Ειδήσεις

Στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως εκλήθησαν και καλούνται ακόμη να σηκώσουν όλο το βάρος της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 μείωσε αισθητά τις ροές, όμως τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούν σημαντικό ποσοστό των πάνω από 60.000 ανθρώπων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνούς, «οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σε μικρό κλάσμα αυτών που ήταν το 2015. Για τις τοπικές κοινωνίες των πέντε νησιών πάνω στις οποίες πατάει αυτή η συμφωνία, οι συνέπειες είναι καταστροφικές οικονομικά. Και οι συνέπειες είναι καταστροφικές και κοινωνικά. Για αυτό το λόγο ακριβώς η συμφωνία δουλεύει για την ΕΕ, δουλεύει ίσως και για την Τουρκία, δεν δουλεύει για τις τοπικές κοινωνίες».

Λίγο πριν την τουριστική περίοδο, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών ζήτησαν ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναγνώρισε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και εξήγγειλε νέες πρωτοβουλίες.

«Η τοπική οικονομία έχει πληγεί. Σε αυτό έχει συμβάλει και η γενικευμένη οικονομική κρίση. Σήμερα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τους ανακοίνωσα ότι για ολιγοήμερη παραμονή πλέον είναι ελεύθερη η βίζα για τους κατοίκους της γειτονικής Τουρκίας», δήλωσε στο euronews ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέχρι τις 5 Μαρτίου 19.834 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Εξ αυτών, πάνω από το 80% μετέβησαν στην Ιταλία και οι υπόλοιποι στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Τα ίδια στοιχεία για τις πρώτες 65 ημέρες του 2016 έκαναν λόγο για 138.524 ανθρώπους.

euronews.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου