Ειδήσεις

Ψήφισμα πανεπιστημιακών ενάντια στη δίκη Ρίχτερ

Ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στην ποινικοποίηση της έκφρασης επιστημονικής άποψης, που επιχειρείται σε βάρος του Γερμανού ιστορικού και συναδέλφου, καθηγητή Πανεπιστημίου Χάιντς Ρίχτερ, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, βάσει του αντιρατσιστικου νόμου, υπογράφουν διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όπως επισημαίνουν: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό, εν έτει 2015, να διώκονται ποινικά ιστορικοί για απόψεις που εκφράζουν σε επιστημονικές τους δημοσιεύσεις. Ο διάλογος επί επιστημονικών ζητημάτων δεν επιτρέπεται να στοιχίζεται στις μέριμνες των λαϊκισμών.

»Η καταχρηστική επίκληση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου, με στόχο τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν απειλεί μόνο την ελευθερία της έρευνας, αλλά αντίκειται στην ίδια την καταπολέμηση του ρατσισμού.

»Αναμένουμε από το Δικαστήριο να επιτελέσει το καθήκον του κατά το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προασπίζοντας την ελευθερία του λόγου και τη σοβαρότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας».

Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του Χάιντς Ρίχτερ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη βάσει του αντιρατσιστικού νόμου, για την αναφορά στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης» ότι «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές δεν χρησιμοποίησαν μόνο οι μονάδες εισβολής, αλλά και οι άτακτοι Κρήτες που έλαβαν τα όπλα εναντίον τους».

Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι αναφορές όπως αυτή συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με υβριστικό περιεχόμενο». Ο γερμανός καθηγητής δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.

Ο Χάιντς Ρίχτερ (1939) σπούδασε ιστορία, πολιτειολογία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαΐδελβέργης, έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, διδάσκει σύγχρονη ελληνική και κυπριακή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ. Έχει γράψει έξι βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σχετικές με τη σύγχρονη Ελλάδα. Στη Γερμανία αναγνωρίζεται ως ειδικός στα θέματα της Σύγχρονης Ελληνική και Κυπριακής Ιστορίας. Το 2000 τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Το ψήφισμα κατά της ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής άποψης, όπως στην περίπτωση του Χάιντς Ρίχτερ, υπογράφουν οι διδάσκοντες στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου:

Αγγελίδης Μανόλης, καθηγητής
Αδριάκαινα Ελένη, επικ. καθηγήτρια
Ανανιάδης Γρηγόρης, αναπλ. καθηγητής
Βεντούρα Λίνα, καθηγήτρια
Βούλγαρης Γιάννης, καθηγητής
Γεωργιάδου Βασιλική, αναπλ. καθηγήτρια
Ηρακλείδης Αλέξης, καθηγητής
Θεοτοκάς Νίκος, καθηγητής
Ιορδάνογλου Χρυσάφης, επικ. καθηγητής
Ιωαννίδης Σταύρος, καθηγητής
Κατσάπης Κωνσταντίνος, διδάκτωρ
Κόλλιας Ανδρέας, επικ. καθηγητης
Κουλούρη Χριστίνα, καθηγητρια
Κουντούρη Φανή, επικ. καθηγήτρια
Λαγάνη Ειρήνη, καθηγήτρια
Λαδή Στέλλα, επικ. καθηγήτρια
Λούβη Λίνα, αναπλ. καθηγήτρια
Λυμπεράτος Ανδρέας, επικ. καθηγητής
Παπαγεωργίου Στέφανος, καθηγητής
Παπαδημητρίου Δέσποινα, αναπλ. καθηγήτρια
Πεσμαζόγλου Στέφανος, καθηγητης
Σεφεριάδης Σεραφείμ, αναπλ. καθηγητής
Τομαρά – Σιδέρη Ματούλα, καθηγήτρια
Φαράκλας Γιώργος, καθηγητής
Φουντεδάκη Πηνελόπη, αναπλ. καθηγήτρια
Φουρτούνης Γιώργος, επικ. καθηγητής
Χριστόπουλος Δημήτρης, αναπλ. Καθηγητής

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου