Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Δόμησης και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, των αρμοδίων αντιδημάρχων, παρουσία της γενικής γραμματέως του Δήμου Αννας Παρασκευοπούλου που συντονίζει τις υπηρεσίες και επιβλέπει την πορεία των διαδικασιών, έχει συγκαλέσει για σήμερα Τρίτη ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, με θέμα την αποτύπωση της κατάστασης και την ιεράρχηση των ζημιών, των μελετών και των έργων.
Στη σημερινή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο, θα ξεδιπλωθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης και αποκατάστασης ζημιών στον Δήμο Ρόδου με έμφαση στις τεχνικές υποδομές. Το σχέδιο περιλαμβάνει αποκατάσταση του οδικού δικτύου με εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, επανακατασκευή γεφυριών και κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων, παρεμβάσεις στο ιστορικό πάρκο του Ροδινιού και στην περιοχή Κάτω Πέτρες και στο Μόντε Σμιθ προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά και να θωρακιστεί το νησί απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Στόχος σήμερα, είναι να γίνει ιεράρχηση για τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές, παράλληλα με την εκπόνηση των μελετών για όλες τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στο νησί. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι με στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις να εκσυγχρονίσει και να αλλάξει τον χάρτη των υποδομών στη Ρόδο γι΄αυτό και οι εργασίες αποκατάστασης θα γίνονται παράλληλα με τις παρεμβάσεις πρόληψης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταγραφή των ζημιών για τη θεομηνία της 30ής Νοεμβρίου 2024 έχει ολοκληρωθεί, είναι σε εξέλιξη η καταγραφή από τα συνεργεία για τις νέες ζημιές που προκάλεσε η νεροποντή της 4ης Ιανουαρίου 2025, ενώ όπως έγραψε η «δ», το νησί θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και την 30ή Ιανουαρίου 2025 έπειτα από την παράταση που δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, μετά από αίτημα του Δήμου Ρόδου.
Η παράταση της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διευκολύνει σημαντικά τη διαχείριση της γραφειοκρατίας που απαιτείται, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης με γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν τα δύο κύματα κακοκαιρίας που χτύπησαν το νησί σε διάστημα ενός περίπου μήνα.
Στη σημερινή ευρεία σύσκεψη θα αποφασιστεί η ιεράρχηση των παρεμβάσεων στις Δημοτικές Ενότητες Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Ρόδου που επλήγησαν από την νεροποντή της 30ής Νοεμβρίου και έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών ενώ θα γίνει ενημέρωση και για την κατάσταση που επικρατεί στη νότια Ρόδο και τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία της 4ης Ιανουαρίου, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης.
Αυτό που ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης έχει καταστήσει σαφές είναι πως πέρα από τις εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές είναι απαραίτητο να γίνει σχεδιασμός για παρεμβάσεις πρόληψης και θωράκισης της Ρόδου που θα «τρέχουν» παράλληλα.
Στην ίδια σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν στο Σχέδιο Πόλεως Ιαλυσού, στα σημεία παρεμβάσεων εντός και εκτός σχεδίου πόλεως ανά Δημοτική Ενότητα, όπως επίσης και για την αποκατάσταση των γεφυρών που κατέρρευσαν για τις οποίες πρέπει να αποφασιστεί πού θα γίνει ανακατασκευή και πού θα κατασκευαστούν ιρλανδικές διαβάσεις.
Στον προγραμματισμό της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αποκατάσταση των ζημιών περιλαμβάνονται εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Ένα επίσης σημαντικό σημείο παρέμβασης είναι οι εργασίες στο ιστορικό πάρκο του Ροδινιού, σημειώθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις προκαλώντας τεράστια προβλήματα.
Για το πάρκο του Ροδινιού, το οποίο για όσο διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης δεν είναι επισκέψιμο, θα γίνουν νέες μελέτες αποκατάστασης των ζημιών αλλά και βελτίωσης των υποδομών προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.
Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως είχε εγκριθεί μια σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις από τη δημοτική επιτροπή Ρόδου, με στόχο την ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία του ιστορικού πάρκου του Ροδινιού, που όμως πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές ανάγκες και στις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν από τις τελευταίες νεροποντές.
Να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή των μελετών και των αιτημάτων προς τα αρμόδια Υπουργεία και την οριστικοποίηση του αιτήματος χρηματοδότησης οι εργασίες αποκατάστασης θα τρέξουν με ταχείς ρυθμούς παράλληλα με τα έργα πρόληψης και προστασίας της Ρόδου απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.