Δήλωση του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, για το νησιωτικό ΦΠΑ, στο ΑΙΓΑΙΟ-TV.
«Η κυβέρνηση έχει στόχους και στρατηγική για τη διεκδίκηση λύσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα νησιά. Σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, οι προσπάθειες όλων πρέπει να είναι συντονισμένες και όχι να υπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες. Πρέπει να έχουν κοινό στόχο την υπέρβαση των προβλημάτων. Διεκδικούμε για τα νησιά μας όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά μέτρα για μια συνολικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των νησιών μας. Πόσο μάλλον που στις εγγενείς ιδιαιτερότητες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου προστέθηκαν και προβλήματα από το μεταναστευτικό και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Για το νησιωτικό Φ.Π.Α., η θέση μου ήταν εξαρχής σταθερή και συνεπής. Τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο – θυμίζω ότι με δική μου πρωτοβουλία συζητήθηκε στη Βουλή η μελέτη για την «έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές», όσο και απέναντι στη νησιωτική κοινωνία. Οι μειωμένοι συντελεστές μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό εργαλείο που θα ξεδιπλώσει τις δυνατότητες της νησιωτικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, της φορολογικής δηλαδή ελάφρυνσης και της ανάπτυξης, με συγκεκριμένα μέτρα, κινούνται και οι μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός.
Γιατί ο μειωμένος Φ.Π.Α. δεν αποτελεί μόνο μία άμυνα απέναντι στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά αλλά και ένα τείχος προστασίας, ένα οικονομικό ανάχωμα απέναντι στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Τουρκίας. Και η κατάργησή του δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τα οποιαδήποτε αντισταθμιστικά μέτρα, γιατί οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. διατρέχουν όλη την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας περιοχής. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρηθεί ο κατοχυρωμένος θεσμικός χαρακτήρας του. Συνεπώς, η συζήτηση για τον νησιωτικό Φ.Π.Α. τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις όσο και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού πρέπει να είναι μια μόνιμη οικονομική στήριξη και όχι μια ευκαιριακή ενέργεια για επικοινωνιακούς λόγους».