Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε ένα πλαίσιο εμφατικών μηνυμάτων, που ξεκινούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, περνούν μέσα από τη γαλάζια οπτική για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη και καταλήγουν στα ανοιχτά μέτωπα της καθημερινότητας, επέλεξε να κινηθεί σε μία ακόμα περιοδεία του σε λαϊκές συνοικίες της Αθήνας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ώρα που η οδός Πειραιώς, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Βασίλη Κικίλια, χαρακτήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ως… Βατερλό τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες και επεσήμανε πως “το τέταρτο Μνημόνιο, με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατούσε στο προσκήνιο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική αλλαγή στη χώρα, με τα τροχιοδεικτικά γαλάζια πυρά να κρατούν ψηλά το τέμπο της πλήρους αποδόμησης του πανηγυρικού κλίματος, το οποίο έσπευσαν να υιοθετήσουν οι μαξιμινοί με το πέσιμο της αυλαίας του Eurogroup. Μέσω ενός ενημερωτικού σημειώματος-φωτιά για τους ισχυρισμούς του κυβερνητικοί οικοσυστήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Νέα Δημοκρατία τόνισε πως ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και συνεχή μέτρα για πολλά χρόνια μετά το 2018. “Πλέον, ο πρωθυπουργός μόνο μια υπηρεσία έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Να παραιτηθεί. Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ώστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας. Που αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά των πηγών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από τη Μεταμόρφωση, όπου και περιόδευσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στην απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. “Το τεράστιο πρόβλημα της απόφασης του Eurogroup, που είναι απόρροια μιας άλλης απόφασης, που λήφθηκε το Μάιο του 2016, είναι ότι εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Έχουμε, δηλαδή, ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το 2018… Το έχουμε, γιατί, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα, ως χώρα, να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα, λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο…Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση. Το 3,5% είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορούμε να κάνουμε πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι όταν προκηρυχθούν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα τις κερδίσει, ενώ σε συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες της περιοχής επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να κινηθεί στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. “Χρειαζόμαστε μια Συμφωνία Αλήθειας και ειλικρίνειας στις σχέσεις που διέπουν το κεντρικό Κράτος, τις φορολογικές αρχές και την επιχειρηματική κοινότητα…Το κλίμα στην οικονομία και η αίσθηση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας είναι ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Και εκπορεύεται και από τα λόγια και από τις πράξεις…Όλοι ξέρουμε ότι με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο καθένας κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μειώσει την φορολογητέα ύλη. Εάν οι φορολογικοί συντελεστές μειωθούν – και εγώ είμαι αποφασισμένος να κινηθώ σε αυτήν την κατεύθυνση – θα πρέπει να βελτιωθεί, ταυτόχρονα, και η φορολογική συμμόρφωση. Θα πρέπει στους πραγματικούς ελέγχους – και όχι τους εκβιαστικούς ελέγχους – όποιος πραγματικά φοροδιαφεύγει, να υποστεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το βλέμμα στους δημοσίους υπαλλήλους
Δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει νέες μνημονιακές πολιτικές, με στόχο και τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά από τη Μεταμόρφωση πως η οδός Πειραιώς δε συζητά για απολύσεις στο Δημόσιο. “Κανείς σήμερα δεν μιλάει για απολύσεις στο Δημόσιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Με την εξαίρεση των περιπτώσεων παράνομων διορισμών ή ακραίων πειθαρχικών παραπτωμάτων, που δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μου, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έχουν θέση στο Δημόσιο”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας, παράλληλα, τη γαλάζια οπτική για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα. “Απαιτείται μια επαναξιολόγηση των οργανωτικών δομών, με σύγχρονα οργανογράμματα. Απαιτείται καθορισμός αρμοδιοτήτων με περιγραφές ρόλων και περιγράμματα θέσεων. Οργανωτικές δυνατότητες που θα δίνουν ευκαιρίες στους δημόσιους υπαλλήλους, όχι απλά να επιτελέσουν την αποστολή τους, αλλά και να αξιολογηθούν για το παραγόμενο έργο τους…Επιμένω στην έννοια της αξιολόγησης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους δημοτικούς υπαλλήλους, από τους δημόσιους υπαλλήλους, πρέπει να αξιολογούνται. Πρέπει να αξιολογούνται εσωτερικά από τους προϊσταμένους και πρέπει να αξιολογούνται και εξωτερικά από τους δημότες. Υπάρχουν, σήμερα, πολλά εργαλεία τα οποία επιτρέπουν στους δήμους να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν τις υπηρεσίες που παρέχουν, με διευρυμένα εργαλεία λογοδοσίας”, ανέφερε.
capital.gr