Ρεπορτάζ

Σχέδιο ψηφίσματος για το «Μακεδονικό»

Κοινό ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αναμένεται να εκδώσει το περιφερειακό συμβούλιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης εισηγήθηκε το θέμα καταθέτοντας ένα προσχέδιο. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο για περισσότερες από δύο ώρες, με τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας να διαφωνούν σε κάποιες από τις διατυπώσεις.
Τελικά εγκρίθηκε ομοφώνως από το Σώμα η έκδοση κοινού ψηφίσματος, αφού τροποποιηθεί το κείμενο που κατατέθηκε από τον κ. Φλεβάρη, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τα εξής: «Αφετηρία της εισαγωγής του εθνικού θέματος της ονομασίας της FYROM προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξε ούτε κατά διάνοια, η σκέψη να οδηγηθεί το σώμα στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που θα εκφράζει μια μερίδα του Σώματος ή κάποια παράταξη.
Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας ως Μέλη και αιρετοί εκπρόσωποι του σημαντικότερου Αυτοδιοικητικού Οργάνου των νησιών μας, να εκφράσουμε τη θέση μας που θα διαμορφωθεί μετά την εισήγηση και θα περιλαμβάνει και την σύνθεση των κοινώς αποδεκτών απόψεών μας για το ζήτημα της ονομασίας του βόρειου γείτονά μας.
Δεν μπορεί ολόκληρη η κοινωνία από το Καστελόριζο έως τον Έβρο να συνταράσσεται από το ζήτημα αυτό και το Περιφερειακό μας Συμβούλιο να μην εκφράσει την θέση του. Το θέμα αφορά κι εμάς όπως αφορά την Κρήτη, την Πελοπόννησο ή οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια.
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων καθώς όλοι γνωρίζουμε τις εξελίξεις. Ως εκ του περισσού κατονομάζουμε με λίγες λέξεις το σοβαρότατο θέμα στις διμερείς μας σχέσεις που συνίσταται και προκύπτει από την κεντρική πολιτική και βασική εθνική επιδίωξη του κράτους αυτού να χρησιμοποιεί το Ελληνικό όνομα Μακεδονία και την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας για τον αυτοπροσδιορισμό, την ονομασία του και την έγερση συνείδησης αλυτρωτισμού. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Ποια όμως μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος; Σ’ αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσει να απαντήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου εκφράζοντας τη δική του συγκροτημένη θέση, αναζητώντας κοινή συνισταμένη των διαφορετικών απόψεων που εύλογα μπορεί να υπάρχουν για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως επίσης και τη βασική στάση μας.
Ένα σχέδιο ψηφίσματος μπορεί να διαμορφωθεί με μια σειρά από θεμελιώδεις επισημάνσεις και θέσεις που μπορούμε να δεχθούμε ότι υιοθετεί και αποδέχεται η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και των κατοίκων της Μακεδονίας μας, όπως το παρακάτω»:
Το σχέδιο του ψηφίσματος που κατέθεσε ο κος Φλεβάρης προς έγκριση έχει ως εξής:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:

Συμμετέχει και συντάσσεται εκφράζοντας τα συναισθήματα και τον πατριωτισμό των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας και των απανταχού της γης Ελλήνων στην εθνική αφύπνιση και την καθολική αξίωση να μην δεχθεί η Ελλάς τον σφετερισμό από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής κληρονομιάς της Μακεδονίας μας.

Συμπαρίσταται στην αυθόρμητη συμμετοχή των Ελλήνων σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για την διατράνωση πέρα από κομματικές ή πολιτικές γραμμές ή κατευθύνσεις της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

(Ο αποκλεισμός και η μη αποδοχή της άμεσης ή έμμεσης χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας και οποιουδήποτε παραγώγου της ή αντίθετα η συναίνεση στην επίτευξη συμφωνίας με γεωγραφικό ή χρονικό συνδυασμό θα διαμορφωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ανάλογα με τη στάση που θα υποστηρίξουν τα μέλη του ή σε διαφορετική περίπτωση θα διαμορφωθεί η θέση του Σώματος μετά την συζήτηση του θέματος. Με την εισήγηση δεν προτείνεται η βασική μας θέση καθώς σκοπός της συζήτησης δεν είναι να οδηγηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συγκεκριμένη στάση αλλά αυτή να διαμορφωθεί από τους ίδιους τους συναδέλφους).

Καλεί την Κυβέρνηση να λάβει υπόψιν ότι η τελική απόφαση της Ελληνικής πλευράς πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Όχι την σπουδή και την επιδίωξη του γειτονικού κράτους να εισέλθει στις ευρωατλαντικές δομές και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα εκ των υστέρων υπαναχώρησης του κράτους της FYROM και επιστροφή σε ανιστόρητες διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας

Υπογραμμίζει ότι η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού, θα πρέπει να μεριμνεί και να επιλύει συνολικά τα ακανθώδη εκκρεμή ζητήματα που ταλανίζουν και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση μέρος ή το σύνολο των ανεπίλυτων ζητημάτων μπορούν στο μέλλον να αναδυθούν και σε συνδυασμό με τις επιδιώξεις τρίτων χωρών και μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή να προκαλέσουν νέα ανάφλεξη και αναζωπύρωση της διαφοράς ή πισωγυρίσματα με αναβίωση προβλημάτων.

Υποστηρίζει την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού και την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας παραχάραξης της ιστορίας της Μακεδονίας μας με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και τη διαγραφή κάθε διεκδίκησης εις βάρος της Ελλάδος.

Τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς του κράτους των Σκοπίων με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, καλής συνεργασίας, ειρήνης και φιλίας των λαών της περιοχής στη βάση όμως της ειλικρίνειας, του απαραβίαστου των συνόρων και της αποδοχής της ιστορικής αλήθειας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου