Ειδήσεις

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ολική επαναφορά του τουρισμού παρά τις πολλαπλές προκλήσεις

Στα τέλη του 2024, ο παγκόσμιος τουρισμός θα έχει αφήσει οριστικά πίσω του την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του ΟΗΕ για τον Τουρισμό, περίπου 1,1 δισεκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, με τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα να ανακτά το 98% των προ της πανδημίας επιπέδων. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται πλήρης ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του τομέα- και αυτό παρά τις οικονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις.

Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, το Βαρόμετρο διαπιστώνει ότι οι περισσότερες περιοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τους αριθμούς αφίξεων του 2019 κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024.
Η έκθεση δείχνει επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, με τους περισσότερους προορισμούς με διαθέσιμα στοιχεία να καταγράφουν διψήφια αύξηση σε σύγκριση με το 2019.

«Το γεγονός ότι οι δαπάνες των επισκεπτών αυξάνονται ακόμη πιο έντονα από τις αφίξεις έχει άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και μικρές επιχειρήσεις και συμβάλλει αποφασιστικά στο ισοζύγιο πληρωμών και στα φορολογικά έσοδα πολλών οικονομιών» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Ζουράμπ Πολολικασβίλι στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Βαρόμετρου.

Η ισχυρή άνοδος της Μέσης Ανατολής και της Αλβανίας
Η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και οι διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας συνέβαλαν στην ενίσχυση των ταξιδιών στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά στους προορισμούς, «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Μέση Ανατολή που σημείωσε άνοδο 29% στις αφίξεις τουριστών σε σχέση με το 2019, καταγράφοντας ένα ακόμα εννεάμηνο -ρεκόρ στον τουρισμό.
Ευρώπη (+1%) και Αφρική (+6%) ξεπέρασαν επίσης τα επίπεδα του 2019, ενώ η Αμερική ανέκτησε το 97% των αφίξεων πριν από την πανδημία (-3% σε σχέση με το 2019).

Συνολικά 60 από τους 111 προορισμούς ξεπέρασαν τους αριθμούς αφίξεων του 2019 κατά τους πρώτους οκτώ με εννέα μήνες του 2024.

Μερικές από τις ισχυρότερες επιδόσεις σε αφίξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν το Κατάρ (+141% σε σχέση με το 2019), όπου οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν, η Αλβανία (+77%), η Σαουδική Αραβία (+61%), το Κουρασάο (+48%), η Τανζανία (+43%), η Κολομβία και η Ανδόρα (και οι δύο +36%).

Ποιοι ξοδεύουν και ποιοι εισπράττουν τα περισσότερα
Από τις 43 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, οι 35 ξεπέρασαν τις προ της πανδημίας εισπράξεις, τους πρώτους οκτώ με εννέα μήνες του 2024. Πολλές από αυτές τις χώρες ανέφεραν διψήφια αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (σε τοπικά νομίσματα), πολύ πάνω από τον πληθωρισμό στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων όσον αφορά τις εισπράξεις ήταν η Σερβία (+99%), όπου οι εισπράξεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2019), καθώς και το Πακιστάν (+64%), η Ρουμανία (+61%), η Ιαπωνία (+59%), η Πορτογαλία (+51%), η Νικαράγουα και η Τανζανία (και οι δύο 50%).

Μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις παγκοσμίως, η Ιαπωνία (+59%), η Τουρκία (+41%) και η Γαλλία (+27%) κατέγραψαν διψήφια αύξηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η Ισπανία (+36%) και η Ιταλία (+26%) ανέφεραν επίσης ισχυρές εισπράξεις επισκεπτών, μέχρι τον Αύγουστο. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 43% υψηλότερες εισπράξεις, ο Καναδάς 35% και η Αυστραλία 18%, όλες μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα με τα υψηλότερα τουριστικά έσοδα στον κόσμο, ανέφεραν αύξηση 7% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για τις διεθνείς τουριστικές δαπάνες αντικατοπτρίζουν την ίδια τάση, ιδίως μεταξύ των μεγάλων αγορών προέλευσης, όπως η Γερμανία (+35% σε σύγκριση με το 2019), οι Ηνωμένες Πολιτείες (+33%) και η Γαλλία (+11%).

Ισχυρή αύξηση των δαπανών ανέφεραν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο (+46%), η Αυστραλία (+34%), ο Καναδάς (+28%) και η Ιταλία (+26%), όλες μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για την Ινδία δείχνουν μια εκτίναξη των εξερχόμενων δαπανών από αυτή την ολοένα και πιο σημαντική αγορά, με αύξηση 81% έως τον Ιούνιο του 2024 (σε σχέση με το 2019).

Οι προκλήσεις παραμένουν
Παρά τα γενικά ισχυρά αποτελέσματα, παραμένουν αρκετές οικονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις. Ο τουριστικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό, που προέρχεται από τις υψηλές τιμές των μεταφορών και των καταλυμάτων, καθώς και τις ασταθείς τιμές των καυσίμων.
Σημαντικές συγκρούσεις και εντάσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν επίσης κρίσιμες προκλήσεις για τις επιδόσεις του τουρισμού.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου