Ειδήσεις

Κατρούγκαλος: Συνταξιούχοι μίας ταχύτητας-6,5% εισφορά για τα «μπλοκάκια»

«Ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, η κρίση και το μνημόνιο είναι οι τρεις τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά θα έχουμε συνταξιούχους μίας ταχύτητας».

«Δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία. Το PSI ήταν η χαριστική βολή» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας: «Επιχειρούμε ταυτόχρονα τρία πράγματα: να συγκρατήσουμε την δαπάνη, να ενσωματώσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα και να πάμε για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύστημα σε αντίθεση με όσα γινόταν μέχρι τώρα».
Τόνισε ότι για πρώτη φορά «θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη των παλαιών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και μετά το 2018.
Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα περιλαμβάνει δύο βασικές τομές.
Η πρώτη είναι η εθνική σύνταξη- ίδια για όλους- καθώς χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και η δεύτερη, ίδιοι κανόνες για όλους σε ό,τι αφορά εισφορές και παροχές.
Εκανε λόγο για παραπληροφόρηση στο θέμα των αλλαγών και ανέφερε ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα «μπλοκάκια», σημειώνοντας ότι ήδη το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «οι νέοι συνήθως αυτοί επαγγελματίες θα δώσουν εισφορές όπως οι μισθωτοί».
Οι εν λόγω επαγγελματίες, όπως εξήγησε «θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το άλλο θα το πληρώσει ο εργοδότης τους».
Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ανέφερε ότι «ο ίδιος κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς θα ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και κλιμακωτά και για τους αγρότες».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το νέο ασφαλιστικό είναι να χαθεί η ελπίδα στο νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη και στον συνταξιούχο ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει την σύνταξή του» επεσήμανε παράλληλα ο υπουργός.
Αναφερόμενος στις επαφές που ξεκινά στην ΕΕ, ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό αφορά και τις επόμενες γενιές και «δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δίνει τη μάχη για το κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης».
Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού το «πάντρεμα» του ασφαλιστικού με το φορολογικό, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αύξηση στις εισφορές
Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας έρχεται μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες στην οποία υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και φορέων για αύξηση στις εισφορές για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερο «χαράτσι» στις κύριες συντάξεις.
Ο λογαριασμός ωστόσο, δεν κλείνει, καθώς το ζητούμενο είναι να μειωθεί -όπως έχει δεσμευθεί η Αθήνα από τον Ιούλιο- η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016, αλλά υπολείπεται ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος αυτός.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ποσό αυτό «θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Όπως αναφέρει το Μαξίμου, «οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».
Πληροφορίες, όμως, από τη συνάντηση αναφέρουν ότι παρότι έμποροι και εμποροβιοτέχνες φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχτούν μια αύξηση εισφορών κατά μια μονάδα (με το υπόλοιπο 0,5% να επιβαρύνει τους εργαζόμενους), βιομήχανοι και ξενοδόχοι -που απασχολούν και πολύ περισσότερο προσωπικό στις επιχειρήσεις τους- δεν δέχονται αύξηση εισφορών που να υπερβαίνει τη μισή μονάδα.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου