Eνώ αναβιώνει το τραπεζικό σκάνδαλο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της φορολογικής αρχής και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως νέων αδικημάτων από πλευράς του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, κατηγορούμενου για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στην τράπεζα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατόπιν καταγγελίας αρμοδίως διερευνάται δοσοληψία που «διαφημίστηκε» δεόντως στα social media και που αφορά υπό ανέγερση πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα του κατηγορούμενου στην Κάρπαθο.
Ο κατηγορούμενος και ο συνέταιρός του, συγκατηγορούμενός του σε υπόθεση που έχει προγραμματιστεί για να εξεταστεί την 14η Ιανουαρίου 2021 ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, φέρονται ως μέτοχοι ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας που διαθέτει στην περιουσία της έκταση 26 στρεμμάτων στο ακριτικό νησί και επρόκειτο να αναγείρει μονάδα 300 δωματίων.
Η εταιρεία φέρεται να υπέγραψε, όπως αναφέρει η καταγγελία, συμφωνητικό για την αποπεράτωση του ξενοδοχείου με Κυπριακή εταιρεία παρότι, όπως υποστηρίζεται, υφίστανται απαιτήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ελληνικού Δημοσίου.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ έχει προγραμματιστεί η εξέταση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης υπεξαίρεσης για την οποία έχει επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή ισόβιας κάθειρξης και 8 ετών στον πρώην διευθυντή.
Ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα έχει επιβληθεί στον πρώην συνέταιρό του, που κρίθηκε ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και αθώος άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση που αποδίδεται στον πρώτο.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησής τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν προκύψει, υπεξαίρεσε το ποσό των 5.775.080 ευρώ με τη χρήση πλαστών αποδεικτικών πράξεων Repos, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για διενέργεια αντικανονικών πράξεων και στον τομέα των χορηγητικών προϊόντων αλλά και ενδείξεις για τη διενέργεια αντικανονικών πράξεων και επί ασφαλιστικών εργασιών της Αγροτικής Ασφαλιστικής μετά από διαμαρτυρία πελάτη.
Πολλά από τα χρήματα που υπεξαίρεσε φέρονται να διατέθηκαν στην ξενοδοχειακή εταιρεία “ΦΩΚΙΑΣ ΑΕ” στην οποία ήταν μέτοχος αλλά και στην “ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ”.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, με πρόθεση απέσπασε τμηματικά από το ταμείο της τράπεζας χρηματικά ποσά από 59 πελάτες και συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης εξώνησης δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.
Τις συμβάσεις ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας.
Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση χρησιμοποιώντας τα για προσωπικές του ανάγκες, στο πρόσωπό του δε συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενο του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.