Την σημασία που έχει για την ζωή μας, ο εθελοντισμός και κυρίως, η εθελοντική αιμοδοσία, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας. Όπως έγινε γνωστό, αφίχθη στην Ρόδο, με αφορμή την πρόσκληση του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου ‘Άγιος Εφραίμ’ στην εκδήλωση «Αιμοδοσία – Οι τελευταίες εξελίξεις» και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα χαιρετισμών και εισηγήσεων, ενώ είχε σειρά συναντήσεων με φορείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Δημαρχείο και στην Μητρόπολη για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εθελοντικών συλλόγων της Ρόδου.
Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ενώ, επισκέφθηκε και το Τμήμα Αιμοδοσίας για την αξιολόγηση του έργου του αναφορικά με τη συλλογή αίματος και την ενημέρωση για πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την άσκησή του.
«Η περίοδος της πανδημίας της Covid, ανέτρεψε πολλά δεδομένα και βεβαίως, άλλαξε πολλά στην αιμοδοσία. Θελήσαμε την κρίση, να την κάνουμε προοπτική, γι’ αυτό και αρχίσαμε ξανά μια νέα προσπάθεια, την οποία συντονίζει το Ε.ΚΕ.Α. –αν και υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιώτες, εθελοντές, σύλλογοι αιμοδοτών, νοσηλευτικές υπηρεσίες αιμοδοσίας κ.ο.κ. που μας βοηθούν. Να σας αναφέρω ότι η Ελλάδα, χρειάζεται –μεσοσταθμικά- 550.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο. Βέβαια, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, αφού οι προσπάθειες όλων, όσων συμμετέχουν και μας βοηθούν, πιάνουν τόπο. Πριν την πανδημία, το ποσοστό του εθελοντικού αίματος στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 60-61% ενώ το 2023, έχει ξεπεράσει το 69% (!).
Παράλληλα, μειώνονται οι ανάγκες μας από το οικογενειακό περιβάλλον, και νομίζω πως αν καταφέρουμε και δουλέψουμε περισσότερο και πιο συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς σχετικά με τα δεδομένα της Ρόδου, ο κ. Κατσίβελας, υπογράμμισε τα εξής:
«Στο νησί της Ρόδου, ο Μέσος Όρος εθελοντικού αίματος βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Είναι γύρω στο 45% του συνολικού αίματος, όταν ο Μ.Ο. της χώρας είναι 69%. Κατά συνέπεια, υπάρχει ευαισθησία και είμαι βέβαιος ότι οι αντιλήψεις της ροδιακής κοινωνίας διακατέχονται από τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Κατά συνέπεια κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».
Ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α. είπε ακόμη ότι η Ελλάδα προμηθεύεται 20.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό το οποίο πάει αποκλειστικά στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, με το δεδομένο ότι οι ανάγκες της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση, ανέρχονται σε 100.000 μονάδες τον χρόνο.
Οι αιμοδοσίες πραγματοποιούνται με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο με στόχο την συλλογή αίματος από εθελοντές ενώ το Ε.ΚΕ.Α. προσπαθεί να προάγει την σωστή ενημέρωση στους πολίτες.
«Στην Ρόδο, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, τα μηνύματα που λαμβάνει η κοινωνία είναι πολύ ισχυρά. Ίσως το μήνυμα της ανάγκης για επάρκεια αίματος να το ενισχύσουμε, ώστε να μπορέσει να φτάσει στον συνάνθρωπό μας, στον εθελοντή. Δυστυχώς, οι Σύλλογοι Αιμοδοτών, υποκαθιστούν την ανεπάρκεια των νοσοκομείων της χώρας μας, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτή την προσέγγιση που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τιμώ τους συλλόγους, ιδιαιτέρως. Στην Ελλάδα, η αιμοδοσία ζει τον μύθο του… Σισύφου. Όταν φτάνουμε στην κορυφή, κατρακυλάμε πίσω. Κι αυτό οφείλεται στην περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού (και των εορτών) καθώς το σύστημα εισροής αίματος, καταρρέει (!).
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συλλέγουμε λιγότερες μονάδες από τις μηνιαίες ανάγκες της χώρας που είναι 45.000 ενώ αυτό το διάστημα, συγκεντρώνουμε περί τις 36.000 μονάδες. Αυτό, επιφέρει ένα έλλειμμα περίπου 20.000 μονάδων και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από τον Σεπτέμβρη. Έχουμε το μειονέκτημα, το αίμα να μην μπορούμε να το συντηρήσουμε πάνω από 42 ημέρες στο Ε.ΚΕ.Α. ενώ τα αιμοπετάλια, μόνον 5 ημέρες. Κατά συνέπεια, εμείς πρέπει να λύνουμε μια διαρκή εξίσωση στον χρόνο και στην ποσότητα. Δεν μπορούμε να συγκεντρώνουμε αίμα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε. Η λύση είναι να εντατικοποιήσουμε την εισροή αίματος, τους καλοκαιρινούς μήνες».
Σε ερώτηση σχετικά με την Ρόδο, όπου το καλοκαίρι σημειώνονται πολλά τροχαία, ο κ. Κατσίβελας ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να καθιερωθεί Μήνας Αιμοδοσίας, ώστε το κράτος μέσω του υπουργείου Υγείας, να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για εθελοντική αιμοδοσία.
https://www.dimokratiki.gr/08-03-2024/proedros-e-ke-a-panagiotis-katsivelas-gia-tin-ethelontiki-aimodosia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.