Στη μετατροπή της Ελλάδας σε βιώσιμο προορισμό αναφέρθηκε την Τρίτη (6/12) ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας ότι στο Λονδίνο το υπουργείο υπέγραψε συμφωνία με την Common Seas -την πρωτοβουλία PlasTICK- που επιτρέπει στους επαγγελματίες της φιλοξενίας να κατανοήσουν και να μειώσουν ριζικά τη χρήση πλαστικού.
«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε αυτά τα 15.000 χιλιόμετρα των ακτών, των θαλασσών, της πανίδας, καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας και των επισκεπτών της.
Παράλληλα με το “Rhodes CoLab” στη Ρόδο, το “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, το “Just Go Zero” στην Τήλο, το “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, το “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο και με το “Naxos Smart Island” στη Νάξο και άλλες ακόμα δράσεις, φέρνουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό» ανέφερε ο υπουργός.
Ο κ. Κικίλιας στάθηκε και στη συνεργασία του υπουργείου με την Google για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, αναφέροντας ότι έχει ήδη φέρει απτά αποτελέσματα με περισσότερους από 2.000 ξενοδόχους να εκπαιδεύονται σε βιώσιμες πρακτικές και 500 ξενοδοχεία.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε στο εν λόγω Συνέδριο ήδη χώρες όπως η Τουρκία και η Τυνησία εκπονούν σχέδια για τη βιωσιμόττηα του τουρσμού και τη σωστή διαχείριση των προορισμών τους.
Το ΑΕΠ
Στο μεταξύ, ανακοινώνεται σήμερα η πορεία του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπου αναμένεται να καταγραφεί ηχηρά η συμβολκή του τουρισμού. Ουσιιαστικά η πορεία της οικονομίας το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου – η καρδιά δηλαδή της τουριστικής περιόδου- θα κρίνει εάν θα πάμε σε μια νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ.
Μέχρι και το α’ εξάμηνο, η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει στην Ελλάδα πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης (χωρίς την επίπτωση του πληθωρισμού δηλαδή) της τάξεως του 8,4%. Αν το ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου) διαμορφωθεί στην περιοχή των 52,5 δισ. ευρώ με τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 5%, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης στο 9μηνο θα ανέλθει στο 7%. Ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη, θα αρκεί και μια ισχνή ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο, της τάξεως του 2,5%, για να φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6%.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός στην ΕΡΤ ανέφερε ότι επιπλέον 3 δις ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο θα δώσει φέτος ο τουρισμός κάτι που δικαιώνει τη στρατηγική του Υπουργείου που κατάφερε σε μια χρονιά με πολλαπλές κρίσεις να αγγίξει- ή ακόμα και να ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές όπως η Πελοπόννησος, το Ν. Αιγαίο κ.α.- τις επιδόσεις του «ανέφελου» 2019, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας σε πολύ δύσκολη περίοδο.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr