Δύο και πλέον χρόνια μετά την πιστοποίηση από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, των ιαματικών νερών των Πηγών Καλλιθέας, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια για την αξιοποίηση της περιοχής.
Παρά την τεράστια ευκαιρία της πιστοποίησης, τα όποια σχέδια για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο τις Πηγές Καλλιθέας και παρά την αλματώδη ανάπτυξη του ιαματικού Τουρισμού, ένα από τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα της Ρόδου παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Η Καλλιθέα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων – European Historic Thermal Town Association (E.H.T.T.A.) και του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την ένταξή της στον χάρτη των επιλογών του ιαματικού τουρισμού, όμως μέχρι σήμερα κι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαίως, η Ρόδος παραμένει ανενεργή σε έναν τομέα που θα μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια.
Πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την δημοσίευση της απόφασης για την πιστοποίηση των Πηγών στο ΦΕΚ, η δημοτική αρχή είχε καταστήσει σαφές ότι θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προβολής και διασύνδεσης με δίκτυα του εξωτερικού, σχετικά με το αντικείμενο, προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο, και οι Πηγές Καλλιθέας να πάρουν την υπεραξία που τους αξίζει.
Μάλιστα, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση ειδικής επιτροπής, προκειμένου να αξιολογήσει όλες τις προτάσεις αξιοποίησης ώστε να επιλεγεί η καλύτερη. Από τότε μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία άλλη πρωτοβουλία, παρά το γεγονός πως οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες.
Με την αναγνώριση των Πηγών Καλλιθέας ως ιαματικών, έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών που ξεκίνησε από τον τέως δήμαρχο Στάθη Κουσουρνά και συνέχισε η σημερινή δημοτική αρχή με την αντιδήμαρχο Μαρίζα Χατζηλαζάρου και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Βασίλη Ψυλλάκη και παρ΄ότι θα περίμενε κανείς το επόμενο ουσιαστικό βήμα, το μνημείο σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, την ώρα που ο ιαματικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος στην υπόλοιπη χώρα.
Ευκαιρία ανάπτυξης
Επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας αλλά και όσοι αναζητούν τρόπους ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επισημαίνουν ότι η αξιοποίηση με κάθε τρόπο των Πηγών Καλλιθέας, είναι μια επένδυση από την οποία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Ειδικότερα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Τουρισμού, ο Δήμος μπορεί να επενδύσει στο προϊόν του ιαματικού – ιατρικού τουρισμού διεκδικώντας την δική του ξεχωριστή θέση. Ο ιαματικός τουρισμός είναι η πρώτη μορφή τουρισμού υγείας η οποία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ανήκει στον κοινωνικό τουρισμό γιατί αφορά τουρίστες κυρίως ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει έχουν σχέση με την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και την βελτίωση της ευεξίας των επισκεπτών που έρχονται για την χρήση των φυσικών αυτών πόρων. Εξάλλου, ο ιαματικός τουρισμός αναβαθμίζει τις ελληνικές πόλεις και περιφέρειες σε τόπους Υγείας και Ευεξίας, μοναδικούς για τους ταξιδιώτες του κόσμου και η Ελλάδα σπεύδει να επιτύχει να κερδίσει το στοίχημα της παγκόσμιας έκρηξης των τουριστών υγείας, που στη χώρα μας ανακαλύπτουν εκ νέου τον πρώτο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού της αρχαιότητας. Μάλιστα, όσοι ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό, εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο health resort με όχημα τον ιαματικό τουρισμό και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά ιαματικού τουρισμού, το βιοκλίμα της.
Γνωστές από την εποχή
της Δωρικής Εξάπολης
Οι Πηγές της Καλλιθέας και η ιαματική τους δράση ήταν γνωστές ήδη από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών. Επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Την τοποθεσία χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί για να αποβιβαστούν στη Ρόδο το 1912 και να διεξάγουν τον αγώνα τους κατά της Τουρκοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Το 1927 ο διοικητής Μάριο Λάγκο και ο γιατρός Αινείας Μπρουνέττι έκλεισαν συμφωνία για έρευνα στις πηγές με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του νερού της πηγής. Η ελάχιστη ποσότητα του νερού ενισχύθηκε με μηχανικές εγκαταστάσεις για ταχύτερη άντληση και το νερό αναμίχθηκε με τα επίσης ιαματικά ύδατα από τις πηγές της Αγίας Ειρήνης και του Ιπποκράτη της Κω. Οι εργασίες οικοδόμησης των εγκαταστάσεων ξεκίνησαν το 1928 και τα εγκαίνια έγιναν το 1929. Το 1929 ο βασιλιάς της Ιταλίας Βιττόριο Εμμανουέλε επισκέφθηκε τις Πηγές της Καλλιθέας, ενώ το 1930 έγινε στη Ρόδο το 21ο εθνικό συνέδριο Υδρολογίας της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρώην συμμάχους τους και στην περιοχή τοποθετήθηκαν νάρκες και συρματοπλέγματα. Το 1948 δόθηκε μια μεγάλη χρηματοδότηση, μέρος του σχεδίου Μάρσαλ, για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των Πηγών.