Το όφελος από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ μόνο στα τουριστικά νησιά μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Ανοίγει πάλι το θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε, μέχρι πρότινος, κατηγορηματικά τέτοιου είδους σενάρια, επικαλούμενο μάλιστα και νομικά προβλήματα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real τόνισε ότι «Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση». Ωστόσο, σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group.
Εφόσον ληφθεί η απόφαση για αύξηση των συντελεστών σε κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα φορολογούνται με τους κανονικούς συντελεστές. Δηλαδή στην περίπτωση που αλλάξει το καθεστώς στη Μύκονο ή στη Ρόδο, οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν στο 6,5%,13%, 23% από 5%, 9%, 16% που ισχύουν σήμερα.
Σημειώνεται ότι η απώλεια εσόδων από τους μειωμένους συντελεστές που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις κόκκινες γραμμές, όπως φαίνεται είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το όφελος από την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ μόνο στα τουριστικά νησιά (όπου γίνεται και ο μεγαλύτερος τζίρος στην κατανάλωση) μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ. Σημαντικά έσοδα που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά και από την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με ταυτόχρονη κατάργηση-μείωση των φορολογικών απαλλαγών που έχουν απομείνει.
Με τη νέα κλίμακα θα φορολογούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδήματα από ενοίκια. Το βάρος, όπως φαίνεται, θα «πέσει» στα μεσαία εισοδήματα. Η νέα κλίμακα θα προβλέπει και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
Εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα προωθηθούν αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος που θα έχουν ως στόχο την καθιέρωση μιας ενιαίας και προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου αυξημένους για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Από την εφαρμογή όλων αυτών των αλλαγών εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν ήδη από φέτος επιπλέον έσοδα ύψους 300-400 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αύξηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και στις πισίνες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις πισίνες. Οι συντελεστές ανέρχονται σήμερα σε 5% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.929 μέχρι 2.500 κυβικά εκατοστά και σε 10% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, καθώς και για τις πισίνες.
Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ. Κατά τη συναλλαγή θα διαχωρίζεται ο ΦΠΑ από το υπόλοιπο ποσό, το οποίο και θα κατατίθεται σε λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι πώς εκπίπτουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ καθώς και το διάστημα που θα τους επιστρέφονται τα σχετικά ποσά από το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το μέτρο για να λειτουργήσει θα πρέπει να συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 50 ευρώ. Διαφορετικά όσοι δεν εξέδιδαν αποδείξεις θα συνεχίσουν να μην εκδίδουν αποδείξεις.
Καθημερινή