Αποδεκτή είναι σε γενικές γραμμές η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, αναφέρουν στο Reuters αξιωματούχοι τις ευρωζώνης, ωστόσο συμπληρώνουν πως ακόμη δεν είναι σαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, για τους Ευρωπαίους πιστωτές ένας από τους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης είναι να αυξήσει τα κίνητρα ώστε οι Έλληνες να εργάζονται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
“Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειαζόμαστε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε” αναφέρει δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters
Όπως δήλωσε ο ίδιος, ενώ δεν υπάρχει κάποια πραγματικά επείγουσα ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων και για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, η κατάσταση της ρευστότητας της Ελλάδας περιορίζεται.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης που μίλησαν στο Reuters, η Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν σημειώσει την 18η Ιανουαρίου ως την ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και έχουν ως στόχο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουαρίου, ανοίγοντας την πόρτα στις συνομιλίες για την ελάφρυση του χρέους.
“Η πρώτη αποστολή για την αξιολόγηση θα ξεκινήσει διστακτικά την εβδομάδα που που αρχίζει στις 18 Ιανουαρίου. Στην πράξη, μπορεί να είναι λίγο πιο μετά” δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαίωσε οτι η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα εντός του Ιανουαρίου, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.
capital.gr