Όπως επισημαίνουν ξενοδοχειακοί κύκλοι που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερες των προσδοκιών, λαμβανομένης πάντα υπόψη της πανδημίας. Ο ρυθμός που μπαίνουν στα συστήματα οι προκρατήσεις είναι πολύ αργός αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ιδιαίτερή ζημιά προκαλεί το σκληρό lockdown της Μεγάλης Βρετανίας μια αγορά από την οποία περιμένει πολλά ο ελληνικός τουρισμός. Το σκληρό lockdown που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση λειτουργεί αρνητικά και στη διάθεση των πολιτών να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σημειώνει ξενοδοχειακός παράγοντας. Επίσης πρόβλημα συνιστούν και οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στον εμβολιασμό των Ευρωπαίων, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες δείχνουν να μένουν πίσω σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό.
Η όλη κατάσταση που παρουσιάζεται στη διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου φέτος, αφού αν και υπάρχει η θέληση για ταξίδια και διακοπές, δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε κρατήσεις. Όπως δείχνουν τα πράγματα, πριν από το τέλος Ιανουαρίου δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η εικόνα. Έτσι θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει η σεζόν Μάρτιο ή Απρίλιο, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν μέσα στον Μάιο. Η προσδοκία των Ελλήνων ξενοδόχων των εποχικών μονάδων είναι πάντως να ανοίξουν λίγο πριν το ορθόδοξο Πάσχα που φέτος είναι στις 2 Μαΐου.
Ωστόσο οι αβεβαιότητες είναι πολύ πολλές. Υπάρχει ήδη η περσινή εμπειρία όταν κάθε μέρα διαψεύδονταν οι εκτιμήσεις της προηγούμενης, σημειώνει παράγων της αγοράς και προσθέτει ότι και φέτος μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο, αφού ουσιαστικά παραμένει άγνωστη η πορεία της πανδημίας. Αυτή η αβεβαιότητα συρρικνώνει τη σεζόν, για την οποία σε κάθε προορισμό θα ανταγωνίζεται μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2020, καθώς, όπως αναφέρει άλλος ξενοδοχειακός παράγοντας δεν είναι δυνατόν για ένα ξενοδοχείο να παραμείνει κλειστό και για δεύτερη σεζόν. Έτσι, σε κάθε προορισμό περισσότερες μονάδες θα διεκδικούν κομμάτια από την «πίτα», με αποτέλεσμα να μειώνεται το μέγεθος του κομματιού που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο.
Επισημαίνεται ότι το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει έσοδα και αφίξεις στα επίπεδα του 50%-60% του 2019, που σημαίνει περίπου 18 εκατ. τουρίστες και πάνω από 10 δισ. ευρώ έσοδα. Εξάλλου, και οι προβλέψεις των Ευρωπαίων tour operators κάνουν λόγο για διάθεση αεροπορικών θέσεων στο 80% αυτών του 2019. Επίσης, ένα στοίχημα είναι αν θα έχουμε επιμήκυνση της σεζόν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου σε ορισμένους τουλάχιστον προορισμούς.
Πηγή: euro2day.gr