Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση η δημοτική αρχή Ρόδου να καταθέσει την τελική, ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Νέα Αγορά και αναζητούν λύση.
Η παλαιότερη πρόταση –η οποία, σημειωτέον, είχε ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τον Απρίλιο του 2019 πλην των κ.κ. Στράτου Καρίκη και Στέργου Στάγκα- αφορούσε στην «Επανυποβολή εισήγησης για την ενιαία μίσθωση του ακινήτου της Νέας Αγοράς», θα επανεξεταστεί.
Το επίμαχο θέμα, ψηφίστηκε ύστερα από τέσσερις φορές που είχε έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και μετά από αλλεπάλληλες διαφωνίες και προσφυγές για την εγκυρότητα της απόφασης του οργάνου αλλά και ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της τότε δημοτικής αρχής και των καταστηματαρχών.
Η πλευρά των καταστηματαρχών είχε ικανοποιηθεί από την λύση που τους εξασφάλιζε μια καθαρή 5ετία με τις (τότε) τιμές των μισθωμάτων –με την προϋπόθεση να αναλάβει το έργο ιδιώτης και να το περαιώσει. Σήμερα, ωστόσο, η νέα δημοτική αρχή εξετάζει άλλες λύσεις. Αφενός, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπει τελικώς, ιδιώτης και αφετέρου θα εξεταστεί η περίπτωση των ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, υπήρξαν σκέψεις να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα εξεύρεσης κονδυλίων από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά αυτή η πιθανότητα φαντάζει δύσκολη.
Ωστόσο, η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Με την περίπτωση των ΣΔΙΤ, ο Δήμος Ρόδου θα έχει τον ελεγκτικό ρόλο οπότε είναι πιο πιθανή αυτή η περίπτωση.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, ακριβώς επειδή διερευνώνται όλες οι πιθανότητες ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές –του Δήμου Ρόδου και των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς.
Για το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για πολλούς μήνες, τα συμβόλαια των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς είχαν μείνει κυριολεκτικά στον ‘αέρα’ ενώ είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη για να βρεθεί λύση.
Ακολούθησε μια περίοδος στην οποία οι επιχειρηματίες ζούσαν μέσα στην αμφιβολία αφού από μέρα σε μέρα, κινδύνευαν να τους κάνουν εξώσεις –και μάλιστα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Μετά από όλα αυτά επανεξετάστηκε η (μοναδική) πρόταση για τον ιδιώτη επενδυτή. Ακολούθησαν πολλές και διαρκείς συναντήσεις που είχε ο νομικός σύμβουλος των καταστηματαρχών με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου Ρόδου μέχρι που βρέθηκε μία λύση με κάποιους συγκεκριμένους όρους.
Η τότε συμφωνία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2019, έδινε στους επιχειρηματίες το προτιμησιακό -εάν γινόταν η συμφωνία με ιδιώτη επενδυτή και μέχρι να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να παραδώσει το έργο, οι καταστηματάρχες θα πλήρωναν τα ενοίκια στον Δήμο Ρόδου και τα συμβόλαιά τους θα ήταν σε ισχύ.
Αυτό τελικώς, δεν προχώρησε και τώρα με τα νέα δεδομένα, επανεξετάζονται όλα από μηδενική βάση.
Σημειώνεται τέλος, πως μέσα στη Νέα Αγορά, παραμένουν 60 επιχειρήσεις με 102 καταστήματα που απασχολούν πάνω από 160 εργαζόμενους.
Τα συμβόλαιο όμως παραμένουν για πέντε χρόνια –με βάση την ληφθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου το περασμένο έτος.