Ειδήσεις

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για τα περιφερειακά αεροδρόμια-Αναμένεται η απόφαση

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους των κρατικών αεροδρομίων. Θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές.

Συζητήθηκε και προσεχώς αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας.

Στο ανώτατο δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δήμοι στην δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων η διοίκηση, διαχείριση, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν στην Fraport.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλάριου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.

Ακόμη, τόνισαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία, ενώ υποστήριξαν ότι οι παραχωρήσεις έγιναν κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας καθώς δημιουργείται μονοπωλιακό καθεστώς και παραβιάζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία “Frapport – Slentel LTD”, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβαση του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ (η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατηρεί την αεροπορική βάσης της Σούδας), κάτι που, όπως υποστήριξαν ,απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Από την πλευρά του οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς των φορέων και υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου