Για «μομέντουμ» που διαμορφώνεται ώστε να υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Παρθενώνειων γλυπτών, μετά και τον επαναπατρισμό ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθενώνα από την Σικελία στην Αθήνα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph».
«Η όλη συζήτηση χτύπησε πραγματικά μια ευαίσθητη χορδή. Αισθάνομαι ότι χτίζεται το μομέντουμ και βέβαια “ο ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, περίπου τα μισά από τα γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο από τις αρχές του 19ου αιώνα. Μικρότερα κομμάτια είναι διάσπαρτα σε πολλά ευρωπαϊκά μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Λούβρου στο Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη σε μια προσφορά για την επιστροφή των γλυπτών, όταν επισκέφτηκε την Downing Street, και είπε χαρακτηριστικά πως η συνέντευξή του στην Telegraph βοήθησε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα διεθνούς υποστήριξης για τον σκοπό του.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο, το έργο – που απεικονίζει είτε την Άρτεμη είτε την Πειθώ – θα δανειστεί στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο ελληνικών αντικειμένων.
Η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη σύνθεση του παζλ, περιλαμβάνει πολλά μουσεία, όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο».
«Αυτό είναι ένα σημαντικό θραύσμα γιατί είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέρος της ζωφόρου που απεικονίζει τους θεούς. Βρίσκεται στη Σικελία για σχεδόν δύο αιώνες και αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία, όχι ως δάνειο, αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει επ’ αόριστον» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναφέρει ότι το μέλλον των γλυπτών αποτελεί θέμα του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το μουσείο λέει ότι εμποδίζεται από νόμο του Κοινοβουλίου να τα επιστρέψει.