Tου Γιώργου Αλεξάκη
Συνέχεια των διαπραγματεύσεων και σήμερα έχει το μενού της αξιολόγησης σήμερα με τα θέματα των αντιμέτρων, του χρονικού βάθους των στόχων υψηλών πλεονασμάτων αλλά και των εργασιακών να είναι ανοικτά. Ουσιαστικά μένει το βαρύ κομμάτι της συμφωνίας το οποίο έχει να κάνει και με τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα τις δομικές αλλαγές στη ΔΕΗ. Κάτι που θα σφραγιστεί, εάν σφραγιστεί, με πολιτική συμφωνία που θα «πακετάρει» όλα τα ανοικτά μέτωπα.
«Νομίζω η δεύτερη αξιολόγηση, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, είναι όλα μαζί. Αυτό, όμως, δεν έχει πια ουσία. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το SLA, δηλαδή τι θα γίνει εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και τελικά, να κλείσει όλο το πακέτο. Είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά. Αν όλα αυτά τα λέτε αξιολόγηση, είναι θέμα ορισμού» ανέφερε το κορυφαίος κυβερνητικός παράγων για την αξιολόγηση θέτοντας ουσιαστικά το περίγραμμα.
Το αλισβερίσι
Έτσι η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί «δίνοντας» τα μέτρα για μετά το 2019 να κερδίσει μείωση στην τριετία των στόχων για υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018, οριστικοποίηση του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και παράταση των δομικών αλλαγών για τη ΔΕΗ. Το τελευταίο είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τους Θεσμούς, καθώς άπτεται της εφαρμογής μια κεντρικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ ενδιαφέρει και την διψασμένη για ενεργειακούς πόρους Γερμανία. Ωστόσο η εκκρεμότητα με τις έρευνες του κοινοτικών αρχών αλλά και της ΡΑΕ ίσως να δίνει λίγο χρόνο αλλά με ελάχιστες δυνατότητες ελιγμών στην κυβέρνηση απέναντι στην πίεση για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Παράλληλα το θέμα των εργασιακών που αποτελεί συμβολικής πολιτικής σημασία για την κυβέρνησης παραμένει μπλεγμένο. .«Το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA, γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να έχουμε τεχνική συμφωνία, χωρίς να συμφωνήσουμε στα εργασιακά.
«Θα παραμείνουν 4-5 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα» πρόσθεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης κυβερνητικός παράγων αποτυπώνοντας το κλίμα.
Πάντως πρόοδος έχει συντελεστεί σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά για το «κενό» του 2018, ενώ όπως υποστηρίζουν ελληνικές πηγές, ακόμα και το ΔΝΤ δέχθηκε ότι η υπεραπόδοση του 2016 έχει θετική επίπτωση και το 2018.
Τα σενάρια
Ωστόσο η τεχνική συμφωνία (SLA) θα πρέπει εφόσον οριστικοποιηθεί να εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί έτσι το πρώτο βήμα για την συνολική συμφωνία που θα κλειδώσει σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
«Η αίσθηση μου είναι ότι όλοι έχουν εστιάσει τώρα στις 20 Μαρτίου, για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή αν δεν τα έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ο κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από τη μεταμεσονύχτια, σύντομη συνάντηση με τους Θεσμούς, ολοκληρώνοντας μια μαραθώνια διαβούλευση που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα.
Πάντως η εκταμίευση της δόσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Εναλλακτικά καθώς ο Ιούλιος δεν είναι μακριά με τις πληρωμές των 6,3 δις ευρώ, δεν αποκλείεται η γνωστή συνταγή για «σπάσιμο» της δόσης με προαπαιτούμενα, κάτι που «κουμπώνει» με το θέμα της
ΔΕΗ για να αποφευχθούν τα χειρότερα.