Η κυκλική οικονομία ως αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα των νησιών Σε απειλή για τη βιωσιμότητα μετατρέπονται απόβλητα που δημιουργεί η μαζική προσέλευση τουριστών στην νησιωτική Ελλάδα. Παρότι, ο τουρισμός αποτελεί ατμομηχανή για την οικονομία, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός τουριστών που διαχέεται στα νησιά, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υποδομές υποστήριξής τους, προκαλεί ανησυχία.
Οι επιπτώσεις από τον υπερτουρισμό, είναι σοβαρές και πολλαπλές, από το περιβάλλον και την υγεία μέχρι την οικονομία. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για πρακτικές ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων με αξιόπιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας είναι επιτακτική.
Με την κυκλική οικονομία οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα απόβλητα μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν, αλλά και να ανατραπούν. Το κυριότερο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καλή θέληση, η εκπαίδευση και η συνεργασία. Κάπως έτσι, στην Τήλο έγινε ένα μικρό «θαύμα», με το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos της Polygreen που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων κατάφερε να γίνει ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, αλλά και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή. Πρόσφατα διακρίθηκε ανάμεσα σε 442 υποψηφιότητες, κερδίζοντας στη Βουδαπέστη την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Οι επιτυχίες αυτές την τοποθετούν στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας και παράλληλα αφυπνίζουν το ενδιαφέρον πολλών ακόμη νησιών από την Ελλάδα και τον κόσμο να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές.
Η ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να θέσει νέες πιο υγιείς βάσεις, κερδίζοντας τον σεβασμό της διεθνούς τουριστικής κοινότητας. Φιλόξενα ελληνικά νησιά που διατηρούν ανέγγιχτη την ταυτότητά τους και μεριμνούν για την αειφορία τους, παρόλο που υποδέχονται μερικές εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία. Όπως έχει μάλιστα, διαπιστωθεί, ο σεβασμός των κατοίκων προς τον τόπο τους είναι μεταδοτικός. Τουρίστες που επιλέγουν οικολογικά συνειδητούς προορισμούς είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν νησιά που επιδεικνύουν δέσμευση για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, σεβόμενοι και οι ίδιοι την επιθυμία των κατοίκων τους. Έτσι, η χώρα όχι μόνο αντιστέκεται στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα γίνει σε υγιείς και στέρεες βάσεις.
Πηγή: kathimerini.gr