Τοπικές Ειδήσεις

Την παρέμβαση του Μ. Κόνσολα στη Βουλή χαιρετίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Την ιδιαίτερή του ικανοποίηση εκφράζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, αναφορικά με το πρόσφατη κίνηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ Μάνου Κόνσολα.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κατόπιν της συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, κατέθεσε ερώτηση σε τρεις Υπουργούς, με την οποία επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Η επιστολή έχει θέμα: «Άμεση ανάκληση ή τροποποίηση του Π.Δ. 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων»
Κύριοι Υπουργοί,
Το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αποδεικνύεται ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, από όσα υποθετικά επιχειρεί να λύσει.
Και αυτό γιατί:
1ον: Αναγνωρίζει οριζόντια επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία δεν συνδέονται με το γνωστικό αντικείμενο σπουδών. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
2ον: Αντί να υπάρχει διαχωρισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις κατηγορίες Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών ή και άλλων ειδικοτήτων, δημιουργούνται επικαλύψεις.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα υπογραφής αρχιτεκτονικών σχεδίων από μηχανικούς, χωρίς να διασφαλίζεται η απόκτηση και πιστοποίηση γνώσης από τον υπογράφοντα αλλά και χωρίς να έχουν τροποποιηθεί τα προγράμματα σπουδών, που μελλοντικά θα έδιναν αυτή τη δυνατότητα.
Υπάρχουν φυσικά και άλλες διατάξεις που συνιστούν άνιση και άδικη αντιμετώπιση άλλων κατηγοριών μηχανικών.
Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται μια βασική αρχή, που είναι η σύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Το ζητούμενο δεν είναι να στρέψουμε τη μία επαγγελματική ομάδας εναντίον της άλλης, όπως άστοχα επιχειρεί η κυβέρνηση, αλλά να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό πλαίσιο για το διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την εκπαιδευτική διαδικασία, την ακαδημαϊκή γνώση και τις δεξιότητες.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσο διάλογο με τους συλλόγους για την τροποποίηση και ανάκληση διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 99/2018, από τη στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του.»

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση Βουλευτή Δωδεκανήσου αναφορικά με το ζήτημα που έχει θέσει σε αναβρασμό την Πανελλήνια Αρχιτεκτονική κοινότητα. Η ερώτηση του κ Κόνσολα απευθύνεται προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων την απάντηση των Υπουργών, ενώ πλέον προσδοκά σε αντίστοιχες ενέργειες και από τους υπόλοιπους Βουλευτές Δωδεκανήσου (κκ Καματερός, Γάκης και Κρεμαστινός), οι οποίοι επίσης έχουν συμφωνήσει με τις θέσεις του.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου διεκδικεί :
• Την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Πολιτεία προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.
• Τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων: η Αρχιτεκτονική για τους Αρχιτέκτονες, τα Στατικά για τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τα Τοπογραφικά για τους Τοπογράφους μηχανικούς, κ.ο.κ. Να είναι ο Αρχιτέκτονας απαραίτητος σε κάθε έργο, μέσω του διαχωρισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ο διαχωρισμός αυτός δεν αποτελεί απλά ένα κλαδικό αίτημα, όπως ξεκαθάρισε ο Σύλλογος. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.
Η δυνατότητα υπογραφής Αρχιτεκτονικών σχεδίων από μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων είναι ένα γεγονός που «στοιχίζει ακριβά» σε όλη μας την κοινωνία. Η Αρχιτεκτονική –μεταξύ άλλων- καθορίζει την εργονομία και την Αισθητική, που μόνο οι Αρχιτέκτονες κατέχουν το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο προκειμένου να συντάξουν και να υποστηρίξουν αντίστοιχες μελέτες.
Η κακή αισθητική και η προβληματική εργονομία που προκύπτει από τη δυνατότητα υπογραφής Αρχιτεκτονικών Σχεδίων από άλλες ειδικότητες, συμβάλλει στην συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου του τόπου μας. Είναι ένα ζήτημα που έχει αντίκτυπο στην ά-σχημη εικόνα των οικιστικών μας συνόλων τόσο προς εμάς ως μόνιμους κατοίκους, όσο προφανώς και προς τους επισκέπτες μας – τουρίστες.
Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη να θέσει αυτονόητη και απαραίτητη την παρουσία του Αρχιτέκτονα στον σχεδιασμό κάθε έργου σε όλη την επικράτεια, και όχι μόνο στους Παραδοσιακούς Οικισμούς.

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου