Τοπικές Ειδήσεις

Οι Δωδεκανήσιοι γιόρτασαν στην Αστόρια την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με Ελλάδα γιόρτασε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας, την Κυριακή 6 Μαρτίου. Παρουσία πλήθους κόσμου, του προξένου Δημήτρη Παπαγεωργίου, του προέδρου της κοινότητας Στέφανου Θωμάτου, των προέδρων των Δωδεκανησιακών Συλλόγων και αρκετών ακόμη ομογενών, τελέστηκε Αρτοκλασία υπό του αιδεσιμότατου π. Βασίλειου Τσουρλή.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, διάβασε τον Απόστολο της ημέρας, με τον πατέρα Βασίλειο να αναφέρεται εκτενέστερα για την εορτή της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων. Εν συνεχεία όλοι οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον ελληνικό Εθνικό Υμνο και το Υπερμάχω. Μετά το τέλος της Λειτουργίας ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα του ναού, με αναφορές στο γεγονός από την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Μαρίας Μαραγκού, του π.  Βασίλειου και του προξένου Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Απαντες εστίασαν στην σημασία της ενότητας αυτές τις δύσκολες ημέρες, αλλά και το σημαντικό γεγονός του εορτασμού καθώς, μετά από αιώνες σκλαβιάς, οι Δωδεκανήσιοι κατάφεραν να ενσωματωθούν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε επανειλημμένως η σημασία της μετάδοσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι.

«Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη κοινωνία όπου δεν υπάρχουν ιδεώδη πλέον και έχει χαθεί η πίστη όχι μόνο προς τον Θεό αλλά προς την οικογένεια, προς την πατρίδα και δεν μιλώ για τους Ελληνες, αλλά για όλους τους ανθρώπους. Οπως είχε πει ο προκάτοχός μου, ο σημερινός Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ‘προσπαθήστε με νύχια και με δόντια ώστε τα παιδιά μας να μάθουν τις ρίζες τους, ώστε το δέντρο που να μεγαλώσει μέσα τους να έχει γερές ρίζες. Ειδάλλως στον πρώτο τον αέρα πέφτει», τόνισε ο π. Βασίλειος, προσθέτοντας πως οι δύσκολες συνθήκες σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν το εγχείρημα αυτό ακατόρθωτο.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα αλλά ποτέ μα ποτέ να μην λέτε μέσα σας ότι άλλαξαν οι εποχές. Οι εποχές ήταν και είναι πάντα ίδιες. Υπήρχαν και χειρότερες, όπως τα χρόνια που τα νησιά σας ήταν σκλαβωμένα», κατέληξε ο π. Βασίλειος.

Με την σειρά του ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου εξέφρασε την συγκίνησή του για το ύφος και τα μηνύματα της εκδήλωσης, υπενθυμίζοντας το διαχρονικό σθένος των Δωδεκανησίων.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι πραγματικά συγκινητική, όταν σκέφτεται κανείς τον αγώνα των Καστελοριζίων και των Δωδεκανησίων στο σύνολό τους. Το 1821 η Κάσος ήταν ένα από τα νησιά που προσέφεραν την μεγαλύτερη αντίσταση κατά των Οθωμανών και κάηκε γι’ αυτό. Είναι ένας αγώνας που γίνεται χρόνια. Κάποια στιγμή η ένωση αυτή με την Ελλάδα, που ήταν ο διακαής πόθος, ήταν μια μαγική στιγμή για τον ελληνισμό, μια στιγμή δικαίωσης», είπε ο κ. Παπαγεωργίου, επικεντρώνοντας στην ανάγκη να μεταφερθεί η ιστορική μνήμη από γενιά σε γενιά.

«Εκδηλώσεις όπως αυτές που καταδεικνύουν την ενότητά σας είναι σημαντική. Θα ήθελα να το μεταφέρετε και στα παιδιά σας. Αυτό είναι το χρέος προς τους ακρίτες μας στο Καστελόριζο και τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα, έχοντας απέναντί τους έναν γείτονα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, η πρόεδρος, με την σειρά της, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα και στις δοκιμασίες που μεσολάβησαν μέχρι την πολυπόθητη ένταξη των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, εστίασε επίσης στη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης.

«Η Ομοσπονδία μας αδιάλειπτα τιμά αυτό το γεγονός. Χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στη νεολαία μας όλα αυτά που πήραμε από τους προγόνους. Γλώσσα, ήθη και έθιμα. Να τους δείξουμε τον δρόμο να γίνουν αντάξιοι των προγόνων μας, διότι ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου ‘θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία’ είναι επίκαιρος και διδακτικός».

Εν συνεχεία η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία μοίρασε επετειακό βιβλιαράκι σχετικά με το ιστορικό της Ενσωμάτωσης πλαισιωμένο από φωτογραφίες και ποιήματα, ενώ στους επισήμους δόθηκε το βιβλίο του Μανόλη Μακρή «Τα Δωδεκάνησα στην Εθνεγερσία του 1821» από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, καθώς και την αγγλική του έκδοση που έγινε με τη μετάφραση και χορηγία των κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου και Μανόλη Κασσώτη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την προτροπή για έναν ακόμη πιο μεγαλοπρεπή εορτασμό την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι τα προ πανδημίας χρόνια ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης γινόταν και με πολιτιστικό πρόγραμμα (ποιήματα, παρουσιάσεις από τα χορευτικά των συλλόγων μας κτλ.) στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου.

Πηγή ekirikas.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Δημοσθένης    11.03.2022 04:32

    Παράλειψη: « Η Μάχη της Λέρου»

    Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στη « Δημοκρατική» για την καταχώρηση του άρθρου σχετικά με τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου που έγινε στη Νέα Υόρκη.
    Είναι γεγονός ότι η δημοσιογραφική πέννα μερικές φορές δεν περιγράφει όλα τα σπουδαία ενός προγράμματος.

    Για παράδειγμα , στον εορτασμό της Ενσωμάτωσης επίσης παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο « Η Μάχη της Λέρου» που έγραψε ο
    Αρχιτέκτονας Δημήτρης Α. Ήσυχοσκαι χρηματοδοτήθηκε από τον Δημοσθένη Τριανταφύλλου εις μνήμη της συζύγου του Βαρβάρας.
    Το βιβλίο έχει 400 σελίδες με σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και περιγραφές μοναδικών ιστορικών γεγονότων στο νησί της Λέρου.
    Αποτελεί μοναδική πηγή ιστορικής ενημέρωσης.
    Email του συγγραφέα:
    disihos@yahoo.gr

Σχολιασμός άρθρου