Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στη διαχείριση των συμβασιούχων της ΔΕΥΑΡ, που έχουν εξασφαλίσει τη μισθοδοσία τους, ως αορίστου χρόνου, παρότι δεν πέτυχαν με δικαστικές αποφάσεις την αναγνώριση ως τέτοιας της μισθωτικής τους σχέσης με την επιχείριση, προκάλεσε εγκύκλιος που απέστειλε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, το υπουργείο Εσωτερικών απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση στους δημάρχους και στις νομικές υπηρεσίες των δήμων.
Για την 15η Ιανουαρίου 2014 έχουν προκληθεί για να δώσουν ενώπιον της κ. Πταισματοδίκη εξηγήσεις, γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την καταβολή της μισθοδοσίας σε 47 υπαλλήλους της ΔΕΥΑΡ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Η Πταισματοδίκης απέστειλε στους ελεγχόμενους κλήση για κατάθεση στα πλαίσια της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, μετά τα όσα απίθανα αποκαλύφθηκαν.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προειδοποίησε πρόσφατα με παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που δημοτικές αρχές είτε στηρίζουν δικαστικά αιτήματα συμβασιούχων εργαζομένων για μονιμοποίησή τους είτε δεν εξαντλούν όλες τις ένδικες δυνατότητες ώστε να μην καταστεί εντέλει η μονιμοποίηση δυνατή.
Με την εγκύκλιό τους ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, που δημοσίευσε την Κυριακή η «δ», απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση και κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες αιρετών και ενδεχόμενη παραπομπή στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος στις περιπτώσεις που αποδέχονται τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετά από αποφάσεις δικαστηρίων.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ψέγει τις δημοτικές αρχές, διότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες».
Στην περίπτωση που οι δήμοι δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα στις δικαστικές διαφορές, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα άρθρα περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών και θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στον δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της επιχείρησης κ. Στ. Κουσουρνά, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη μάλιστα της καταβολής της μισθοδοσίας των συγκεκριμένων υπαλλήλων με εντάλματα τύπου A’ που δεν υπόκεινται σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρά τις σαφέστατες αντιρρήσεις διευθυντικών υπαλλήλων και προϊστάμενων της ΔΕΥΑΡ.
Σημειώνεται εξάλλου ότι με την υπ΄αριθμ. 486/2013 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης μετά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1766/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που αφορούσε 45 εργαζόμενους στην πρώην ΔΕΥΑΙ και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τους υπογράφοντες το ένταλμα μισθοδοσίας του προσωπικού, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία του κατασταλτικού ελέγχου της μισθοδοσίας του προσωπικού, μετά από την μισθοδοσία της 1ης Δεκεμβρίου.
Η απόφαση αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
Όπως έγραψε η “δ”, με την αποστολή στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος λίστας υπαλλήλων της ΔΕΥΑΡ, που δεν συνοδευόταν από εξουσιοδότηση και χωρίς να υπάρχει θεωρημένο ένταλμα πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επιχειρήθηκε η πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των 45 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑΙ κι ακόμη δύο συμβασιούχων, που δεν έχουν μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, δυνάμει αμετάκλητης απόφασης.
Λόγω απουσίας του προέδρου της επιχείρησης κ. Μ. Καμπουρόπουλου και χωρίς να λάβει γνώση ο γενικός διευθυντής κ. Μ. Διακομανώλης, που είχε εκφράσει εγγράφως τις αντιρρήσεις του, η διαδικασία, αφού “παρακάμφθηκε” η ταμίας της επιχείρησης κ. Σταυρούλα Χατζηαντώνη, κινήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι το διοικητικό συμβούλιο με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία αποφάσισε την μετακίνηση της ταμία, που αρνήθηκε να εκτελέσει τη δαπάνη, την οποία θεωρεί παράνομη. Προηγήθηκε καταγγελία του κ. Σ. Στάγκα που την έφερε να έχει εκτελέσει παράνομα άλλο ένταλμα ύψους 58.059,39 ευρώ, το οποίο δεν είχε θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισόποσο έλλειμμα στο ταμείο. Επρόκειτο, όπως έγραψε η “δ”, για ένταλμα το οποίο αφορούσε την εκτέλεση δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν ως προς τις απαιτήσεις τους 92 μόνιμοι υπάλληλοι της επιχείρησης και διατάχθηκε η ΔΕΥΑΡ στην καταβολή των μισθών τους, χωρίς περικοπές, με επαπειλούμενο πρόστιμο 100 ευρώ κατ’ άτομο σε περίπτωση μη εκτέλεσης. Το ένταλμα αυτό πράγματι εκτελέστηκε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η θεώρησή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι υπήρχαν προς τούτο οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Η ταμίας κλήθηκε εξάλλου να αναγνωρίσει ότι η συγκεκριμένη δαπάνη συνιστά έλλειμμα και αρνήθηκε να το πράξει. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση του παραγγελθέντος καταλογιστικού ελέγχου και μέχρι να τελεσιδικήσει ο έλεγχος ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου οποιαδήποτε αναφορά για έλλειμμα είναι εκ των πραγμάτων αβάσιμη και συκοφαντική.