Η γιορτή της γυναίκας είναι μια μέρα που γιορτάζεται η γυναίκα, μία μέρα που θεσπίστηκε προκειμένου να δώσει έμφαση στην αξία και τη συνεισφορά της γυναίκας στην ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα όμως η γυναίκα γιορτάζει κάθε μέρα στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, μέσα από την ελληνική παράδοση, η γυναίκα είχε πάντα ξεχωριστή θέση, στην αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στην Χριστιανική παράδοση και στη σύγχρονη Ελλάδα. Στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, η γυναίκα είχε πάντα ξεχωριστή θέση. Οι αρχαίες Ελληνίδες Θεές, οι ελληνίδες της Επαναστάσεως, οι ελληνίδες της Αντίστασης, οι ελληνίδες πολιτικοί. Πολλές φορές παρερμηνεύτηκε η ελληνική παράδοση και η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα προσπάθησε να «πλασάρει» τη γυναίκα ως «είδωλο επιτηδευμένης» ομορφιάς με συγκεκριμένο στέρεο τρόπο συμπεριφοράς στην οικογένεια, στο χώρο εργασίας, στην πολιτική, στην τέχνη.
Η πραγματική θέση της γυναίκας είναι αυτή που διδαχθήκαμε στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο με την γυναίκα να σπάει τα στερεότυπα που ίσχυαν σε κάθε περιοχή και να ξεχωρίζει δείχνοντας το δρόμο με το παράδειγμά της. Στο Βυζάντιο η γυναίκα έπαιζε τον καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις, η γυναίκα αυτοκράτειρα. Η γυναίκα στην Χριστιανοσύνη είχε και έχει ξεχωριστή θέση, η μάνα, η κόρη, η αδερφή, η σύζυγος. Γι αυτές τις γυναίκες μάθαμε από την Ιστορία.
Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης έχει τη δική της σημαντική θέση αλλά έχει παρεξηγηθεί το είδωλο της γυναικείας ομορφιάς. Η γυναίκα είναι η οντότητα, το μυαλό, η ενέργεια. Η ομορφιά ενός ανθρώπου και πόσο μάλλον της γυναίκας είναι σαν μια πηγή που αναβλύζει από τον εσωτερικό της κόσμο. Σε όλα τα επαγγέλματα συναντάμε αγωνιζόμενες γυναίκες και που διαπρέπουν στον τομέα τους. Αυτή είναι η σύγχρονη γυναίκα. Η γυναίκα που αναζητά λύσεις στα προβλήματα και που πολεμάει τα στερεότυπα με την εφευρετικότητά της.
Στην εποχή μας η γυναίκα καλείται να ανταγωνιστεί τα αντρικά στερεότυπα που την ήθελαν σε κατώτερη τάξη. Έχει ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της κοινωνίας όχι με την ομορφιά της ή τα εξωτερικά της κάλλη αλλά με το μυαλό και την εργασία της.
Οι Ελληνίδες του σήμερα έκαναν ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με το χθες προκειμένου να σταματήσουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλου είδους εκφοβισμούς, σε όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας. Στον αθλητισμό, στον καλλιτεχνικό χώρο, στην εκπαίδευση, στην πολιτική. Αυτό σημαίνει πως οι αγώνες των γυναικών των προηγούμενων γενιών δεν πήγαν χαμένοι. Οι σύγχρονες γυναίκες κατάλαβαν που χωλαίνει το σύστημα που τις θέλει να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και θύματα μιας άδικης και ανδροκρατούμενης κοινωνίας.
Οι γυναίκες του σήμερα απαιτούν ίσους όρους στην εργασία, στην πολιτική, στον αθλητισμό, στην τέχνη, στην εκπαίδευση. Μάχονται για ν’ ανοίξουν έναν δρόμο αξιοπρέπειας για τις γυναίκες της επόμενης γενιάς, τις κόρες, ανιψιές, αδερφές και για όλες όσες έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο σωστό μέρος και το μυαλό τους ανοικτό να δεχθούν τα ερεθίσματα που θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν μέσα από τις μάχες που δίνονται καθημερινά σε κάθε τομέα.
Ελένη Ν. Καραγιάννη
Απόφοιτη Τμ. Μεσογειακών Σπουδών Απόφοιτη ΕΠΠΑΙΚ και ΠΕΣΥΠ ΑΣΠΑΙΤΕ Αθλήτρια Τριάθλου