Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν χθες την Τουρκία να μη στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Λιβύη για τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, ζητώντας αποκλιμάκωση και σεβασμό του εμπάργκο όπλων. Εναντίον της τουρκικής παρέμβασης τάσσεται και η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει από κοινού με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, που πολιορκούν την λιβυκή πρωτεύουσα.
Σχοινοβατώντας ανάμεσα στις διαφορές του με τη Ρωσία στο θέμα της Λιβύης και στην ενεργειακή συνεργασία μαζί της, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποδέχεται σήμερα στην Kωνσταντινούπολη τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream. Η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό με κατεύθυνση τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Μέσα από τον αγωγό αυτό, η Ρωσία εφοδιάζει τα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας, μειώνοντας τις ροές από την Ουκρανία.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στη Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους, ενώ δεν είναι σαφές αν οι δύο τουρκικές φρεγάτες «Γκοκσού» και «Γκοκόβα», που βρίσκονται στην Αλγερία, θα ελλιμενιστούν στην Τρίπολη κατά την επιστροφή τους. Δεν είναι επίσης σαφές αν οι προσπάθειες αυτές θα έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα, δεδομένης της προέλασης των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Προχθές, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σύρτης, που βρίσκονταν από το 2016 υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να συναντηθούν χθες στην Τρίπολη μετέθεσαν τη συνάντηση για τις Βρυξέλλες, λόγω των προβληματικών συνθηκών ασφαλείας που επικρατούν στη λιβυκή πρωτεύουσα. «Ζητήσαμε εκεχειρία και επίσης να σταματήσουν η κλιμάκωση και οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών. «Είναι προφανές ότι αναφερόμαστε στην απόφαση της Τουρκίας να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, την οποία απορρίπτουμε».
Σε γραπτή δήλωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών ανέφεραν ότι «όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να σέβονται αυστηρά και να επιβάλλουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ». «Οσο περισσότερο βασίζονται τα στρατεύματα της Λιβύης σε εξωτερική βοήθεια τόσο πιο πολύ εξωτερικοί παράγοντες αποκτούν αδικαιολόγητη επιρροή στις κυριαρχικές αποφάσεις της Λιβύης, εις βάρος των συμφερόντων της και της περιφερειακής σταθερότητας», σημείωσαν.
Τον Δεκέμβριο, ο Μπορέλ είχε εκφράσει «έντονη ανησυχία» για απόπειρα της Τουρκίας και της Λιβύης να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες, συνεργασία που εξηγεί τη στήριξη της Αγκυρας προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα της Λιβύης θα συνεχιστούν σήμερα στο Κάιρο, όπου αναμένονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.