Για «αγκάθια» στις συζητήσεις με τους Θεσμούς έκανε, νωρίτερα από τη Βουλή, λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αγωνία και την αισιοδοξία του πως οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο πρέπει να κλείσουν επιτυχώς, αλλά και εγκαίρως: «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει ότι «βλέπει» κλείσιμο της αξιολόγησης περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε κατά την έναρξη συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι η επεξεργασία νομοσχεδίου μέσω του οποίου κυρώνονται οι δύο τελευταίες (από τον Δεκέμβριο) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες ως γνωστόν περιλαμβάνουν διατάξεις του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».
«Οι θεσμοί συμφωνούν με την αρχιτεκτονική των πραγμάτων που προτείνουμε. Δέχονται τις προθέσεις μας, αλλά λένε ότι πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε με συστηματικό τρόπο για το πώς θα φθάσουμε στους στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως αναμένει την επιστροφή των Θεσμών «την άλλη εβδομάδα, κάποια στιγμή». Από τότε που θε επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες προθεσμία για να κλείσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.
Σε παρέμβασή του ο κ. Δημ. Σταμάτης (ΝΔ) ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να γίνει πιο αναλυτικός ως προς το «ποιά είναι τα αγκάθια» στα οποία είχε αναφερθεί, αλλά με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.
Στον αντίποδα, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη πως οι σχεδιαζόμενες μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά δεν αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Τέλος, με αφορμή ερώτηση του κ. Ι. Κουτσούκου (Δημ. Συμπαράταξη), ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι πολίτες, σε όποια κοινωνική ομάδα κι αν ανήκουν, για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν οι μεταρρυθμίσεις στο εισόδημά τους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις αλλαγές όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και στο φορολογικό. Εκανε δε λόγο για «δικαιολογημένη μεταρρυθμιστική κόπωση της ελληνικής κοινωνίας».
Καθημερινή