Συνταγµατική έκρινε το Συµβούλιο της Επικρατείας την απαλλαγή των γυναικών από την υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας και τη συνακόλουθα διαφορετική µεταχείρισή τους από τους άνδρες, όχι µόνο στο ζήτηµα της θητείας, αλλά και στα κωλύµατα διορισµού στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα.
Τα αυστηρότερα για τους άνδρες κριτήρια πρόσληψης (αφού ο νόµος απαιτεί να έχουν εκπληρώσει προηγουµένως τη στρατιωτική υπηρεσία ή να έχουν απαλλαγεί νόµιµα) δεν παραβιάζουν τη συνταγµατική αρχή της ισότητας των δύο φύλων.
Κατά το ΣτΕ, η διαφορετική µεταχείριση των γυναικών (για τις οποίες η στράτευση προβλέπεται µόνο σε καιρό πολέµου ή σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις σε καιρό ειρήνης) είναι σύµφωνη µε το Σύνταγµα και δικαιολογηµένη εν όψει των διαφορών των δύο φύλων, οι οποίες επιτρέπουν καταρχήν τη διαφορετική τους µεταχείριση στο ζήτηµα αυτό και συνεπώς και στα κριτήρια διορισµού.
Το σκεπτικό
Το ΣτΕ έκρινε νόµιµο το «µπλόκο» που έβαλε η πολιτεία στην πρόσληψη εκπαιδευτικού επειδή δεν είχε ολοκληρώσει τη θητεία του όταν υπέβαλε τα δικαιολογητικά διορισµού του στον σχετικό διαγωνισµό, αλλά την ολοκλήρωσε λίγους µήνες πριν από την ορκωµοσία του. Ο υποψήφιος ενώ είχε πετύχει σε διαγωνισµό του ΑΣΕΠ ως 477ος (επί 6.704 θέσεων) περίπου προ 8ετίας, είδε να ανακαλείται ο διορισµός του, επειδή όταν βγήκε ο πίνακας κατάταξης δεν είχε το πιστοποιητικό στρατολογίας.
Ο υποψήφιος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισµός του παραβιάζει τη συνταγµατική αρχή της ισότητας, αφού η νοµοθεσία δεν προβλέπει αντίστοιχο κώλυµα διορισµού και για τις γυναίκες, αλλά και επειδή η πολιτεία έχει επανειληµµένα αλλάξει άποψη για το πότε πρέπει να κατατεθεί το πιστοποιητικό στρατολογίας (κατά την υποβολή των δικαιολογητικών υποψηφιότητας ή κατά τον διορισµό ή την ορκωµοσία). Υποστήριξε µάλιστα ότι µε την ανάκληση του διορισµού του παραβιάστηκε η αρχή της προστατευόµενης εµπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος
‘ Εθνος