Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα τη μαζική άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και το υψηλότερο κόστος για τα σιτηρά.
Η υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ήταν κατά μέσο όρο 140,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, αυξημένος κατά 3,9% από τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 κατέγραψε εκρηκτική αύξηση 24,1%.
Ενδεικτικά, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ κινείται το σιτάρι, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία βγάζει εκτός αγοράς έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο.
Η τιμή του σίτου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ. Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο άλμα κατά 41% που σημείωσε το σιτάρι την περασμένη εβδομάδα (68% από την αρχή του έτους), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά από άνοδο που έφτασε το 11%.
Επίπεδα… «Αραβικής Άνοιξης»
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.
Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.
«Η κλιμάκωση της σύγκρουσης προκαλεί πλέον σοβαρή αναταραχή στις αγορές», ανέφερε σε έκθεσή του το Σύστημα Πληροφοριών Αγροτικής Αγοράς (Agricultural Market Information System) σήμερα (7/3). «Οποιαδήποτε σοβαρή διακοπή της παραγωγής και των εξαγωγών από αυτούς τους προμηθευτές θα επιφέρει, πέραν πάσης αμφιβολίας, νέες αυξήσεις στις τιμές και θα διαβρώσει την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.
Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ψωμί μέχρι ζυμαρικά και ζωοτροφές.
Η σύγκρουση έκλεισε μεγάλα λιμάνια στην Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές. Το εμπόριο με τη Ρωσία έχει επίσης καταπνιγεί, αφενός λόγω των κυρώσεων και αφετέρου λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστος ασφάλισης και των ναύλων.
Σε πολλά εμπορεύματα, από την ενέργεια μέχρι μέταλλα και τη γεωργία, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο και δημιουργώντας νέες προκλήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Η τεράστια αύξηση της τιμής του σίτου ώθησε, μάλιστα, την αγορά CME Group να αυξήσει τα όρια διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο προϊόν.
Πρόσθετες συνέπειες
Η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην γίνουν οι ανοιξιάτικες σπορές για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και ο ηλίανθος που, σε άλλες συνθήκες, θα ξεκινούσαν σύντομα και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις των χειμερινών σιτηρών, επιδεινώνοντας την κρίση στην παγκόσμια αγορά.
Η τιμή του καλαμποκιού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο έφτασε τη Δευτέρα τα 7,8025 δολάρια το μπουσέλ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2012. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ελαιοκράμβης στο Παρίσι άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο και οι ποσότητες που χάνονται επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ήδη «στενά» παγκόσμια αποθέματα φυτικών ελαίων.
Πηγή: Reporter.gr