημιουργηθεί η κανονική εγκατάσταση.

Τα καραβάνια των μεταναστών τακτοποιούνται μέσα στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς του 2004

Και όλα αυτά ενώ οι ροές από την Τουρκία συνεχίζουν να φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς να επηρεάζονται από την κακοκαιρία, τους ανέμους και, υποτίθεται, τους ελέγχους που θα ασκούσε η τουρκική πλευρά. «Τις τελευταίες ημέρες, από τους αλλοδαπούς που μπαίνουν στη χώρα μας το 80% είναι από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ και το 20% από το Πακιστάν, το Μπανγκλάντες, τη Σομαλία, την Παλαιστίνη και το Μαρόκο», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Προσπαθούμε και πάλι να ξεκινήσουμε τα δρομολόγια επαναπροώθησης αλλοδαπών, τα οποία είχαν σταματήσει για πολλούς μήνες. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Μαρόκο δέχονται μόνο όσα άτομα διαθέτουν διαβατήριο και όχι αυτούς που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και δηλώνουν απλώς ότι από εκεί είναι η καταγωγή τους».

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου