Με ενημερωτικό του σημείωμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για τρία σημεία αποτυχίας και ένα προπαγάνδας της κυβέρνησης, αναλύοντας την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ζητώντας την παραίτηση του κ. Τσίπρα.
Β’ αξιολόγηση
Πιο συγκεκριμένα, η Πειραιώς αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι η β’ αξιολόγηση του 3ου μνημονίου θα «κλείσει» γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο και οπωσδήποτε μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016 και πως για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (π.χ. εργασιακά) η κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα αναζητούσε «πολιτική λύση». Κάτι τέτοιο δεν έγινε – συνεχίζει η ΝΔ – και τονίζει ότι χάθηκε ένα σημαντικό χρονικό «ορόσημο».
Νέα μέτρα
Επιπλέον υπενθυμίζει, ότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, έκανε, δημόσια, «προτάσεις» για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ. Επισημαίνουν ότι τόσο στην ανακοίνωση (statement) του Eurogroup, όσο και στις δηλώσεις των επικεφαλής των τριών θεσμών (Eurogroup, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ESM) τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2018.
«Και όχι μόνο αυτό. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα “διαρθρωτικά” μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός “κόφτης”, δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Πραγματικό Βατερλό! Ο κ. Τσίπρας δέχεται το αδιανόητο. Να δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το 2018, δηλαδή πέραν της θητείας της κυβέρνησής του» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ρύθμιση χρέους
Επιπρόσθετα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πως ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup περί άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
«Καταρχήν, δεν είναι άμεση. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, κ. Κ. Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα “ξεδιπλωθούν” στο επόμενο χρονικό διάστημα των 18 μηνών. Κυρίως όμως, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι αυτονόητα. Είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup από τις 24 Μάϊου 2016.
Τέτοια μέτρα συζητούνταν και επεξεργάζονταν από κοινού με τους δανειστές ήδη από το 2013 – 2014 χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και θα εφαρμόζονταν το 2015, μετά τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου, ως συμπληρωματικά μέτρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας για να βγει ομαλά στις αγορές η Ελλάδα και να χρηματοδοτήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες. Φυσικά δεν προχώρησαν λόγω του κ. Τσίπρα. Ο οποίος σήμερα έρχεται να “ξαναπακετάρει” αυτονόητες παρεμβάσεις για να τις “πουλήσει” στον ελληνικό λαό ως δήθεν δικές του επιτυχίες», υπογραμμίζει η ΝΔ.
Αναλυτικά δε αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν χθες έχουν ως εξής:
• Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του EFSF/ESM έως τα 32,5 χρόνια (από 28 σήμερα). Αυτή η ανάγκη δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε χρειαστεί το τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα.
• Η άρση του «πέναλτυ» που αντιστοιχεί σε 200 μονάδες βάσης (2%) στα δάνεια που χορηγήθηκαν από τους δανειστές στην Ελλάδα για την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο 2012. Το «πέναλτυ» αυτό θα είχε καταργηθεί αυτόματα αν το δεύτερο μνημόνιο είχε λήξει ομαλά το 2015, πράγμα που δεν επέτρεψε να συμβεί ο κ. Τσίπρας.
• Η μετατροπή των υφιστάμενων πολύ χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης προσαρμογής της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων, χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα, μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές και γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να βελτιώσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2060 θα είναι κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερο, ενώ οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι 5% του Α.Ε.Π. χαμηλότερες πάλι το 2060.
«Οι παρεμβάσεις αυτές είναι καλοδεχούμενες, αλλά όπως προαναφέρθηκε, αυτονόητες. Και φυσικά δεν πρόκειται για απομείωση χρέους. Ούτε ένα ευρώ δεν κόβεται, πόσο μάλλον 45 δισ. ευρώ που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα θα καταβάλλουμε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των τόκων. Πρόκειται λοιπόν για μια λογιστική βελτίωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία μάλιστα επέρχεται μακροπρόθεσμα μετά το 2030 και, κυρίως, μετά το 2040»
Μαξίμου: Σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ουΜνημονίου η ΝΔ
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν στην ανακοίνωση της ΝΔ λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναγκαστικά) τα “καλοδέχεται” θεωρώντας τα αυτονόητα. Τόσα χρόνια, όμως, γιατί δεν έπαιρνε η ΝΔ και το ΠαΣοΚ αυτά τα αυτονόητα μέτρα αλλά έπρεπε να καταστρέψουν τους μικροομολογιούχους και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI των Σαμαρά / Βενιζέλου; Παραθέτει, μάλιστα, “τεχνικές” λεπτομέρειες που διδάσκονται στους πρωτοετείς οικονομικών σχολών της χώρας. Και επειδή “ξεχνούν” να αναφέρουν το όφελος για την οικονομία τους θυμίζουμε: τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ -χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας! Ουσιαστικά με το PSI (2012) η ΝΔ και το ΠαΣοΚ “κούρεψαν” όλους τους έλληνες εργαζόμενους, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, καθώς και τους μικρούς ομολογιούχους. Και έσωσαν τις εξωχώριες τράπεζες -ούτε καν τις “ελληνικές”!»
Επιπλέον προσέθεσε ότι «η περιβόητη “Συμφωνίας Αλήθειας” επιλέγει να πολιτεύεται βασισμένη και προσηλωμένη στο ψέμα. Επιλέγει να ξεχνά πως με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η χώρα δεσμευόταν σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους μέχρι και 4,5%. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μνημόνιο δέσμευε τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 3% του ΑΕΠ, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 4,5% του ΑΕΠ, ενώ με την ισχύουσα συμφωνία εξοικονομούνται 20 δισ. ευρώ με ανώτατο στόχο το 3,5% του 2018. Και επειδή τα επιχειρήματα τους δεν γίνονται πιστευτά, επιμένουν ότι θα πάρει νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ -πάλι έξω πέφτουν! Επαναλαμβάνουμε: “Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος”.
Αντί, λοιπόν, η ΝΔ να κουράζεται γράφοντας και σβήνοντας σημειώματα καλό θα
είναι να απαντήσει:
– Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων;
– Τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις;
– Αποδέχεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με τη λήξη του προγράμματος;
Ας απαντήσει συγκριμένα. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού»