• «Σε έξι μήνες θα πρέπει να αδειοδοτηθεί το κυνοκομείο» • Ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει στη σύσταση Υπηρεσίας για την Πολιτική Προστασία
Αποφασισμένος να ζητήσει να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος που έχει αναλάβει να εκτελέσει τις εργασίες στο δημοτικό κυνοκομείο (δημοτικό καταφύγιο) εμφανίσθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Μέριμνας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, κ. Μιχάλης Θωμάτος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ανέλαβα, βρήκα ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” με χρηματοδότηση ύψους 275.000 ευρώ το οποίο παρουσιάζει σοβαρές κακοτεχνίες, καθυστερήσεις και παραλείψεις. Το έργο έχει ξεκινήσει από το 2021. Με τις συνεχείς παρατάσεις, φτάσαμε σήμερα, το 2025 να μην έχουν γίνει αυτά που πρέπει. Τελευταία παράταση δόθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024. Οι εργασίες κατά τη δική μου κρίση, δεν εκτελούνται με σωστό τρόπο. Γι’ αυτό και πήγα στην εισαγγελία όπου έκανα ενημέρωση για την κατάσταση. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες καταγγελίες σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δ.Ρ. για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Θα πρέπει ο εργολάβος να κηρυχθεί έκπτωτος. Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει αναλάβει ακόμη δύο έργα, τα οποία είναι επίσης σταματημένα (δύο δημοτικά σχολεία, το ένα στον Αρχάγγελο και το άλλο στην Παστίδα). Επίσης, δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας (!) με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαδικασία υιοθεσίας ζώων από όσους ενδιαφέρονται και βρίσκονται στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να πάρουμε μία παράταση μέχρι να αδειοδοτηθεί. Πρέπει να φύγει ο εργολάβος!»
Είπε ακόμη ότι κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, έγινε πλήρης καταγραφή όλων των ζώων που φιλοξενούνται στο δημοτικό καταφύγιο και στο προσεχές διάστημα, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου, η λίστα με όλα τα ζώα και τα χαρακτηριστικά τους (με φωτογραφίες, αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης –τσιπ, ηλικία και περιγραφή του ζώου) και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.
Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα σίτισης με 30 τόνους τροφών (κατά 90% γατοτροφές) για το 2025 με τη διαδικασία να ξεκινάει από τον προσεχή Απρίλιο.
«Ο Δ.Ρ. παρέλαβε πρόσφατα δύο βαν – ασθενοφόρα, πλήρως εξοπλισμένα, με χειρουργικό τραπέζι, με κλίβανο και τον απαραίτητο εξοπλισμό –που κόστισε 96.000 ευρώ. Το ένα είναι μικρού τύπου 1500 κυβικών και το άλλο, είναι μεγαλύτερο 2000 κυβικών. Δυστυχώς, δεν έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσουμε αυτή την υπηρεσία αν και από πέρσι, ζητήσαμε από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουμε. Έχοντας αυτά τα δύο βαν, θα υπάρχει μία τηλεφωνική υπηρεσία που ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να καλέσει εάν εντοπίσει ένα χτυπημένο ζώο για βοήθεια. Το 2023, έγινε διαγωνισμός ιατρικού εξοπλισμού για το ιατρείο μέσα στο δημοτικό καταφύγιο. Εμείς, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό δημοτικό ιατρείο και προχωρήσαμε ήδη σε σχετικό διαγωνισμό. Αναμένεται να ανοιχτούν οι προσφορές και κατόπιν, θα το δημιουργήσουμε σε έναν χώρο, στη Μέγγαβλη (όπου γίνονται τα προγράμματα στειρώσεων στις γάτες, από την ομάδα Flying Cats που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια). Επίσης, είχα συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο και ζήτησα από τα μέλη του, να τσιπάρουν τα σκυλιά τους (σε κάθε κυνηγετική περίοδο). Μπορώ να πω ότι από τα αποτελέσματα είμαι ικανοποιημένος, καθώς καταγράφτηκαν και έβαλαν τσιπ σε περίπου 210 κυνηγόσκυλα ζώα, οπότε είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο βήμα ειδάλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα ακολουθώντας τον νόμο» -τόνισε ο κ. Θωμάτος.
Ο ίδιος, ευχαρίστησε τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες που συμβάλλουν τα μάλα, τόσο στις διασώσεις των ζώων, όσο και σε περίπτωση που σημειωθούν έκτακτες ανάγκες.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Με την ιδιότητά του για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο αντιδήμαρχος είπε τα εξής: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλο τον χρόνο. Και πρέπει να γίνει αυτό, καθώς στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα γι’ αυτό το αντικείμενο και η υπηρεσία να είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία όλα τα σχέδια που προβλέπει η νομοθεσία. Εμείς θέλουμε προσλήψεις πέραν της αντιπυρικής περιόδου και ενώ ζητήσαμε τη σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό. Γι’ αυτό και θα δημιουργήσουμε, μόνοι μας, ξεχωριστή υπηρεσία, στελεχωμένη, που θα λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση και όχι σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν έχεις συνεργάτες σε μόνιμη βάση, μαθαίνουν το νησί, ετοιμάζονται και θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έκτακτα περιστατικά από έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα. Αυτή η υπηρεσία, θα μείνει παρακαταθήκη στον Δήμο Ρόδου και θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία, να περάσει και στη συνείδηση όλων, ο σημαντικός ρόλος της Πολιτικής Προστασίας. Δεν θα μείνουμε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι εδώ και δεν θα πάψουν. Αν μπορέσουμε, να τη θέσουμε σε λειτουργία από την αντιπυρική περίοδο και να το εξελίξουμε κάθε χρόνο».
Είπε ακόμη, ότι υπάρχει σχέδιο με χώρους καταφυγής (σε περίπτωση εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων), που θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα.
Κληθείς να σχολιάσει την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την κατάσταση που παρακολουθούμε όλοι στη Σαντορίνη, ο κ. Θωμάτος απάντησε πως από τη συνεχή ενημέρωση που έχει «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Ρόδο. Εμείς θα είμαστε σε ετοιμότητα με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς. Παρακολουθούμε τα γεγονότα και ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου και των φορέων».