Αχτίδα φωτός στο μέχρι τώρα ζοφερό τοπίο της διαπραγμάτευσης «βλέπει» η Κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται εν όψει Eurogroup και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να πειστούν οι δανειστές να συναινέσουν στο πρόγραμμα- γέφυρα.
Επ αυτού του σχεδίου ωστόσο, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια κυβερνητική πηγή, η συμφωνία με τους εταίρους είναι εφικτή, καθώς η κυβέρνηση είναι σε διαρκείς επαφές με Βερολίνο και Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί πεδίο σύγκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, υπό το …κωδικό όνομα: «ενδιάμεσο πρόγραμμα», το οποίο θα παρέχει «δίχτυ ασφαλείας» στη χρηματοδότηση της χώρας για τέσσερις μήνες.
Αυτό θα περιλαμβάνει, κατά τις ίδιες πηγές:
1. Ισχυρή αποτύπωση της διάθεσης της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις σε δημόσια διοίκηση, καταπολέμηση της διαφθοράς και φορολογία
2. Δέσμευση για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους περίπου 2 δις ευρώ
«Αγκάθι» το οποίο όμως εκτιμούν οι ίδιες πηγές πως θα ξεπεραστεί δια της συμφωνίας σε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα, παραμένει ο όρος των δανειστών για την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου.
Αυτό θα αποτελέσει το πεδίο των ισχυρών τριβών μεταξύ Ελλάδας και Βερολίνου στις κρίσιμες ημερομηνίες 11 Φεβρουαρίου (έκτακτο Eurogroup), 12 Φεβρουαρίου (Σύνοδος Κορυφής) και 16 Φεβρουαρίου (Eurogroup).
Ανώτερη πάντως πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή το επόμενο δεκαήμερο και το πιθανότερο είναι λευκός καπνός να μη βγει πριν από τις 16/02.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Capital.gr: « Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Υπάρχει μια διάθεση και από τις δύο πλευρές να υπάρξει συνεννόηση, η οποία πριν από τρεις ημέρες, δεν υπήρχε. Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς. Στο Eurogroup της 16ης, θα έχουμε συμφωνία».
Πρόγραμμα σε δύο φάσεις
Νωρίτερα, στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινούν σήμερα το απόγευμα με την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά και του Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, επιβεβαιώθηκε – εκ νέου- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη βασική της θέση: Δεν υπογράφουμε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.
Σε ένδειξη πάντως διάθεσης για συνεννόηση με τους δανειστές, οι οποίοι όλο αυτό το τριήμερο θα… καταγράψουν λεπτομερώς τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα και των υπουργών του, αποφασίστηκε να προβούν οι υπουργοί σε δραστικές περικοπές σπατάλης στα του υπουργείου τους και να «παγώσουν» προεκλογικές εξαγγελίες που θα είχαν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.
Έντονες οι αντιδράσεις
Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τους κκ Δραγασάκη-Βαρουφάκη, ακολούθησε εκτενής διάλογος και συμφωνήθηκε ότι –παρά τις προσωπικές διαφωνίες- άπαντες να στηρίξουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του capital , στη διαφαινόμενη επιθυμία της κυβέρνησης για “λελογισμένες” υπαναχωρήσεις, όπως π.χ το “πάγωμα” προεκλογικών εξαγγελιών, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις ουκ ολίγων βουλευτών, και όχι μόνον προερχόμενων από την αριστερή πτέρυγα.
Η κριτική αφορούσε καταρχήν στην εκτίμηση ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση πάρει πίσω προεκλογικές της δεσμεύσεις, το Βερολίνο δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί εάν δεν λάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή “μνημονιακών” πολιτικών, τις οποίες “εμείς ήρθαμε για να ξηλώσουμε όχι για να τις εφαρμόσουμε΄, όπως είπε χαρακτηριστικά στο capital παροικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ/
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση αυτών των φωνών είναι “ούτε βήμα πίσω, άμεση εφαρμογή όλων όσων προεκλογικά υποσχεθήκαμε ακόμη κι αν χρειαστεί δημοψήφισμα ή ακόμη και νέες εκλογές”, είπε και πρόσθεσε: “παρότι ακόμη είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για εναλλακτικές λύσεις”.
Πηγή:capital.gr