Ειδήσεις

«Ωρα μηδέν» για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ συνεδριάσεις του Αρείου Πάγου που ξεκινούν από την Τρίτη θα κριθεί η τύχη των οκτώ Τούρκων Στρατιωτικών, υπό την έντονη πίεση της τουρκικής πλευράς, που τους αποδίδει κατηγορίες για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Τ. Ερντογάν.

Το δικαστήριο θα αποφασίσει το αν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα για να αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες, για τις οποίες απειλείται ισόβια κάθειρξη ή και θανατική ποινή, εφόσον υλοποιηθεί η προεδρική απειλή περί επαναφοράς της.

Δεκαπέντε μέλη του ΑΠ θα αποφασίσουν όχι αν οι τουρκικές κατηγορίες σε βάρος τους είναι βάσιμες (η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει τέτοιο δικαίωμα με βάση την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εκδόσεων-ΕΣΕ), αλλά αν είναι σαφείς ή αόριστες, ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ή να απορρίψουν το αίτημα έκδοσης και αν η αποδοχή της έκδοσης θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης κ.λπ., οπότε πρέπει να αποκρουστεί το αίτημα των τουρκικών Αρχών.Αν ο ΑΠ απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης, η υπόθεση θα κλείσει εκεί, ενώ αν δεχθεί κάποια αιτήματα (ή όλα), τότε η υπόθεση θα αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις με ακόμα μεγαλύτερη άσκηση πιέσεων, αφού τον τελευταίο λόγο θα έχει η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής. Οι 8, αρνούμενοι κάθε εμπλοκή, απέκρουσαν τις κατηγορίες ως ψευδείς, εντελώς αόριστες και προσχηματικές, ξεκαθαρίζοντας ενώπιον του Εφετείου ότι τυχόν έκδοσή τους ισοδυναμεί με καταδίκη «εις θάνατον», τονίζοντας παράλληλα ότι στην Τουρκία δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, ότι κινδυνεύουν με βασανισμό, δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο.

Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές τους για τον φόβο που έχουν για την τύχη των οικογενειών τους (κάποιων οι σύζυγοι απολύθηκαν από την εργασία τους, άλλου η μητέρα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη πόλη κ.λπ.), αλλά και οι διαβεβαιώσεις τους για την απόλυτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται αυτή την περίοδο που έχει ανασταλεί και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) μέχρι τις 11-1-17, ημερομηνία που κατά σύμπτωση κρίνεται η τύχη της 2ης ομάδας εκζητουμένων. Ολοι προεξοφλούν ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παρατείνει την αναστολή της ΕΣΔΑ, στην οποία η ΕΕ αντέδρασε προειδοποιώντας ότι δεν επιτρέπεται υποχώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δήθεν αγνοούμενοι»
Αμφισβητώντας όσα λέγονται και γράφονται περί αγνοούμενων Τούρκων στρατιωτικών αυτόν τον καιρό, ένας από τους εκζητούμενους ξεκαθάρισε ότι αυτά τα λένε οι Αρχές μιλώντας για δήθεν αγνοούμενους, ενώ στην πραγματικότητα τους έχουν σκοτώσει, όπως έγινε και στην Κύπρο! Αλλος υποστήριξε ότι κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία επειδή βρίσκονται στην Ελλάδα και ότι τις τουρκικές Αρχές ενοχλεί πιο πολύ το ότι επέλεξαν να διαφύγουν στην Ελλάδα, ενώ κανείς δεν ασχολείται με στρατιωτικούς που διέφυγαν ζητώντας άσυλο σε Γερμανία και Σουηδία, οι οποίες γνωστοποίησαν ήδη ότι δεν θα τους εκδώσουν, ακόμα και αν δεν τους χορηγήσουν άσυλο.

Αλλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι οι γονείς του τον παρακάλεσαν να μην τους ξανατηλεφωνήσει γιατί φοβούνται, καθώς όλα παρακολουθούνται, ότι απολύθηκε η δασκάλα σύζυγός του, επαναλαμβάνοντας πληροφορίες για εξαφανίσεις, βασανισμούς και προσθέτοντας για βιασμούς με ηλεκτρικά κλομπ στην Κωνσταντινούπολη. Με βάση την έως τώρα νομολογία του, ο ΑΠ έχει απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα της τουρκικής πλευράς για εκδόσεις, ενώ ακόμα και σε έκδοση προς τρίτες χώρες (Γαλλία, Ελβετία κ.α.) είχε θέσει ως όρο να μην παραδώσουν στη συνέχεια τον εκζητούμενο στην Τουρκία, γιατί θα κινδυνεύσει η ζωή του ή θα υποστεί βασανισμούς, κακομεταχείριση κ.λπ.

Τις θέσεις αυτές επανέλαβαν οι συνθέσεις των εφετείων που απέρριψαν σε πρώτο βαθμό την έκδοση των πέντε από τους οκτώ, προσθέτοντας ότι στην Τουρκία γίνονται συλλήψεις, απολύσεις, απομακρύνσεις ακόμα και δικαστικών λειτουργών, που αντικαθίστανται με φιλικά προσκείμενους προς την κυβέρνηση και ότι συνεπώς δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ. Στο νομικό «οπλοστάσιο» συγκαταλέγεται νέα απόφαση του ΑΠ, που αποκλείει την έκδοση σε χώρα όπου ισχύει η θανατική ποινή, με δεδομένη την απειλή του Ερντογάν για επαναφορά της. Στο «παρά πέντε» των κρίσιμων συνεδριάσεων στις 10, 11 και 13 Ιανουαρίου, τουρκικό φιλοκυβερνητικό έντυπο ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν νεότερα στοιχεία κλήσεων, που επιβεβαιώνουν την επικοινωνία και εμπλοκή των εκζητουμένων με πρόσωπα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να «πειστούν» οι ελληνικές Αρχές για την έκδοσή τους.Ωστόσο νεότερα στοιχεία δεν είχαν φθάσει μέχρι χθες στα χέρια της Δικαιοσύνης ενώ και στις δίκες ενώπιον του Εφετείου είχε τεθεί ζήτημα συνομιλιών μετά από τηλεφώνημα που είχαν δεχθεί οι 8 από ανώτερό τους (και μετέπειτα συλληφθέντα) για να συμμετάσχουν σε πτήση που θεωρούσαν ότι αφορούσε διάσωση αφού δεν γνώριζαν περί πραξικοπήματος.

Στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων δικών κατατέθηκε ότι οι ελληνικές Αρχές κατέσχεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα iPads, που θα μπορούσαν να βεβαιώσουν ότι δεν είχαν ύποπτες επικοινωνίες ούτε είχαν κατεβάσει σε αυτά τις applications με τις οποίες συνενοούνταν μεταξύ τους οι πραξικοπηματίες και μέσα από τις οποίες μπόρεσαν οι τουρκικές Αρχές να εντοπίσουν πολύ γρήγορα τους εμπλεκόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΥΠ τα έκανε «φύλλο και φτερό» για να βρει στοιχεία.

ΤΡΟΜΟΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Στις καταθέσεις τους οι 8 εξηγούν πόσο φοβήθηκαν όταν είδαν μέσω Διαδικτύου φωτογραφία με αποκεφαλισμό στρατιωτικού από άνδρα με μούσια, τονίζοντας ότι υπήρχαν άνθρωποι που τους ξεκοίλιαζαν και τους πέταγαν στη θάλασσα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου