Ειδήσεις

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κάλυμνο

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι της Περιφέρειας, του Δήμου, εκπρόσωποι των πολιτών της Καλύμνου, αισθάνομαι μεγάλη χαρά, μεγάλη τιμή και ένα ιδιαίτερο βάρος ως συμπολίτης σας πια.

Κύριε Δήμαρχε μου δίνεις και το δικαίωμα να σε κρίνω τώρα ως πολίτης εδώ, δεν ξέρω αν θα έρθω να σε ψηφίσω κιόλας, θα το σκεφτώ πολύ αυτό, μου φαίνεται, όμως, ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι σήμερα μου έχετε επιφυλάξει μια πολύ ζεστή υποδοχή και είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, μέρα γιορτής. Και θέλω να σε ευχαριστήσω από καρδιάς γι αυτή την υποδοχή, για τη φιλοξενία και για την τιμή που μου κάνετε –μεγάλη τιμή- να είμαι επίτιμος δημότης Καλύμνου.

Επιτρέψτε μου, επίσης, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, να σας ευχαριστήσω και στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω όλους τους Δωδεκανήσιους, γιατί όχι μόνο φυλάτε Θερμοπύλες στο Αιγαίο, αλλά και γιατί δίνετε με πείσμα, με αποφασιστικότητα και με επιτυχία τη μάχη της προκοπής, της ανάπτυξης, της μόρφωσης, να κρατήσετε τούτο τον τόπο όρθιο σε δύσκολες στιγμές και σε δύσκολες, πολλές φορές, συνθήκες. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα.

 Ξέρω πόσες ιδιαίτερες δυσκολίες συνεπάγεται η ζωή στο νησί. Τα είπατε άλλωστε, πριν από λίγο, τα είπε και ο Δήμαρχος, τα είπε και ο Έπαρχος, προβλήματα συγκοινωνίας, σύνδεσης με το κέντρο, αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, με την παρουσία του κράτους και το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε βήμα προόδου.

Η Κάλυμνος είναι ένα νησί με ξεχωριστές δυνατότητες. Διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο σε εθνικό επίπεδο. Είναι επίσης γνωστό και ως νησί των σφουγγαράδων, γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Η Κάλυμνος, όμως, πέρα από δυνατότητες, έχει και μια σειρά από προβλήματα. Προβλήματα που έχουν κληροδοτήσει οι μέχρι χθες πολιτικές και η αδυναμία ενός συλλογικού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας στον τόπο μας.

Είπε ο Δήμαρχος ότι θα πρέπει να κρατήσουμε την παράδοση: Κάθε φορά που έρχεται ένας Πρωθυπουργός στο νησί σας να εξαγγέλλει κάτι σημαντικό. Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα να μην κρατήσουμε αυτή την παράδοση, αλλά να κρατήσουμε την παράδοση του να εξαγγέλλουμε πράγματα που θα υλοποιούνται κιόλας. Διότι καλές οι εξαγγελίες, αλλά ακόμα καλύτερη η υλοποίηση των εξαγγελιών.

Θέλω, λοιπόν, σήμερα, αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, αφού μου κάνατε αυτή την μεγάλη τιμή, να σας πω ότι το πιο κρίσιμο θέμα και για το οποίο επεξεργαζόμαστε λύση και θα σας πω συγκεκριμένα ποια θα είναι αυτή. Το ποιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης της νησιωτικότητας μέσα από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Και θέλω πράγματι να πω ότι εδώ πρόκειται για ένα έλλειμμα διαχρονικό. Η νησιωτικότητα ως όρος, πέρα του ότι αναγνωρίζεται βεβαίως θεσμικά και από το ίδιο το σύνταγμα της ΕΕ, δυστυχώς από το 1981 και μετά, που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, δεν υπήρξε μια ουσιαστική διεκδίκηση ούτως ώστε να υπάρχει μια διακριτή πολιτική για τους νησιώτες μας και για την πραγματική, την πρακτική αδυναμία που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης προσώπων και προϊόντων. Διότι, πράγματι, αν κάποιος απέχει την ίδια απόσταση από το κέντρο αλλά βρίσκεται στην ενδοχώρα, μπορεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ φθηνότερα να μετακινηθεί σε αυτή και ο ίδιος ως πρόσωπο αλλά και τα προϊόντα σε αναντιστοιχία με τους κατοίκους, τους πολίτες των νησιών μας. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας. Όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του. Μέσα στις οποίες δυσκολίες εντάσσεται και η εξίσωση σε όλη τη χώρα του ΦΠΑ. Αλλά και γιατί κατά την εκτίμησή μου, αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή τι θα προτιμάγατε: διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο; Η δική μου η άποψη είναι μεταφορικό ισοδύναμο. Και σας το λέω αυτό, διότι εδώ πρέπει να κτυπήσουμε ένα πρόβλημα στη ρίζα του. Και το πρόβλημα που προκύπτει από την απόσταση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να το λύσουμε ριζικά αλλάζοντας το καθεστώς της σύνδεσης των νησιών μας με το κέντρο και τα άλλα νησιά. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) αλλά και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ήδη, έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε, σε πρώτη φάση μέσα στο 2018, μέσα από το ΠΔΕ – το Πρόγραμμα Επενδύσεων – ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει περίπου στα μέσα του χρόνου και άρα το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, καθώς, στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησο ή τα νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά από το ‘ 19 και μετά να αφορά κάθε πολίτη μας που ζει σε νησιά. Κάθε νησιώτη, κάθε νησιώτισσα.

Τα αρμόδια υπουργεία, λοιπόν, θα προχωρήσουν, άμεσα, στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης. Ταυτόχρονα όμως – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – είναι μια πρωτοβουλία, που έχει ήδη διατυπωθεί και έχουμε κερδίσει τη συναίνεση και των εταίρων μας – δεν αναφέρομαι μόνο στους θεσμούς- αναφέρομαι στους εταίρους, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι η αποδοχή του και από τη λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού, πράγμα για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία, πολιτική και τεχνοκρατική – επιτρέψτε μου – διεργασία. Και είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους, ώστε να θεσπίσουμε ένα κρίσιμο μέτρο για τα νησιά μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο.

Άκουσα πριν από λίγο, αλλά, και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας με τον δήμαρχο, μια σειρά από προβλήματα και αιτήματα. Και θέλω να πω ότι όλα όσα άκουσα είναι και κρίσιμα και καίρια.

Θέλω να ξεχωρίσω το θέμα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και στον Δήμο της Καλύμνου, για την ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί. Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο που θα την στεγάσει. Ο δήμαρχος με διαβεβαίωσε ότι υπάρχει και ένα κτίριο το οποίο – κατά την εκτίμησή του –  πληροί τις προϋποθέσεις με τις κατάλληλες διεργασίες που πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν εκεί , σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, στο πρώην Παρθεναγωγείο. Νομίζω, ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά να λειτουργήσει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο νησί της Καλύμνου.

Υπάρχει το ζήτημα της σχολής δυτών, που ξεκίνησε και πάλι την λειτουργία της. Μέριμνά μας είναι να επεκταθεί το αντικείμενό της, ώστε να εκπαιδεύονται σ’ αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με πολύ υψηλό κόστος. Και θέλω να πω, ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η σχολή δυτών, καθώς, το νησί μπορεί να συνδυάσει τη μεγάλη παράδοση που έχει ως νησί των δυτών και των σφουγγαράδων, με το εξαιρετικό φυσικό του περιβάλλον, ώστε να αξιοποιήσει και τον λεγόμενο καταδυτικό τουρισμό. Και βεβαίως, και τις άλλες μεγάλες δυνατότητες που έχει, όπως ο αναρριχητικός τουρισμός. Και βεβαίως, δεν χρειάζεται να πω ότι είναι μια από τις πιο όμορφες γωνιές του τόπου μας, όλο το χρόνο,  ιδίως το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο, μιας και όλοι διαπιστώσαμε σήμερα ότι παρά το ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, είχαμε μια πολύ ζεστή μέρα.

