Πενταπλάσιος αριθμός παράτυπων μεταναστών εισέρχεται κάθε μήνα στα παράλια των ελληνικών νησιών, σύμφωνα με στοιχεία των λιμενικών και αστυνομικών αρχών.
Περισσότεροι από 2.500.000 μετανάστες, κυρίως άνθρωποι από τη Συρία, βρίσκονται στις «αναχωρήσεις» των δουλεμπορικών σκαφών στα παράλια της Τουρκίας και του Λιβάνου περιμένοντας την ευκαιρία να θαλασσοπνιγούν για να φθάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί.
Περίπου 1.000 μετανάστες έχουν διασωθεί το τελευταίο 10ήμερο, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που περιπολεί στην ελληνική ακτογραμμή. Οι διασωθέντες είναι αποκαλυπτικοί στις μίνι συνεντεύξεις, οι οποίοι ομολογούν πως «Ακούσαμε ότι η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της και πλέον μπορούμε να ταξιδέψουμε εύκολα στην Ευρώπη».
Τον Μάρτιο του 2014 στη Λέσβο είχαν συλληφθεί 670 παράτυποι μετανάστες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα φέτος έχουν καταγραφεί περίπου 3.400, αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που εκτιμούν ότι οι συλλήψεις για το έτος που διανύουμε θα ξεπεράσουν τις 80.000 από τα τουρκικά παράλια έναντι 40.000, που ήταν πέρυσι, και 11.500 το 2013, με κυριότερη αιτία την συριακή κρίση.
Συνολικά, από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα διά θαλάσσης 10.445 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν συλληφθεί από το Λιμενικό 2.863. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η Λέσβος, που κλήθηκε να διαχειριστεί το περασμένο τρίμηνο πάνω από 5.000 άτομα, ενώ 1.400 το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι αντοχές της Λέρου δοκιμάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο με 1.300 πρόσφυγες να φτάνουν στο νησί. Μάλιστα, κάποιοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε αποθήκη του Λιμεναρχείου. Τα φετινά στοιχεία δείχνουν την τάση για νέο αριθμητικό ρεκόρ στις μεταναστευτικές ροές.
Η «θολή» μεταναστευτική πολιτική, το τεράστιο κύμα προσφύγων στα νησιά, οι ανεπαρκής έως «μεσαιωνικοί» χώροι κράτησης, με απάνθρωπες συνθήκες όπως πρόσφατα είδαμε στο Αστυνομικό Τμήμα Κω, η έλλειψη πόρων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις επιβαρυμένες τοπικές κοινωνίες των νησιών, που αντιδρούν όλο και εντονότερα στις συνέπειες αυτής της δραματικής μετατόπισης καταπονημένου πληθυσμού.
Το περίπου 60% των μεταναστών που μπαίνουν παράνομα από τα θαλάσσια σύνορα είναι Σύροι, ακολουθούν οι Αφγανοί και οι Σομαλοί, ενώ αυξητικές τάσεις έχουν και άνθρωποι από Ιράκ, η πατρίδα των οποίων λεηλατείται από τους φανατικούς τζιχαντιστές του ISIS. Οι περισσότεροι είναι άνδρες μεταξύ 25-35 ετών, οικογένειες, μικρά παιδιά ακόμη και έγκυες γυναίκες.
Τα Δωδεκάνησα στερούνται οργανωμένων χώρων, το Βόρειο Αιγαίο έχει κάποιες εγκαταστάσεις, κυρίως κράτησης, αλλά με λειτουργικά προβλήματα κι ελλείψεις. Η Λέσβος ήταν ανέτοιμη να δεχθεί τον τεράστιο όγκο παράνομης μετανάστευσης, με ανθρώπους να κοιμούνται στο λιμάνι ή στο ελλειματικό προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας, με τους γιατρούς και νοσηλευτές από τους Γιατρούς του Κόσμου να αναζητούν στη Βόρεια Ελλάδα, στρώματα, κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα.
Η περιβόητη διαταγή του υποστράτηγου Γιώργου Νίτσα, που τον οδήγησε στην αποστρατεία, ποτέ δεν «ανακλήθηκε», όπως είχε διαμηνύσει σε έντονο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, αλλά εφαρμόζεται ανελλιπώς και καθημερινά. Χαρακτηρικά είναι τα παραδείγματα εφαρμογής στη Χίο και τη Λέρο, όπου οι αστυνομικές αρχές καταγράφουν και ταυτοποιούν «κατά ριπάς» τα στοιχεία των μεταναστών, τους οποίους απελευθερώνουν με 6μηνο ή 30ήμερη αναστολή απέλασης.
Οι περισσότεροι καταλήγουν στην Αθήνα αναζητώντας φίλους, συγγενείς ή τις παράνομες οδούς που οδηγούν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι… θανάτου, επτά μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί από τα νερά του Αιγαίου, άλλοι εννέα διασώθηκαν και τέσσερις αγνοούνται. Στη λέμβο ήταν 20 μετανάστες, βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν προς το νησί της Κω, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες, οι μετανάστες προέρχονταν από Συρία και Ιράκ. Την ίδια μέρα μέρα το Λιμενικό διέσωσε 39 μετανάστες που έρχοταν με ιστιοφόρο σκάφος που προσάραξε στα αβαθή στη θαλάσσια περιοχή Αλυκή Τιγκακίου στην Κω. Μερικές ημέρες νωρίτερα, διασώθηκαν άλλοι 38 μετανάστες στην περιοχή Βατάχτι Πλωμαρίου, ανάμεσα στους οποίους 4 γυναίκες και 3 παιδιά.
Στελέχη του Λιμενικού αποδίδουν την αύξηση των «αφίξεων» στην νέα κυβερνητική πολιτική στο θέμα διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης και την ανύπαρκτη πλέον ανάσχεση εισόδου δουλεμπορικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, βελτιώνοντας τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Στην διυπουργική σύσκεψη που έγινε πριν από ημέρες, αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας, Υγείας, Εσωτερικών όπως επίσης και στελεχών από Οργανώσεις που εμπλέκονται στις διαδικασίες. Στόχος είναι να υπάρξει γρήγορη καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό κ.λπ. και να προβλεφθούν χώροι σε σημεία εισόδου, τουλάχιστον εκεί όπου δεν υπάρχουν δομές (όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα), ώστε να ολοκληρώνονται σε ανθρώπινες συνθήκες οι διοικητικές διαδικασίες για τους νεοεισερχόμενους, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τις τοπικές κοινωνίες.
thetoc.gr