Ειδήσεις

Ο νέος δικομματισμός και η μάχη για την 3η θέση – H ανατομία των δημοσκοπήσεων

Νέος τύπος δικομματισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται 3,2%, αλματώδη αύξηση των ποσοστών στους πολίτες που ζητούν σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA. Παρόμοια είναι τα ευρήματα και των υπολοίπων δύο δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα χτες της PULSE για το κανάλι Αction 24 και της ΑLCO για την εφημερίδα Ποντίκι. Και οι τρεις δημοσκοπήσεις εμφανίζουν εκτός βουλής το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, το οποίο κινείται κοντά στο 2,5%, το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 5% μαζί με άλλα τρία κόμματα (Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) που διεκδικούν την τρίτη θέση στις επερχόμενες κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, συμπίεση τεσσάρων κομμάτων στην ζώνη του 5% και η διαμόρφωση σκηνικού νέου διπολισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα παρατηρούνται υψηλά ποσοστά των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πάση θυσία και παράλληλα καταγράφεται μία ισχυρή τάση που ζητά σκληρή διαπραγμάτευση με του δανειστές και νέα συμφωνία.

Η έρευνα κοινής γνώμης της GPO καταγράφει την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού καθώς 17,5% ­-σχεδόν ένας στους έξι ψηφοφόρους – δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για την ψήφο τους, εκ των οποίων η πλειοψηφία (13,5%) δηλώνει, ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα ακόμα και την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 13,1% στο σύνολο του δείγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,2% από την ΝΔ καθώς καταγράφει ποσοστά 28,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 25,3% του κυβερνητικού κόμματος. Σε σχέση όμως με την προηγούμενη μέτρηση της GPO του Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αύξηση 0,5%, ενώ η ΝΔ 2,2% καθώς έχει αυξήσει την συσπείρωσή της στο 81,5%. Αντίστοιχα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει μεγαλύτερη συσπείρωση της τάξης του 85,4%.

Τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου συμπιέζουν τα μικρότερα κόμματα, αφού Ποτάμι (5,8%), ΚΚΕ (5,7%), Χρυσή Αυγή 5,4% και ΠΑΣΟΚ (5%) συμπιέζονται προς τα κάτω. Οι ΑΝΕΛ δε φαίνεται να κερδίζουν την είσοδό τους στην βουλή λαμβάνοντας μόλις 2,7% στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη κινείται στο 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% με την ΔΗΜΑΡ να καταγράφει ποσοστά κάτω του 1%, πριν όμως ανακοινωθεί η συνεργασία της με τους «Πράσινους– Αλληλεγγύη».

Εκτός Βουλής το Κίνημα του Γιώργου στην πρώτη καταμέτρησή του

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, στην δημοσκόπηση της GPO καταγράφει ποσοστά 2,6% και φαίνεται, ότι το νέο κόμμα δεν επιτυγχάνει την είσοδό του στη βουλή, αφού δεν καταφέρνει να σπάσει το φράγμα του 3% . Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ένας στους πέντε (19,6%) βλέπουν θετικά το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχεδόν το 80% αντιμετωπίζουν αρνητικά τη σύσταση του νέου κόμματος. Στην έρευνα της GPO καταγράφονται και οι πρώτες μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου που λαμβάνει 12,3% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντλεί 7,1% από μικρότερα κόμματα και αναποφάσιστους, όπου είχαν καταφύγει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Επίσης λαμβάνει 4,2% από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ μόλις 1,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάση θυσία παραμονή στο ευρώ

Την παραμονή στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα ζητά το 75,7% του συνολικού δείγματος της έρευνας της GPO καταγράφοντας την πρόθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος να μην αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους (22,3%) υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος. Σημαντικά είναι τα ευρήματα για την άποψη των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στη ΝΔ το συντριπτικό ποσοστό του 95,2% των ψηφοφόρων του κόμματος υποστηρίζουν, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται υψηλά ποσοστά υποστηρικτών της πάσης θυσίας παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, αφού το 66% δηλαδή δύο στους 3 πολίτες που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ με κάθε τρόπο.

Φόβος να μη βγει η χώρα από το ευρώ

Τον φόβο, ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ εκφράζουν δύο στους τρείς πολίτες (59,2%). Αντίστοιχα φαίνεται ότι οι πολίτες επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας και στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν το 43,4% των ερωτηθέντων, ενώ με κορμό τη ΝΔ το 40,5% καταγράφοντας μία διαφορά της τάξης του 2,9% αντίστοιχη με αυτήν που έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην πρόθεση ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων η ΝΔ κερδίζει τον έναν στους πέντε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (19,2%) και το 14,4% από το Ποτάμι, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά των μετακινήσεων από το ΠΑΣΟΚ (7,8%) και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (9,2%) και μόλις 1,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έναν το 5,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλαδή περίπου ένας στους 20 ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος που δίνουν τον αέρα της νίκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα κερδίζει έναν στους 10 ψηφοφόρους του Ποταμιού (11,6%) και του ΠΑΣΟΚ (9,3%), ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που αντλεί από το ΚΚΕ (9,6%) με το επιχείρημα της συγκρότησης κυβέρνησης της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τέλος συγκεντρώνει αντιμνημονιακές ψήφους από τους ΑΝΕΛ (6,9%) και την Χρυσή Αυγή (5,3%).

PULSE για το Action 24: σκληρή διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη με τους δανειστές

Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες, την αλματώδη άνοδο του ποσοστού των πολιτών που επιθυμούν την σκληρή διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, αλλά όχι και τη ρήξη με αυτούς καθώς και το εξαιρετικά περιορισμένο ποσοστό που φαίνεται να λαμβάνει το κόμμα του Γ. Παπανδρέου το οποίο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε δείχνει να του επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή, αποτυπώνει η Δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για το Action 24 και την εκπομπή “Evening Report” του Γιώργου Κουβαρά. Το 57% των ερωτηθέντων πολιτών προσδοκά κυβέρνηση συνεργασίας δυο ή περισσοτέρων κομμάτων. Το 25% επιθυμεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το 29% κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ενώ το 43% θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με δύο ή περισσότερα κόμματα. Το 36% πιστεύει πως «τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα ή λίγο καλύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ένα 36% πιστεύει πως «τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα ή λίγο χειρότερα». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27% (έναντι 26,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα).

Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, προκύπτει βουλή 7 κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 141 έδρες, τη ΝΔ 80, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη ΧΑ από 18, το ΚΚΕ 16 και τους ΑΝΕΛ 8.

ALCO για το Ποντίκι: ένας στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του «Ποντικιού» που κυκλοφορεί σήμερα. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% έναντι 30,5% της Νέας Δημοκρατίας. Τρίτο εμφανίζεται το Ποτάμι με 4,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 4,4% και ΚΚΕ με 4,1%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,9%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του ΓΑΠ 2,7%.

«Άλλο κόμμα» προτιμά το 5,9%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,3%. Στις μετακινήσεις των κομμάτων καταγράφεται, ότι ένας στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατευθύνεται το 19% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου