Με έναν «μαραθώνιο» τουλάχιστον 48 ωρών, μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, που όμως απ’ ό,τι φαίνεται θα παραταθεί και θα διαρκέσει όσο συνεχίζονται τα «παζάρια» και οι καυτές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, βρίσκεται ήδη το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μπορεί ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης να απέστειλε ενδεκασέλιδο «γράμμα» με επτά «τίτλους» των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου, όπως εξηγεί, να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας εν όψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τον Απρίλιο, ωστόσο οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην ανάγκη προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών του «χάρτη» του ΦΠΑ.
Ετσι η ελληνική κυβέρνηση είναι επί της ουσίας σε «απευθείας σύνδεση» με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει προγραμματίσει τηλεφωνικά διαδοχικά τετ α τετ μέσα στις επόμενες ώρες με τον πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και δεν αποκλείεται να υπάρξει επικοινωνία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Καθοριστικής σημασίας -ανάμεσα στο μεθαυριανό Eurogroup και την εαρινή Σύνοδο Κορυφής- θα είναι η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπορυγού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Μάλιστα το ραντεβού, με ανοιχτή όμως ημερομηνία, κλείστηκε σε επικοινωνία που είχαν οι κ. Γιούνκερ και Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη για το πώς η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.
Με την επιστολή εν τω μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη, όπου περιγράφονται οι επτά πρώτες μεταρρυθμίσεις, που στην εξειδίκευσή τους οδηγούν σε δεκάδες άλλες δράσεις, αποκαλύπτεται η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να έχει η επόμενη συμφωνία τη μορφή ενός «Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».
Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να χειριστεί σε δεύτερο πλάνο το πλέγμα των ιδιωτικοποιήσεων (καθώς προκαλούν και ενδοοικογενειακές αντιδράσεις στη νέα κυβέρνηση) όπως και το ενδεχόμενο προσαρμογής προς τα πάνω των δεικτών του επιβαλλόμενου ΦΠΑ σε κάποιους τομείς. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι οι εταίροι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τη «πρώτη δέσμη συμφωνίας» και προειδοποιούν ότι χρειάζονται αρκετές τροποποιήσεις της εν λόγω επιστολής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης στο Εurogroup και να συνεχιστεί με ένταση η ανταλλαγή απόψεων αυτήν την εβδομάδα – σε κάθε περίπτωση και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει ο βασικός τουλάχιστον κορμός της συμφωνίας μέχρι την εαρινή Σύνοδο.
«Μέσα σε ένα λεπτό μπορεί αν αλλάξουν κρίσιμες ”λεπτομέρειες”, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να πείσουμε τους εταίρους για τον σχεδιασμό μας», λέει κυβερνητικό στέλεχος.
΄Εθνος