Σε Πταισματοδίκη των Αθηνών αναμένεται να διαβιβαστεί η επείγουσα προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίζεται για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφελος που πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Την έρευνα έχει παραγγείλει, όπως έγραψε η “δ”, στον Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Ι. Μητσιόπουλο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, με αφορμή τα όσα καταγγέλθηκαν σχετικά με την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής εισφοράς γης σε χρήμα, ξενοδόχων στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Φαληρακίου με φωτογραφική διάταξη.
Η μη είσπραξη των οφειλομένων από το 2005 έως και σήμερα, ενέχει σοβαρές ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες καποδιστριακών Δήμων, για την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου αλλά και τον ενιαίο (καλλικρατικό) Δήμο Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, που έχει καταθέσει πρώτος στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας, έχει αξιώσει τον ποινικό έλεγχο των υπηρεσιακών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που μετέχουν στην επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης για τα άρθρα του νέου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων καθώς τους θεωρεί υπαίτιους για την κατάργηση της υποχρέωσης για την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Φαληρακίου με φωτογραφική διάταξη.
Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον Μαϊο του έτους 2005 ότι στις περιοχές, που είχαν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης για ξενοδοχεία, έπρεπε πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας, οι ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν ανάλογη γή ή να καταβάλουν την αξία της σε χρήμα μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία τους.
Πέραν όμως των ανωτέρω ευθυνών, που προφανώς θα αναζητηθούν, θόρυβο στις τάξεις της δημοτικής αρχής προκάλεσαν και τα στοιχεία γύρω από το περιεχόμενο της Έκθεσης Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 51 παραγρ. 8 του Ν. 4178/2013, φωτογραφικά και κατ’ εξαίρεση απ’ όλες τις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και όλης της Δωδεκανήσου και του Νοτίου Αιγαίου, μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία της Ιαλυσού και του Φαληρακίου καταργείται η υποχρέωση για την καταβολή εισφοράς γής σε χρήμα.
Οι συγκεκριμένοι ξενοδόχοι ευνοούνται δύο φορές δηλαδή. Και με αυξημένη δόμηση μέσω των ειδικών όρων που είχαν θεσπιστεί και με απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς γής σε χρήμα. Δεν θα πληρώσουν, αντισυνταγματικώς, όπως τονίζεται από μηχανικούς, ούτε καν την εισφορά που είναι υπόχρεοι να καταβάλουν οι υπόλοιποι ξενοδόχοι τα ξενοδοχεία των οποίων δεν είχαν ευνοηθεί από τους ειδικούς όρους δόμησης.
Οι εισφορές αυτές, με τη φωτογραφική διάταξη, παραγράφονται και δεν αναζητούνται, ενώ ταυτόχρονα καθίστανται νόμιμες οι παρανόμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, χωρίς την καταβολή της εισφοράς σε γή ή χρήμα αν και συνιστούν ουσιώδη όρο εκδόσεως των αδειών.
Στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, που συνοδεύει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, όπως απεκάλυψε η «δ», αναφέρονται τα εξής:
«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς αφορούν πάγια αιτήματα πολιτών, δημοτικών αρχών και λοιπών φορέων για διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκτιμήθηκε η επίλυση των ειδικών αυτών θεμάτων ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς σε συνάντηση που είχε με επιτελείς της νομικής υπηρεσίας κατέστησε σαφές ότι η ως άνω αναφορές των υπηρεσιακών υπαλλήλων είναι ψευδείς και παραπλανητικές αφού ουδέποτε υπήρξε «πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών»!
Ψευδή χαρακτηρίζει εξάλλου και τη βεβαίωση ότι δήθεν επιλύεται το ζήτημα που έχει ανακύψει «ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».
Ο δήμαρχος ζήτησε εξάλλου άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της διάταξης και τον έλεγχο των υπηρεσιακών οργάνων που προέβησαν στην σύνταξη και υποβολή της ως άνω Έκθεσης.