Τοπικές Ειδήσεις

Δ. Γάκης στη Βουλή: «Η Δωδεκάνησος παράγει πολιτισμό και προβάλλει τις διαχρονικές πολιτισμικές αξίες σ’ όλο τον κόσμο»

Τις προτάσεις του για την πολιτισμική πολιτική στη Δωδεκάνησο ανέπτυξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την περιφερειακή πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού, που διεξήχθη παρουσία της ΥΠΠΟΑ κας Μυρσίνης Ζορμπά την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου.

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στην κοινωνική και αναπτυξιακή σημασία της πολιτισμικής πολιτικής στις Ελληνικές Περιφέρειες, με στόχο την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή των τοπικών πολιτισμικών πόρων και τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Ιδιαίτερα σημαντική, τόνισε ο βουλευτής, «είναι η περιφερειακή πολιτισμική πολιτική στη νησιωτική Ελλάδα, όπου η γεωγραφική διασπορά των νησιών και η κοινή πολιτισμική τους παράδοση απαιτούν συνέργειες πολιτισμού – τουρισμού μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, με στόχο την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης ανέπτυξε την πρότασή του για τη Δωδεκάνησο:

«Για τη Δωδεκάνησο, η πολιτιστική κληρονομιά της αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητας των νησιών της και παράλληλα ένα σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού πακέτου τουριστικής ανάπτυξης. Στο παραπάνω πλαίσιο, επιγραμματικά οι προτάσεις:

1.Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση πολιτισμικού «Δικτύου Τειχισμένων Πόλεων» στον Ευρωπαϊκό Νότο, με κέντρο τη Ρόδο, που θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα στην προώθηση του διαλόγου για την πολιτιστική συνεργασία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, προς όφελος των επόμενων γενεών.

  1. 2. Ειδικό πρόγραμμα για την Κω. Είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τα έργα προστασίας και ανακατασκευής των εμβληματικών μνημειακών χώρων και κτηρίων του νησιού που έπαθαν ζημιές στο σεισμό. Είναι ουσιαστικό, και αυτό το λέω απευθυνόμενος στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οργανισμούς τουριστικής προβολής και τις επιχειρήσεις του νησιού, να δράσουμε όλοι μαζί συντονισμένα. Η πολιτική στην περίπτωση αυτή ΔΕΝ χωράει μικροκομματικές αντιπαραθέσεις – χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται κάθε δυνατό διαθέσιμο πόρο για να στηθεί σωστά η «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΩΣ του 21 αι.»
  2. Ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Γελοιογραφίας, στη Ρόδο.
  3. Επανίδρυση και λειτουργία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη Ρόδο.
  4. Επέκταση ωραρίου λειτουργίας στα αρχαιολογικά / λαογραφικά Μουσεία των μικρών νησιών, όπως της Καλύμνου, για θετική συνέργεια με τουριστικές δραστηριότητες σε περιόδους που δεν είναι «αιχμής» για τον τουρισμό.
  5. Η δημιουργία δικτύων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και πολιτισμικών προορισμών της Δωδεκανήσου, με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η «νησιωτική πολιτισμική δικτύωση», θα μετατρέψει τους διάσπαρτους στα νησιά χώρους αρχαίου, μεσαιωνικού και σύγχρονου πολιτισμού, λαογραφικής παράδοσης, θρησκευτικών μνημείων, μουσείων, μοναστηριών, σε πόλους έλξης, θαυμασμού και σεβασμού, σε κόμβους καινοτομίας, ανάπτυξης και δημιουργίας.
  6. Το πιο εμβληματικό ίσως έργο για την περιοχή μας, πιλότος για την πολιτισμική μας πολιτική στις επόμενες δεκαετίες, παραμένει η προστασία και η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, μέσω της ενεργοποίησης της νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου. Είναι μια πολυεπίπεδη και σύνθετη πολιτισμική – κοινωνική – αναπτυξιακή δράση, που θα δώσει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική του νησιού και παράλληλα, θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Παλαιάς Πόλης της Ρόδου.

Θα αφήσει το δικό της απτό αποτύπωμα στην πλούσια ιστορία της Ρόδου και θα προβάλλει τη Δωδεκάνησο σαν παγκόσμιο πολιτισμικό προορισμό».

***

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου