Την κατάργηση της υποχρεωτικής καταβολής του ενός ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε συνταγή που εκτελείται στα φαρμακεία φαίνεται πως επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η συγκεκριμένη διάταξη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το “χαράτσι” του ενός ευρώ με το οποίο επιβαρύνονταν οι ασφαλισμένοι για κάθε συνταγή γιατρού που εκτελούσαν είχε επιβληθεί στις αρχές του 2014, μαζί με τη θέσπιση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Το τελευταίο είχε καταργηθεί φέτος τον Απρίλιο και ενώ μέχρι τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατείνονταν πως στις άμεσες προθέσεις της ήταν και η απαλλαγή από τις συνταγές, η απόφαση αυτή καθυστερούσε.
Και αυτό γιατί τα έσοδα που πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που είχε επιτακτικά ανάγκη ο Οργανισμός για να ενισχύσει το ταμείο του. Από την καταβολή εξαιρούνταν μόνο οι πάσχοντες από ασθένειες όπως νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, χρόνια ηπατίτιδα Β και C και άλλες σοβαρές χρόνιες νόσους.
Εντούτοις, η κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή δεν θα έρθει χωρίς ισοδύναμα μέτρα. Καταρχήν, η καθιέρωση εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και η αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που αναμένεται το 2016 να φέρει στα ταμεία του Οργανισμού περίπου 700 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πως θα του δώσει την απαραίτητη ανάσα ρευστότητας. Αυτό φυσικά θα επιτευχθεί αν και τα ασφαλιστικά ταμεία αποδίδουν κανονικά τις εισφορές υπέρ περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που μέχρι τώρα γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
Την ίδια ώρα, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να θεσπίσει εισοδηματικά κριτήρια στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων (κάτι που βέβαια έχει προαναγγελθεί πριν ακόμη την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρείται πως θα αντισταθμίσει τα έσοδα από το ένα ευρώ στις συνταγές.
Προκαλεί πάντως έντονο προβληματισμό το γεγονός πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τριπλασιαστεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό, πως ενώ το 2011 η μέση επιβάρυνση των ασφαλισμένων ανά συνταγή έφθανε τα 6,5 ευρώ (11,3% της τιμής των φαρμάκων), πέρσι η επιβάρυνση σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας άγγιξε τα 10,9 ευρώ, σχεδόν το 30% της τιμής της συνταγής, ποσοστό που είχε επιβαρυνθεί και από την καταβολή του ενός ευρώ.
capital.gr