«Η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων, δεν συνιστά συνδιαμόρφωση θέσεων, ούτε και υποκατάσταση της ευθύνης την οποία έχει η Κυβέρνηση». Με αυτή τη γραμμή προσέρχεται στη συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της Ν.Δ., το κυπριακό είναι το μείζον εθνικό μας θέμα και για αυτό απαιτεί ύψιστο βαθμό σοβαρότητας και υπευθυνότητας από όλους. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί επί της αρχής θετικό ότι – έστω και στο παρά πέντε – ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ενημερώσει θεσμικά τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες προοπτικές υπάρχουν για την επίλυση του Κυπριακού.
«Δεν είναι η ώρα να γίνει κριτική για την πορεία και τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Κυβέρνησης. Άλλωστε, θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση στη συνάντηση της Δευτέρας» τονίζεται από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη.
Επί της ουσίας της συνάντησης, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη λένε ότι η Ν.Δ. παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση ότι το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει.
«Σκοπός είναι η επανένωση του νησιού και η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» υπογραμμίζουν. Παράλληλα, αναφέρουν ότι αυτός ο σκοπός πρέπει να επιτευχθεί, ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από τουρκικά στρατεύματα, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της Ε.Ε. και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης που έχει ανοικτή γραμμή με τη Λευκωσία, τονίζει με έμφαση ότι ο ίδιος και το κόμμα του στηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Οι βασικές αυτές θέσεις συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές:
Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο Κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η δεύτερη αρχή, η οποία έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών – Λευκωσίας. Είναι διαρκής στρατηγική επιταγή, επιβεβλημένη από τα συμφέροντα του ελληνισμού.
thetoc.gr