“Λόγο” στα θύματα για την αποφυλάκιση υπό όρους, δραστών σοβαρών ανθρωποκτονιών, βιασμών, παιδοφιλίας κλπ δίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νέα διάταξη- προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία.
Η διάταξη αυτή ακολουθεί το νέο δόγμα που εισήγαγε ο Γ.Φλωρίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο οποίος αποκάλυψε ως εμπνευστή του (στη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης για τη Δικαιοσύνη) τον Κυρ. Μητσοτάκη: “Είναι η ώρα, να κοιτάξουμε και προς την πλευρά των θυμάτων. Να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, όπως επιβάλλει το κράτος δικαίου και η σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά να δούμε επιτέλους και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων. Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την επιβολή της νομιμότητας παντού”, περιέγραψε ότι του είπε ο πρωθυπουργός σε παλαιότερη συνομιλία τους.
Η διάταξη
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει διάταξη που υποχρεώνει τα δικαστικά συμβούλια τα οποία εξετάζουν τις αιτήσεις αποφυλάκισης δραστών εγκληματικών πράξεων (με τη διαδικασία των 3/5) :
α) Να ενημερώνουν τα θύματα ή τους οικείους τους (την πλευρά υποστήριξης της κατηγορίας δηλαδή) ότι επίκειται εξέταση αιτήματος αποφυλάκισης
β) Ο,τι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν γραπτο υπόμνημα με τυχον ενστάσεις ή ακόμα και επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους εφοσον αποφυλακιστεί ο δράστης.
Τα αδικήματα τα οποία θα αφορά η διάταξη θα είναι αυτά που ενέχουν στοιχεία βίας ή στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως η ανθρωποκτονία, η σωµατεµπορία, ο βιασµός, η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδοφιλία κλπ.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, “προβλέπεται η δυνατότητα να απευθυνθεί διά υπομνήματος στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, που κρίνει για τη χορήγηση ή μη υπό όρο απόλυσης, ο ζημιωθείς διάδικος, ο οποίος δήλωσε υποστήριξη της κατηγορίας κατά τη διεξαγωγή της ακροαματικής διαδικασίας που κατέληξε στην επιβολή της εκτιόμενης ποινής στον καταδικασθέντα”.
Η δυνατότητα, προβλέπεται για την ειδική κατηγορία των εγκλημάτων που ενέχουν στοιχεία βίας και “ίσως δημιουργούν στο θύμα ή στα οικεία του πρόσωπα, επιφυλάξεις και φοβίες, για τον κίνδυνο αντεκδίκησης ή επανάληψης των εγκλημάτων από τον αποφυλακισθέντα δράστη επ’ ευκαιρία της εκ νέου συναναστροφής τους.
Με τον τρόπο αυτό, ακούγεται το θύμα στο στάδιο της διαμόρφωσης κρίσης του συμβουλίου… και λαμβάνει γνώση των υφισταμένων κοινωνικών περιστάσεων (λ.χ. αν το θύμα διαμένει στην ίδια περιοχή ή εργάζεται στο ίδιο περιβάλλον με τον καταδικασθέντα) προκειμένου, αν καταλήξει στην απόλυση του καταδικασθέντος, να επιβάλλει τους πρόσφορους και αναγκαίους περιοριστικούς όρους. Τέλος, προβλέπεται η με κάθε πρόσφορο μέσο ειδοποίηση του θύματος που παρέστη ως υποστήριξαν την κατηγορία, στην ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να έχει γνώση και αν χρειαστεί να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας, μεταξύ των οποίων, ιδίως, την αποφυγή συναναστροφής του με το δράστη και την ψυχολογική υποστήριξή του”.
Πηγή: capital.gr