Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Δεν πιστεύω» ότι η χώρα μας θα τεθεί εκτός Ευρωζώνης. Το «Grexit» συντηρείται από τους κύκλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να υποτάξουν την Ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους. Έχω την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί χωρίς οι πολίτες να υποστούν άλλες περικοπές και χωρίς την επιβολή άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων».
Την ελπίδα, να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, χωρίς την επιβολή άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων, εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς.
«Οι υποχρεώσεις της χώρας μπορούν να καλυφθούν σταδιακά με μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέτρα που θα αυξήσουν το Α.Ε.Π., μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, η οποία κινείται σε εφιαλτικά ύψη, μέτρα που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή», εξηγεί ο κ. Γιώργος Κορομηλάς.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τονίζει πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ίσως η πρώτη δράση που πρέπει να αναλάβει το νέο οικονομικό επιτελείο.
«Χρειάζεται ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, επαναλειτουργία της σχολής επιμόρφωσης των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών, εκλογίκευση του φορολογικού ποινολογίου και δικαιότερη φορολογική μεταχείριση φυσικών και νομικών προσώπων, έτσι ώστε να πάψει η πολιτεία να δίνει το άλλοθι στους παραβάτες της νομοθεσίας. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να είναι τα άμεσα μέτρα που καλείται να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο», δηλώνει ο κ. Κορομηλάς.
Η συνέντευξη του κ. Γ. Κορομηλά, αναλυτικά:
• Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την αποπληρωμή του δανείου. Οι δανειστές όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους. Πιστεύετε πως θα υπάρξει συμφωνία; Αν όχι τότε η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης και με ποιες συνέπειες;
Δεν πιστεύω ότι η χώρα μας θα τεθεί εκτός Ευρωζώνης. Το GREXIT συντηρείται από τους κύκλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να υποτάξουν την Ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων που στόχο έχουν να επέλθει μια συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς όμως να ληφθούν άλλα μέτρα τα οποία θα συντηρήσουν την ύφεση. Έχω την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί χωρίς οι πολίτες να υποστούν άλλες περικοπές και χωρίς την επιβολή άλλων φοροεισπρακτικών μέτρων.
• Συμφωνείτε με την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς αυτό να συνεπάγεται και άλλα επώδυνα μέτρα;
Φυσικά. Μέχρι σήμερα είχαμε μόνο τη λήψη μέτρων κατά κύριο λόγο επώδυνων για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενώ όλοι γνώριζαν ότι αυτά δεν οδηγούσαν πουθενά, πέραν την εξαθλίωσης σημαντικής μερίδας του πληθυσμού της χώρας. Οι υποχρεώσεις της χώρας μπορούν να καλυφθούν σταδιακά με μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέτρα που θα αυξήσουν το Α.Ε.Π., μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία, η οποία κινείται σε εφιαλτικά ύψη, μέτρα που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.
• Πώς μπορεί να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να πληρώσουν αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα και όχι πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Είναι απαραίτητο να ισχυροποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ίσως η πρώτη δράση που πρέπει να αναλάβει το νέο οικονομικό επιτελείο. Πολλά χρόνια ακούμε από κάθε κυβέρνηση ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, που στερεί πόρους, έχοντας σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει πράξη πρέπει, να στελεχωθούν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί με νέους και εξαιρετικά καταρτισμένους υπαλλήλους, όπου με τον απαραίτητο εξοπλισμό και την συνεχή εκπαίδευση να διενεργούν συνεχώς ελέγχους κατ’ αρχήν προληπτικού χαρακτήρα. Η πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς σαφώς είναι καλύτερη από το να σπεύδει κάποιος να θεραπεύσει μετά. Ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση λοιπόν του φοροελεγκτικού μηχανισμού, επαναλειτουργία της σχολής επιμόρφωσης των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών, εκλογίκευση του φορολογικού ποινολογίου και δικαιότερη φορολογική μεταχείριση φυσικών και νομικών προσώπων, έτσι ώστε να πάψει η πολιτεία να δίνει το άλλοθι στους παραβάτες της νομοθεσίας, θεωρώ ότι πρέπει να είναι τα άμεσα μέτρα που καλείται να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο.
• Πως σχολιάζετε τις πρώτες ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε αυτό να καταστεί δίκαιο και να πληρώσουν και αυτοί που αιωνίως ξεφεύγουν;
Θετικά, φυσικά, εφόσον όμως δεν κατεδαφιστεί ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει προς την απλοποίησή του. Η χώρα από το 2013 έχει αποκτήσει έναν νέο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, έναν Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και πρόσφατα τους Λογιστικούς Κανόνες πλήρως εναρμονισμένους με την λογιστική οδηγία 2013/34/ΕΕ. Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρωθεί από την νέα, χωρίς όμως να πάμε σε νέους κώδικες. Φυσικά πρέπει να γίνουν αλλαγές ειδικότερα στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου πρέπει να καταργηθεί ο υφιστάμενος αντισυνταγματικός τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των πολιτών, στην φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, όπου πρέπει να δοθούν κίνητρα, μέσω μείωσης της φορολογίας, για την επανεπένδυση των παραγόμενων κερδών και οπωσδήποτε πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με άλλο πιο δίκαιο το εξοντωτικό φορολογικό ποινολόγιο από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
• Πιστεύετε πως με την πολιτική που θα ακολουθηθεί θα γίνουν πιο φιλικές προς τη χώρα οι ξένες αγορές;
Το ελπίζω, όπως το ελπίζουν όλοι σε αυτή τη χώρα.
• Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημαντικά κεφάλαια «έφυγαν» από τις τράπεζες γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από όσα ανακοινώνονταν. Θα ομαλοποιηθεί πιστεύετε η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα; Πόσο καιρό πιστεύετε πως μπορεί να αντέξει οικονομικά η χώρα την ασφυκτική πίεση των ευρωπαίων εταίρων;
Η πλειοψηφία των πολιτών όμως, προς τιμήν τους, κράτησαν τα όποια χρήματα είχαν, λίγα ή πολλά, στις ελληνικές τράπεζες γιατί δεν παρασύρθηκαν από την εσχατολογία, ειδικά των τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές. Οι εκλογές έγιναν, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός αποφάσισε, οι δεινόσαυροι δεν αναστήθηκαν ούτε οι Αρειανοί έκαναν απόβαση, οι τράπεζες δουλεύουν κανονικά και οι μόνοι που έχουν εκτεθεί είναι αυτοί που κινδυνολογούσαν. Η χώρα στην ιστορία της έχει ξεπεράσει πολλά προβλήματα και με την κατάλληλη πολιτική, προτιμώ επιθετική αντί για παθητική, θα ξεπεράσει την πίεση και θα ανακάμψει. Φυσικά όλοι μας σαν πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, συμμετέχοντας στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου οικονομίας απαραίτητου για το μέλλον της χώρας.
• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το παράρτημα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου προκειμένου να συνταχθεί μελέτη που θα δείξει πως κακώς η ΠΝΑ έχει ενταχθεί στο στόχο 1. Στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών;
Φυσικά. Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών εδώ και χρόνια συνεργάζεται στενά με το 12ο Περιφερειακό Τμήμα του Ο.Ε.Ε. Δωδεκανήσου σε πολλά επίπεδα. Ήδη έχω συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Μιχαήλ και εντός των ημερών το Δ.Σ. του Ι.Ο.Φο.Μ. θα ορίσει τους ερευνητές που θα συμμετάσχουν στην εκπόνηση της μελέτης.
• Πιστεύετε πως έχει κλείσει πια το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν από τους εμπνευστές της κατάργησης «τεχνοκράτες» του κλιμακίου του Δ.Ν.Τ. ευτυχώς δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Θεωρώ ότι ο αγώνας που έγινε από τις τοπικές κοινωνίες, από τους θεσμικούς φορείς και από τους βουλευτές της νησιώτικής Ελλάδας είχε την κατάληξη, που όλοι επιθυμούσαμε. Τέλος, πιστεύω ότι και το Ι.Ο.Φο.Μ. έχει βάλει ένα μικρό λιθαράκι, με τη μελέτη που εκπόνησε, για την ευτυχή αυτή κατάληξη.