Επίσης,  πολύ σημαντικό από όλα όσα άκουσα, θεωρώ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλύμνου. Ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό, θα έλεγα. Δεν είναι η πρώτη φορά, που το αντιμετωπίζουμε αυτό στον τόπο. Δεν είναι ώρα για να χρεώνουμε ευθύνες, βέβαια, άλλωστε οι προθέσεις ήταν καλές, να γίνει το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο, όμως, έγινε σε ένα σημείο που μας δυσκολεύει. Μας δυσκολεύει γιατί πολύ δύσκολα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης. Μας δυσκολεύει λόγω των ανέμων. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα αεροσκάφη, άρα, να δούμε μια προοπτική σε βάθος χρόνου για το νησί και την τουριστική του αξιοποίηση. Και βεβαίως, δεν μπορούμε να έχουμε πτήσεις, όταν έχουμε ανέμους, κάτι το οποίο είναι σύνηθες στην περιοχή. Υποσχέθηκα στον δήμαρχο – τηλεφώνησα άμεσα στον υπουργό Υποδομών, θα στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ  – να εξετάσουμε άμεσα το θέμα, για να δούμε εάν μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, είτε έργων επέκτασης, είτε για τη μεταφορά του σε ένα άλλο σημείο, το οποίο εδώ οι τοπικές Αρχές έχουν προσδιορίσει, στην περιοχή της Παλαιόνησου. Και εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα σε σχετικές μελέτες.

Θετικά, επίσης, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της κατασκευής μιας νέας αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των νέων και πιο σύγχρονων πλοίων, που με δυσκολία σήμερα προσεγγίζουν το λιμάνι της Καλύμνου. Ένα έργο το οποίο θα φροντίσουμε, θα εξαντλήσουμε, κάθε δυνατότητα προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί είτε στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, είτε μέσα σε κάποια χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Είναι ένα μικρό, αλλά, σημαντικό έργο για την Κάλυμνο, καθώς είναι κρίσιμο να μπορούν τα πλοία να πιάνουν με οποιοδήποτε καιρό το λιμάνι της Καλύμνου.

Και, τέλος, για να μην κουράσω, είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και με τους εκπροσώπους των αλιέων – κατεξοχήν νησί της αλιείας η Κάλυμνος –  ειδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 περίπου, εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από  520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά.

Φίλες και φίλοι, όμως, όπως είπα και πριν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην εξαγγελία, αλλά και στην υλοποίηση. Διότι, ξέρετε, και άλλοι εξήγγειλαν ότι – και από πολύ νωρίς μάλιστα – θα βγούμε από αυτή την κρίση. Και άλλοι εξήγγειλαν ότι θα εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά. Και άλλοι εξήγγειλαν ότι θα πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά. Και άλλοι εξήγγειλαν ότι θα βγούμε από τα μνημόνια. Δεν τα κατάφεραν όμως. Αυτό που αλλάζει, τώρα, στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει όλους να αισθανόμαστε αισιοδοξία, ελπίδα, ξανά – όχι πως δεν είμαστε ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, με πληγές αλλά αισθανόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία – είναι ότι εμείς, δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε. Βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από τα μνημόνια. Πιάνουμε υψηλά πλεονάσματα. Και δίνουμε και μέρισμα κοινωνικό, για να σταθεί όρθια μια κοινωνία, που τα χρόνια της κρίσης ταλαιπωρήθηκε όσο καμιά άλλη, σε όλη την Ευρώπη.

Και θα ήθελα, μιας και το νησί σας έχει και ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα τη μεγάλη λαϊκή παράδοση, να θυμηθώ ένα πανέμορφο παραδοσιακό τραγούδι του νησιού σας, που έχει τους πολύ όμορφους αυτούς στοίχους που λένε «μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει». Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικός στοίχος για να περιγράψει την αλήθεια, σήμερα, στη χώρα μας.  Επιτέλους, ξημερώνει μια καινούργια μέρα, μια καλύτερη μέρα για τον τόπο.

Η οικονομία παίρνει μπροστά, οι αγορές πιστοποιούν την πρόοδό μας, οι ελπίδες απαλλαγής από αυτή την ταπεινωτική επιτροπεία γίνονται βεβαιότητα. Η χώρα μας βρίσκει και πάλι τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή. Ως μια χώρα υπολογίσιμη, αλλά, και πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η βελτίωση του κύρους και της θέσης της χώρας αναγνωρίζεται διεθνώς.  Πιστοποιείται πιστεύω και εξαιτίας της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής. Και βεβαίως, αυτό, δίνει πολύ σημαντικές δυνατότητες για μια πορεία ομαλή, ουσιαστική στο απώτερο μέλλον.

