Ειδήσεις

Αλ. Τσίπρας σε T. Ερντογάν: «Εκσυγχρονισμός των σχέσεων μόνο με σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης»

Σαφώς ηπιότερους τόνους επέλεξαν Τσίπρας και Ερντογάν στις μεταξύ τους αρχικές δηλώσεις. Το βάρος έπεσε στην ανάγκη να χτιστούν γέφυρες, που όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «πρέπει να στηρίζονται σε γερά θεμέλια όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης δημοκρατίας, απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος και επέλεξε να μιλήσει για την ανάγκη να δούμε τη γεμάτη πλευρά του ποταμιού.

«Γνωρίζετε ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω στη φιλία των λαών μας και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια κρίσιμη περίοδο με εντάσεις, την κρίση στη Συρία και την ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τον διάλογο και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Αυτός είναι ο λόγος που ενθάρρυνα τον ΠτΔ να σας καλέσει. Δεν είναι ιστορική μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση.Σκοπός είναι να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός.

«Ως μηχανικός ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρες, πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών».

«Διαφορές μεταξύ των χωρών υπήρχαν πάντα. Υπάρχουν και σήμερα. Οι θέσεις είναι σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε συγκλίσεις και να διατυπώνουμε τις διαφωνίες χωρίς προκλήσεις και με σεβασμό στην άλλη άποψη».

«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό, τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

View image on Twitter

Η​​ επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έρχεται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στη γειτονιά μας. Πιστεύουμε στην ελληνοτουρκική φιλία η οποία πρέπει να στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό, το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες & την εδαφική ακεραιότητα των δυο χωρών.

 Απαντώντας ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, είχα συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς», σημείωσε.

«Εχω την τιμή να πραγματοποιώ τη δεύτερη επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Όπως είπα και στον ΠτΔ, πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι: ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες σε αυτή την αντίληψη».

Στην ουσία, οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να παραμερίσουμε όσους έχουν ιδεολογικές εμμονές. Εμείς, ως Τουρκική Δημοκρατία, δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας. Οι λαοί μας συνυπήρξαν και ως εκ τούτου έχουμε ομογενείς που ζουν σε ελληνικά εδάφη, όπως υπάρχουν Ελληνες ομογενείς που ζουν σε τουρκικά εδάφη. Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές, που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη μειονότητας στην Τουρκία. Αλλά θεωρώ ότι τα λάθη που έγιναν είναι κομμάτι της ιστορίας».

Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με αρχές κοινής λογικής και διαμορφώσουμε κοινή ρητορεία, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα.

Σε αυτή τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές ευχαριστίες αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου, που είναι ευγνώμων στον ελληνικό λαό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου