Στην τεράστια σημασία που έχουν οι αμυντικές συμφωνίες και οι συμμαχίες που έχει συνάψει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
« Η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων μας Δυνάμεων ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται , όχι για να στραφεί εναντίον κάποιας άλλης χώρας αλλά για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Οι νέες φρεγάτες Belharra, οι αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τα νέα μαχητικά Rafale και η αναβάθμιση των F-16 , ενισχύουν την άμυνα της χώρας.
Εμείς που ζούμε σε ακριτικές περιοχές, γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρές συμμαχίες.
Οι άνθρωποι που ζουν στο Αγαθονήσι, στην Τέλενδο, στο Καστελόριζο, η κυρία Ειρήνη η μοναδική κάτοικος στη Κίναρο, όλοι αυτοί ,αλλά και όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενίσχυσης της αμυντικής ισχύος της χώρας και κυρίως την ανάγκη της εθνικής ενότητας.
Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, δεν φοβάται.
Έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, την ειρήνη και τη σταθερότητα», τόνισε ο κ.Κόνσολας.
Επισήμανε, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ότι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους.
«Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ , επισφραγίζει τη στρατηγική συμφωνία των δύο χωρών και προκαλεί και αυτή τον εκνευρισμό του κ.Ερντογάν.
Το οξύμωρο είναι ότι προκάλεσε και την καταψήφιση της από την αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Επισήμανε επίσης ότι « η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αυτό προκαλεί την ενόχληση του κ. Ερντογάν, όπως και η δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη που αλλάζει τα δεδομένα σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι αυτή της Θράκης.
Μόνο ένας εμπαθής, μόνο ένας ακραία ιδεοληπτικός δεν μπορεί να αντιληφθεί τα αυτονόητα».
Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε με έμφαση ότι «μετά τη μεταπολίτευση , η εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές τους, φρόντιζαν να αφήνουν έξω από το πεδίο της αντιπαράθεσης τις ένοπλες δυνάμεις .
Η άμυνα της χώρας ήταν ένα πεδίο, στο οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπεριφέρονταν με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφιζε πάντα στον προϋπολογισμό τις δαπάνες για την άμυνα. Το ίδιο συνέβαινε και με τη Νέα Δημοκρατία τις περιόδους που ήταν στην αντιπολίτευση.
Θλιβερή εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι η σημερινή αντιπολίτευση. Η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας της χώρας είναι μια επιβλαβής πρακτική.
Δε συνάδει με τις ανάγκες της χώρας, με τη δεδομένη ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και της εθνικής ενότητας».