Αλλά το κρίσιμο, φίλες και φίλοι, είναι οι αριθμοί που καταγράφονται στην οικονομία να περάσουν στους ανθρώπους. Να μην μείνουν στις στατιστικές. Το κρίσιμο είναι να μειωθεί και άλλο, όχι μόνο 6,5-7 μονάδες, η ανεργία, που παραμένει υψηλή. Το κρίσιμο είναι να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος, που δέχθηκε πολύ ισχυρά πλήγματα στα χρόνια της κρίσης.  Το κρίσιμο είναι να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα, ώστε να δώσουμε δυνατότητες στο σύστημα της υγείας να ανασυγκροτηθεί. Στην παιδεία μας.

Εσείς, εδώ στην Κάλυμνο – με τις όποιες αδυναμίες έχει η ακριτική τοποθεσία – έχετε την ευλογία, ένα ευλογημένο τόπο, όπου ο τουρισμός γνώρισε μεγάλη άνθιση. Γνωρίζει σε όλη την Ελλάδα.  Η χώρα, λοιπόν, έχει δυνατότητες, που μπορεί να τις αξιοποιήσει, έχει και δυσκολίες. Ο τουρισμός από τη μια πλευρά, το προσφυγικό από την άλλη. Και με πόση δυσκολία οφείλουμε να διαχειριστούμε, ίσως ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα, που αφορά όλη την Ευρώπη, σήμερα, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες μας, τον ανθρωπισμό μας. Αλλά ταυτόχρονα και προστατεύοντας το δικαίωμα των πολιτών μας, στα νησιά μας, να ζούνε μια ζωή με ασφάλεια και βεβαίως μια ζωή με ευημερία.

Θέλω, λοιπόν, με δύο λόγια να σας πω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες – που είναι γνωστές σε όλους σας – έχω πια τη βεβαιότητα ότι μπαίνουμε σε μια εποχή κανονικότητας με νέες προκλήσεις, που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά, πιστεύω με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να τις ξεπεράσουμε. Διότι τώρα πια βλέπουμε προς τα πού πάμε. Τώρα πια ξέρουμε πώς θα πάμε. Έχουμε ανοίξει με πολλές θυσίες και πολύ κόπο αυτό το δρόμο για να πάμε και να φτάσουμε στον στόχο μας. Και, άρα, είμαστε επιτέλους, σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε στο στόχο μας. Μερώνει η μέρα, λοιπόν, φίλες και φίλοι, κοντοζυγώνει η στιγμή. Και αυτή την υπόσχεση θα δώσω μόνο. Την ημέρα που θα γίνει πράξη αυτό το όνειρο – μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια –  να βγει η χώρα από τα προγράμματα της επιτροπείας, επειδή αδικήθηκε η Δωδεκάνησος – διότι από τη Δωδεκάνησο μπήκαμε – συμβολικά θα ‘ρθώ στα μέρη σας, πάλι, για να το γιορτάσουμε μαζί.

Επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, συμπολίτες πλέον, κλείνοντας, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων μας δυνάμεων. Τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων μας δυνάμεων, που υπηρετούν εδώ στην Κάλυμνο και στα γύρω νησιά μας. Που κρατάνε ψηλά τη σημαία μας.

Και να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η Ελλάδα προασπίζει και θα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, με ακλόνητη αποφασιστικότητα. Απέναντι σε οποιαδήποτε απαράδεκτη προσπάθεια να αμφισβητηθεί το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις.

Με την ίδια αποφασιστικότητα, και όσο δύσκολο κι αν είναι, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την καλή γειτονία, τη συνεργασία, την ειρήνη με όλους τους γείτονες μας.

Το 2018, λοιπόν, πρέπει να είναι και θα είναι ένα έτος προόδου για την Ελλάδα, δημιουργικό έτος. Και ένα έτος προόδου και στις σχέσεις μας, με όλους τους γείτονες μας, ώστε αυτές να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή και στις σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας.  Αυτό είναι, λοιπόν, το διπλό μήνυμα που εκπέμπουμε από εδώ, από το ιστορικό νησί της Καλύμνου, ένα τόπο της δημιουργίας και του μόχθου, που στάθηκε σε δύσκολες εποχές, ένα τόπο που δίνει σε όλη την Ελλάδα μήνυμα αισιοδοξίας. Βγαίνουμε από την κρίση, από μια μεγάλη περιπέτεια, ακόμα δυνατότεροι. Τα καταφέραμε, σταθήκαμε όρθιοι. Θα κάνουμε τη χώρα μας, την πατρίδα μας, την Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή.

Να είστε καλά. Χρόνια πολλά. Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου