Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επιδοτούμενο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην οικονομική ενίσχυση εκείνων που θα θελήσουν να δημιουργήσουν νέα τουριστικά καταλύματα. Εκείνο που το κάνει ξεχωριστό είναι η κατεύθυνση που του έχει δοθεί. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι καινούργιες επιχειρήσεις και εκείνες που, ενώ είχαν συσταθεί, δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τελικό προϊόν προς εκμετάλλευση.
Το σίγουρο είναι πως τα 120 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τους δικαιούχους, δεν πρόκειται να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να επενδύσουν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, θεματικά πάρκα κλπ), όπως και για εκείνους που έχουν διάθεση να μετατρέψουν σε τουριστικό κατάλυμα μια παλιά κατοικία ή ξενώνα.
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
– Η κατασκευή ξενοδοχείων κατηγορίας 3 αστέρων και άνω με δυναμικότητα 10 έως και 50 κλινών
– Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων
– Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις 3 αστέρων και άνω
– Ξενώνες νεότητας
Για μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
– Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών
– Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα 3 κλειδιών και άνω και ελάχιστης δυναμικότητας 10 κλινών
– Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων
– Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα κ.ά.,
– Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού
Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα αξιολογηθούν θα πρέπει να είναι προϋπολογισμού από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Από αυτά, ως οικονομική ενίσχυση θα δοθεί το 45% της δαπάνης. Το ποσοστό αυτό μπορεί να προσαυξηθεί κατά 5%, εφόσον γίνει πρόσληψη προσωπικού στις νέες τουριστικές υποδομές. Βασική προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί πως υπάρχει από κάπου διαθέσιμο κεφάλαιο ίσο με το 60% της δαπάνης.
Το πρόγραμμα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραμείνει «ανοικτό» μέχρι τις 28 Μαρτίου για την υποδοχή φακέλων. Από κει και πέρα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση και οι αρμόδιοι υπόσχονται γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Αναπτυξιακός Νόμος
Με ενδιαφέρον αναμένεται η λήξη της περιόδου (η προσεχή Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου) υποβολής προτάσεων για την υποστήριξη επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Επειδή το κίνητρο περιλαμβάνει κυρίως φοροαπαλλαγές, είναι σίγουρο πως θα προσελκύσει μόνο μεγάλες επενδύσεις. Από τη Ρόδο ήδη έχουν δρομολογηθεί φάκελοι προτάσεων για την επέκταση κυρίως τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα προτεινόμενα, ιδιωτικά έργα είναι προγραμματισμένα για να γίνουν από τους επενδυτές (είτε εγκριθούν, είτε όχι) γι’ αυτό και η εικόνα που θα δοθεί με τη λήξη της περιόδου υποβολής των φακέλων, θα αποτελεί και την εικόνα που θα επικρατήσει στην αγορά (οικοδομές, επαγγελματικός εξοπλισμός) μετά τη λήξη της προσεχούς τουριστικής περιόδου.
LEADER CLLD
Τελικά, η κεντρική γραφειοκρατική διαδικασία που αφορά στο πρόγραμμα LEADER CLLD θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι αρχικώς είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανοίξει για το μη κερδοσκοπικό σκέλος (προτάσεις από δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ) από τον Απρίλιο κι έπειτα. Για τις επενδύσεις των ιδιωτών θα είναι ευχής έργο αν η υποβολή των προτάσεων θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο. Το σίγουρο είναι πως εκείνοι που υπολόγιζαν να σε μια κάποιου είδους υποστήριξη πριν την εκκίνηση της σαιζόν, θα πρέπει να το ξεχάσουν.
Υπενθυμίζεται ότι για το τοπικό πρόγραμμα της Δωδεκανήσου, όπου φορέας διαχείρισης θα είναι η ΑΝΔΩ Α.Ε., έχουν τεθεί οι ακόλουθοι ειδικοί στόχοι:
1ος Ειδικός Στόχος: Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας στον Τουρισμό της Εμπειρίας.
2ος Ειδικός Στόχος: Αυθεντικά και Επώνυμα Προϊόντα της Δωδεκανησιακής Γης και της Θάλασσας – Γαστρονομική Παράδοση στο Αιγαίο.
3ος Ειδικός Στόχος: Προστασία, Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Μοναδικών Φυσικών, Περιβαλλοντικών και Αρχιτεκτονικών Πόρων των Δωδεκανήσων.
4ος Ειδικός Στόχος: Καινοτόμα Concepts και Σύγχρονες Εκδοχές Πολιτιστικής Δραστηριότητας.
5ος Ειδικός Στόχος: Τα Δωδεκάνησα Εργαστήριο της Κοινωνικής Καινοτομίας και της Μικρο- Επιχειρηματικότητας στο Ιδιαίτερο Νησιωτικό Περιβάλλον.